نگاهی به عملکرد ترامپ در رابطه با ایران

دولت بر سر دوراهی مذاکره یا رویارویی با آمریکا!

مهدی یاوری- کلاف سردرگم رابطه با آمریکا همچنان در ابهام قرار دارد. دور نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ بر آمریکا بی‌شک یکی از سخت‌‌‌ترین دوره‌های زندگی مردم کشورمان را رقم زد. کافی است نگاهی به قیمت دلار بیندازید تا خوب متوجه شوید که زندگی چقدر برای اکثریت مردم سخت‌تر شده است. ترامپ در بدو ورودش […]

مهدی یاوری- کلاف سردرگم رابطه با آمریکا همچنان در ابهام قرار دارد. دور نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ بر آمریکا بی‌شک یکی از سخت‌‌‌ترین دوره‌های زندگی مردم کشورمان را رقم زد. کافی است نگاهی به قیمت دلار بیندازید تا خوب متوجه شوید که زندگی چقدر برای اکثریت مردم سخت‌تر شده است. ترامپ در بدو ورودش به کاخ‌سفید اعلام کرد که توافق برجام یکی از بد‌‌ترین توافق‌های تاریخ آمریکا بوده و بر همین اساس رسماً آن را دور انداخت! توافقی که مستقیماً با چراغ‌سبز رهبر انقلاب به انجام رسیده بود. متعاقب آن تحریم‌های فلج‌کننده آغاز شد تا بسیاری از قشر متوسط مردم به سمت خط فقر حرکت کنند. افزایش روزافزون قیمت‌ها در کنار عدم واردات تکنولوژی روز دنیا به کشورمان به‌واسطه تحریم‌ها باعث شد تا رشد اقتصادی کشورمان بعد از مدت‌‌ها به پایین‌‌‌ترین حد خود برسد. ترامپ همچنان موفق شد تا قدرت‌های غربی را نیز با خود همراه سازد تا روزبه‌روز اوضاع وخیم‌تر از قبل شود. چهار سال بعد از پاره شدن توافق برجام، بایدن توانست ترامپ را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شکست دهد و این امر امیدهایی را برای بهبود وضعیت ایجاد کرد اما باز هم مشکلات اقتصادی وجود داشت و به‌رغم تعلیق برخی تحریم‌ها از سوی بایدن و ورود دلار به کشورمان اما اوضاع اقتصادی خیلی بهتر از قبل نشد. شاید کمتر کسی در آن دوران فکر می‌کرد که دوباره ترامپ برای حضور در کاخ‌سفید کاندید شود و به همین علت بهترین فرصت برای توافق با آمریکا از بین رفت! اما ترامپ که کلاً شخصیتی غیرقابل پیش‌بینی بود بار دیگر اعلام کرد که حتی اگر از حزب جمهوریخواه نیز کاندید انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نشود، به صورت مستقل در آن شرکت می‌کند. کمی بعد و با رقابت درون‌حزبی مجدداً ترامپ به‌عنوان کاندید اصلی حزب جمهوریخواه انتخاب و در نهایت با پیروزی بر بایدن نفر اول کاخ‌سفید شد! وی طی دوره انتقال قدرت، افرادی را برای کابینه‌‌اش برگزید که پیشینه ضدایرانی‌شان مشخص بود. جالب آنکه تمامی آن افراد نیز توانستند از سنای آمریکا رأی اعتماد گرفته و در کنار ترامپ قرار گیرند.

ترامپ و دولت چهاردهم

رئیس‌جمهور آمریکا بعد از ورود به کاخ‌سفید و در پاسخ به پرسشی درباره کشورمان گفت که اگر توافق صورت گیرد که خوب است اما اگر نشد هم مهم نیست! دولت چهاردهم و در رأس آن مسعود پزشکیان با چالش جدی ترامپ در کنار مشکلات عدیده کشور مواجه شدند تا به نوعی ترامپ به بزرگ‌‌ترین چالش دولت چهاردهم تبدیل شود! در این بین دولت تصیمیم گرفته بود تا باب مذاکره با آمریکا را بگشاید تا بتواند حداقل شرایط را در همین وضعیت فعلی نگه دارد اما باید باز هم دولت می‌توانست تا چراغ سبز رهبر انقلاب را برای مذاکره با آمریکا بگیرد. اتفاقی که به نظر می‌رسد با توجه به شرایط کنونی کشور رخ داده است. در همین رابطه، فیاض زاهد؛ فعال سیاسی، چنین می‌گوید: با عنایت به اعتماد و ارتباط مناسب میان رئیس‌جمهور و مقامات عالی‌رتبه کشور، ارزیابی من این است که چراغ سبزی داده شده و پزشکیان به دنبال پیدا کردن راه آبرومندی برای تحقق نوعی توافق جدید با دولت دونالد ترامپ است. گفتنی است؛ روز سه‌شنبه هفته جاری، رهبر انقلاب در بخشی از صحبت‌هایش خطاب به کارگزاران نظام گفت که پشت لبخند‌های دیپلماتیک «باطن خبیث و دشمنی‌‌‌ها و کینه‌های» آمریکا را ببینید ولی در عین حال از ممنوعیت مذاکره و معامله با آمریکا صحبت نکرد و تنها توصیه کرد که باید مراقب باشیم که با چه کسی مواجهیم و با چه کسی معامله می‌کنیم و حرف می‌زنیم».