مسکن در نقطه افت قیمت قرار دارد براساس شاخص نرخ تورم نقطه به نقطه در بهمن ماه سال جاری قیمت مسکن شهر تهران ۳ درصد کاهش را تجربه کرده است. به گزارش ایسنا، نوسانات سینوسی بازار مسکن تهران، بازتابی از رفتار توام با شک و تردید متقاضیان مصرفی در این بازار است. این حرکت زیگزاگی […]
مسکن در نقطه افت قیمت قرار دارد
براساس شاخص نرخ تورم نقطه به نقطه در بهمن ماه سال جاری قیمت مسکن شهر تهران ۳ درصد کاهش را تجربه کرده است.
به گزارش ایسنا، نوسانات سینوسی بازار مسکن تهران، بازتابی از رفتار توام با شک و تردید متقاضیان مصرفی در این بازار است. این حرکت زیگزاگی که بعد از امضای برجام تقریباً هر ماه تکرار شده، نشان میدهد برجام هنوز نتوانسته بازار مسکن را تحتالشعاع قرار دهد. اما اثرات روانی رفع تحریمها حدود ۱۰ درصد بر روی معاملات بخش مسکن تأثیرگذار بود و به همین دلیل کارشناسان، اوایل سال جاری را زمان پیش رونق مسکن و اواسط آن را دوران رونق مسکن پیشبینی میکردند؛ پیشبینی که رنگ تحقق به خود نگرفت و یکی از دلایل این مسأله سیستم بانکی ناکارآمد عنوان شد.
با این حال، تنها اتفاق قابل اتکایی که از نیمه دوم سال ۱۳۹۵ در بازار مسکن رخ داد این بود که نرخ رشد قیمت مسکن شهر تهران با نرخ تورم مقداری به حالت تعادل رسید و سرعت افت قیمت مسکن کاهش یافت. تا جایی که در بهمن ماه متوسط قیمت مسکن شهر تهران ۴٫۵ میلیون تومان بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷٫۶درصد رشد نشان داد؛ رشدی که رییس اتحادیه املاک آن را قبول ندارد و میگوید مسکن در سال جاری بیش از ۴ درصد افزایش قیمت را تجربه نکرده است.
البته اگر شاخص محاسبه نرخ تورم توسط بانک مرکزی را ملاک قرار دهیم افزایش رسمی ۷٫۶ درصدی قیمت مسکن به مفهوم آن است که این نرخ هنوز افت قیمت را تجربه میکند؛ چرا که تورم نقطه به نقطه در بهمن ماه سال جاری ۱۰٫۶ درصد اعلام شده است.
برای بیان نوسانات مسکن شهر تهران به آمار ۵ ماه اخیر مراجعه میکنیم. در مهرماه سال جاری تعداد معاملات ۱۰٫۳ هزار واحد بود که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۱۰٫۶درصد کاهش نشان داد. در آبان ماه به ۱۲٫۵ هزار واحد رسید که افزایش ۲۱٫۲و ۴٫۱درصدی را به ترتیب نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل تجربه کرد. در آذرماه ۱۱٫۸ هزار واحد مسکونی معامله شد که حکایت از افت ۵٫۱ درصدی نسبت به ماه قبل و ۵۰٫۹درصدی نسبت به ماه مشابه سال قبل داشت. ناگهان در دی ماه شاهد اوجگیری معاملات بودیم، در اولین ماه زمستان تعداد ۱۶٫۷ هزار قرارداد امضا شد که رشد ۴۱٫۶ درصد و ۳٫۲ درصدی نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل را نشان میداد. اما معاملات در بهمن ماه کاهش نسبی را تجربه کرد و به ۱۵٫۶ هزار واحد رسید که نشان میداد ۶٫۷ درصد نسبت به ماه قبل و ۴٫۵ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش داشته است.
در شرایطی که مسکن در سال ۱۳۹۵ نتوانست وارد دوران رونق شود، رییس اتحادیه مشاوران املاک در روزهای اخیر بیان کرد: بعضی افراد فئودال و ملاکان بزرگ به من میگویند برو تلویزیون بگو مسکن گران میشود. اگر این را بگویی بازار مسکن راه میافتد. ولی من نمیتوانم این کار را بکنم بلکه باید آنچه در کف بازار اتفاق میافتد را بگویم. از طرف دیگر وقتی بازار مسکن رو به رشد است نباید بگویم راکد است.
حسام عقبایی در خصوص اعلام بانک مرکزی مبنی بر اینکه مسکن در ۱۱ ماهه منتهی به بهمن سال جاری ۶٫۵ درصد نسبت به همین دوره در سال قبل افزایش قیمت داشته، اظهار کرد: در خصوص افزایش حجم معاملات در دی ماه و بهمن ماه نسبت به آذر سال جاری این اتفاق افتاده است. در اسفندماه نیز در ۱۰ روز اخیر شاهد افزایش معاملات در شهر تهران نسبت به سال گذشته بودیم ولی اینکه قیمت مسکن در سالهای اخیر رشد داشته، نظر بانک مرکزی را رد نمیکنیم و مناقشات اقتصادی هم کار قشنگی نیست. اما آنقدر که نهادهای تخصصی میتوانند در حوزه کاری خودشان اظهارنظر کنند مراجع دولتی آن اشراف را ندارند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک ادامه داد: از طرف دیگر نقیصهای در بخش خصوصی وجود دارد که بعضاً به آمار دسترسی ندارند. لذا نهادهایی مثل مرکز آمار و بانک مرکزی آمار ارایه میکنند. افزایش قیمت در بهمن و اسفند را انکار نمیکنم ولی با توجه به سامانه معاملات املاک شهر تهران حداکثر رشد قیمت ۴ درصد بوده است.
عقبایی در پاسخ به سؤال ایسنا مبنی بر اینکه در پایان سال ۱۳۹۴ اعلام کرده بود در نیمه اول سال ۱۳۹۵ شاهد پیش رونق و نیمه دوم سال ۹۵ شاهد دوران رونق مسکن باشیم گفت: این امر محقق نشده است؛ زیرا پیشبینی ما در سال ۱۳۹۴ با توجه به شکلگیری مجلس که همه شعارشان عبور و از رکود بود انجام شد. اما رکود مسکن بخشی نیست بلکه وابسته به اقتصاد کلان کشور است. اقتصاد کلان وقتی به حرکت در بیاید اقتصاد مسکن هم رشد میکند. اما نه تنها در اقتصاد مسکن بلکه در اقتصاد کلان هم دچار رونق نشدیم.
وی خاطرنشان کرد: یکی از توقعات خود من از دولت، اصلاح نظام پولی و بانکی کشور بود و انتظار داشتیم در ۶ ماه ابتدای سال ۱۳۹۵ سیاستهای پولی و بانکی کشور که میتواند یکی از عوامل اصلی خروج از رکود در هر بخش باشد اصلاح شود. اما دولت و مجلس هنوز در آستانه یک سالگی مجلس دهم زورشان به مافیای پولی و بانکی نرسیده که بتوانند اصلاحی در سیاستهای پولی و بانکی انجام دهند و بانکها را از حالت دکانداری و بنگاهداری خارج کند.
رییس اتحادیه مشاوران املاک پیشبینی کرد: سال ۱۳۹۵پایان دوران رکود مسکن است و سال ۱۳۹۶ مسکن رونق میگیرد؛ زیرا سررسید تسهیلات فرا میرسد. همچنین انتظار میرود دولت نرخ سود بانکی را کنترل کند و نظام پولی اصلاح شود. اگر این اتفاقات رخ دهد بازار مسکن در ابتدای تابستان به رونق میرسد. در غیراین صورت، اوایل تابستان سال آینده وارد دوران پیش رونق خواهیم شد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.