سرنوشت۱۸ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجای در انتظار تصمیمگیری مدیران قرعه ترک تشریفات مناقصه به نام یک میدان نفتی در خوزستان میافتد سمیه مهدوی- درحالی که تاکتیک اصلی ایران در واگذاری پروژههای میادین نفت و گازی به شرکتهای بینالمللی برگزاری مناقصه اعلام شده است، اما در این راستا میادینی وجود دارند که بنا به صلاحدید […]
سرنوشت۱۸ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجای در انتظار تصمیمگیری مدیران
قرعه ترک تشریفات مناقصه به نام یک میدان نفتی در خوزستان میافتد
سمیه مهدوی- درحالی که تاکتیک اصلی ایران در واگذاری پروژههای میادین نفت و گازی به شرکتهای بینالمللی برگزاری مناقصه اعلام شده است، اما در این راستا میادینی وجود دارند که بنا به صلاحدید مدیران، مسؤولان و همچنین شرایط ریسکپذیری میادین احتمال ترک تشریفاتشان را افزایش میدهد.
به گزارش مناقصهمزایده، بنابراین از طریق مذاکره روند اجرایی شدن پروژهها سرعت بیشتری خواهد یافت. میدانهای منصوری و آبتیمور از جمله همین مصادیقی است که احتمال دارد از طریق مذاکره واگذار شوند. البته پیشتر از مطرح شدن واگذاری خارج از مناقصه این دو میدان نفتی، قرار بود میدان گازی فرزادB نیز از طریق ترکتشریفات به هندیها برسد، اما تاکنون به دلیل تأخیرها و تعللهای پیمانکار هندی و عدم ارایه مدل مالی این امر به سرانجام مطلوب و رضایتبخشی نرسیده است.
در این میان روسیه از جمله متقاضیانی است که تمرکزش را برروی منصوری و آبتیمور گذاشته است، چرا که صنعت نفت ایران نقطه مهمی برای روسها محسوب میشود. اما با وجود وسعت زیاد میدانهای ایران و حجم بالای ذخایر نفت، یک شرکت نمیتواند توسعه همه میدانهای نفتی را به خود اختصاص دهد؛ به همین دلیل تمرکز روسها روی دو میدان یاد شده است تا با سرعت بیشتر و زمان کمتر به نتیجه برسند.
درحال حاضر مطالعات اولیه این دو میدان که در مجموع ذخایر نفتی شان به بیش از ۱۸ میلیارد بشکه میرسد؛ توسط شرکت لوکاویل روسیه درحال انجام است و قرار شده تا نتایج این مطالعات به کارفرمای این پروژهها یعنی شرکت ملی نفت ایران قرار گیرد.
چندی پیش، رییس منطقهای شرکت روسی لوکاویل در این خصوص گفت: در حالی که ایران درهای تعداد بیشتری از میادین نفتی خود را به روی شرکای بینالمللی گشوده، این شرکت به دنبال فرصتهایی برای رشد فعالیتهای خود در خاورمیانه است.
پس از امضای تفاهمنامه با لوک اویل، شرکت پرتامینای اندونزی برای رقابت با روسها وارد میدان شد. بنابراین یشنهادهای فنی و مالی این شرکت برای گرفتن سهمی از میادین نفتی «آبتیمور» و «منصوری» روی میز شرکت نفت رفت تا اندونزی نیز از سایر رقبا جا نماند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی بیان کرد: ما براساس شرایط، صلاحدید مقامهای عالی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران و براساس ارزیابی فنی و اقتصادی ممکن است در موارد خاصی مذاکرات قراردادی را آغاز و زمان را برای رسیدن به امضای قرارداد نهایی حفظ کنیم.
غلامرضا منوچهری گفت: آمار و ارقام در ارزیابیهای پرتامینا براساس مدل ۳بعدی مخزنی که از ما دریافت کردهاند، ارایه شده است؛ حجم سرمایهگذاری، نوع فناوری و شیوه کاری که شرکتها اتخاذ میکنند از معیارهای ما برای بررسی طرح جامع توسعه اولیه خواهد بود.
وی در ادامه افزود: بهطور طبیعی هر برآوردی از مقدار تولید در مخازن و توان بازیافت با درصدی ریسک همراه خواهد بود و تحلیل و تجزیه ریسک انجام گرفته است؛ از این رو این ارقام براساس اصول حاکم بر بخشهای مختلف مطالعات مخزن و ارزیابی توان لایههای مختلف و محاسبات مهندسی استخراج شده است.
منوچهری گفت: بهطور متقابل گروههای فنی و مهندسی ما هم روی قابلیت اعتماد این ارقام و ارزیابیها کار خواهند کرد و سرانجام آنها را با دیگر مطالعات مقایسه و با لحاظ کردن منافع ملی جذابترین را انتخاب میکنیم.
وی افزود: در پروژههایی که به مناقصه میروند، علاوه بر اعداد و ارقام و مشخصات فنی ارایه شده و ظرفیتهای تولیدی و اقتصاد پروژه که بهطور طبیعی ملاک است، ملاحظههای دیگری هم داریم.
معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی تصریح کرد: ایران به تازگی با پرتامینا و وزارت نفت اندونزی قرارداد فروش نفت خام امضا کرده است و آنها تمایل دارند سرمایهگذاری بیشتری در بخش بالادست صنعت نفت ایران داشته باشند؛ نگاه ما به اندونزی به عنوان کشور دوست و مسلمان است و خوشبختانه پرتامینا فناوری IOR و EOR هم دارد و این موضوع ما را برای طی کردن مسیر مذاکره تشویق میکند با این حال تصمیمگیری نهایی با وزیر نفت و مقامهای دولت است.
منوچهری گفت: اساس کار ما برای واگذاری قراردادهای توسعه میدانها مناقصه است؛ اما این که بتوانیم یکی از میدانهای منصوری و آبتیمور را از طریق مذاکره پیش ببریم، مطرح بوده است.
میدان نفتی منصوری در استان خوزستان، در فاصله ۵۰ کیلومتری از جنوبشرقی اهواز و ۶۰ کیلومتری شمال خلیجفارس قرار دارد.
این میدان از شمال غربی در همسایگی میدان نفتی اهواز، از غرب با میدان آبتیمور و از شمالشرقی در مجاورت میدان نفتی شادگان قرار دارد.
ظرفیت تولید نفت خام میدان منصوری بهطور متوسط ۱۰۰ هزار بشکه در روز است.
میدان نفتی آبتیمور نیز در فاصله ۲۵ کیلومتری از غرب اهواز، میان میدان نفتی منصوری و میدان نفتی اهواز قرار دارد.
ساختار میدان آبتیمور با عملیات لرزه نگاری در سال ۱۳۴۰ کشف و پس از حفر چاه شماره۱ در سال ۱۳۴۶ و اثبات وجود نفت در مخزن بنگستان این میدان، تولید از آن در سال ۱۳۷۰ آغاز شد.
بر مبنای محاسبات اولیه، حداقل نفت درجای میدان نفتی آبتیمور ۱۵ میلیارد بشکه و حجم ذخیره درجای نفت خام میدان منصوری معادل ۳ میلیارد بشکه برآورد میشود.
تولید کنونی مخزن بنگستان میدان آبتیمور ۶۰ هزار بشکه در روز است. میدان نفتی آبتیمور از میدانهای تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.