تشریح وضعیت سرقفلی «زمین‌آهنگ» ماهواره‌ها در ایران

تشریح وضعیت سرقفلی «زمین‌آهنگ» ماهواره‌ها در ایران معاون سازمان هوا فضای کشور با تأکید بر این‌که هیچ ماهواره‌ای بی‌هوا و بدون طی مراحل خاص در هیچ مداری قرار نمی‌گیرند، از اهمیت زمین آهنگ و نحوه ثبت موقعیت مداری خبر داد. همایون صدر، معاون سازمان فضایی کشور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص زمین […]

تشریح وضعیت سرقفلی «زمین‌آهنگ» ماهواره‌ها در ایران

معاون سازمان هوا فضای کشور با تأکید بر این‌که هیچ ماهواره‌ای بی‌هوا و بدون طی مراحل خاص در هیچ مداری قرار نمی‌گیرند، از اهمیت زمین آهنگ و نحوه ثبت موقعیت مداری خبر داد.

همایون صدر، معاون سازمان فضایی کشور در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان؛ در خصوص زمین آهنگ و اهمیت آن در علم هوا فضا بیان کرد: زمین آهنگ در حقیقت به موقعیت مداری اطلاق می‌شود که در صورت قرارگیری ماهواره ایران در آن موقعیت معین همیشه در بالای سر ایران باقی می‌ماند.

 وی افزود: برای مثال اگر تهران هم اکنون، در زاویه مداری ۵۵ درجه قرار گیرد، با قرارگیری ماهواره ایران در ۳۵ هزار کیلومتری مدار زمین، این ماهواره برای همیشه در بالای سر کشورمان است.

معاون سازمان فضایی کشور، گفت: ماهواره‌های پخش شبکه‌های تلوزیونی همچون یاه‌ست با قرارگیری در مداری معین موجب پخش امواج و روی آنتن آمدن برنامه‌های مختلف شبکه‌های تلویزیونی می‌شوند و باتوجه به ثباتی که دارند، قطعاً نمی‌توان مأموریت‌های یک ماهواره سنجش از دور را برآن‌‌ها محول کرد.

وی با تأکید بر این‌که مأموریت ماهواره‌های سنجشی باسایرین کاملاً فرق دارد، تصریح کرد: این سیستم با قرارگیری در فاصله مداری پایین تری نسبت به ماهواره‌های تلوزیونی به‌طور خاص برای تصویر‌برداری و پایش و تصویر‌برداری با قابلیت چرخش دور زمین طراحی شده‌اند که بر عکس سایر ماهواره‌ها در یک مدار ثابت باقی نمی‌مانند.

صدر ادامه داد: قطعاً با توجه به تعدد ماهوراه‌های فضای، باید حداقل فاصله هر ماهواره با دیگری ۵۰۰ کیلومتر در نظر گرفته شود و برای همین منظور اتحادیه بین‌المللی مخابرات سیاستی را اعمال کرده که طبق آن هر کشوری که قصد پرتاب دارد باید قبل از آن ماهواره‌‌اش را در موقعیت مداری مورد نظر ثبت کند، موضوعی که آن را موقعیت مدار فرکانسی نیز می‌گویند.

 معاون سازمان فضایی کشور با اشاره به ثبت موقعیت مداری ماهواده‌های مخابراتی آینده‌مان، افزود: هم اکنون در اتحادیه بین‌المللی مخابرات، به نوعی سرقفلی مدار مربوطه را می‌توانیم به این شیوه به نام ایران به دست آوریم، زیرا طبق قوانین بین‌المللی هیچ ماهواره‌ای بدون ثبت موقعیت مداری پرتاب نمی‌شوند.

 

صدر اظهار داشت: پس از انجام موفقیت‌آمیز ثبت مداری، تنها ۷ سال فرصت برای پرتاب ماهواره، قرارگیری در مدار و اعلام شروع بهره‌برداری از آن باقی است در غیراین صورت موقعیت به ثبت رسیده از بین رفته و ماهواره‌های دیگر سایر کشور‌‌ها که در نوبت قرار دارند، در مدار مربوطه مأموریتشان را آغاز می‌کنند.