پیچ ساعتی، گیاهی زینتی و دارویی

پیچ ساعتی، گیاهی زینتی و دارویی گروه محیط‌زیست- پیچ ساعتی گیاهی‌ است‌ زینتی، بالارونده و چند ساله بومی آمریکای جنوبی، برزیل و آرژانتین که‌ دارای‌ بوته‌ای‌ بلند است. ساقه‌ آن‌ به‌ درختان‌ مجاور می‌پیچد و بالا می‌رود از این رو آن‌را پیچ‌ ساعتی‌ نیز می‌نامند. ساقه‌ها می‌تواند صاف و یا کرکدار باشد و میوه‌ای بیضی […]

پیچ ساعتی، گیاهی زینتی و دارویی

گروه محیط‌زیست- پیچ ساعتی گیاهی‌ است‌ زینتی، بالارونده و چند ساله بومی آمریکای جنوبی، برزیل و آرژانتین که‌ دارای‌ بوته‌ای‌ بلند است. ساقه‌ آن‌ به‌ درختان‌ مجاور می‌پیچد و بالا می‌رود از این رو آن‌را پیچ‌ ساعتی‌ نیز می‌نامند.

ساقه‌ها می‌تواند صاف و یا کرکدار باشد و میوه‌ای بیضی شکل با دانه‌های متعدد قابل خوردن دارد. پوست این میوه در صورت رسیدن، ظاهر خشک و چروکیده پیدا می‌کند. میوه در ابتدا سبز و سپس نارنجی می‌شود. میوه آبدار این گیاه در گذشته میوه محبوب بومیان آمریکا در آمریکای‌جنوبی بوده است.

این گیاه بیش‌تر در آمریکای‌جنوبی و کشورهای آرژانتین، پاراگوئه، اروگوئه و برزیل یافت می‌شود. این گیاه اگرچه اغلب در زمستان‌ها می‌خشکد یا از بین می‌رود در سال بعد قوی‌تر از سال قبل مجدداً رشد و نمو می‌کند.

گل‌های زیبا و بزرگ آن معطر بوده و دارای کاسبرگ و گلبرگ‌های بزرگ به رنگ سفید، صورتی و میخکی است که گل‌آذین یا سنبله‌ای با رشته‌های رنگین آبی یا سایه‌دار شده‌ای با رنگ‌های سفید و ارغوانی در قسمت مرکز هر گل آن وجود دارد. گلدهی معمولاً در ماه‌های تیر- مرداد صورت می‌گیرد.

برگ‌های آن ‌بیضی‌ شکل‌، متناوب و شبیه برگ نخل است و به‌صورت نیمه سبز بوده و بر روی ساقه‌های مربع یا چهارگوش سبز، ظاهر می‌شوند که آنها نیز به وسیله رشته‌های چسبنده یا زائده‌های سبز و لاغر پیچنده و بالا رونده‌ای، نگهداری یا حمایت می‌شوند.

این گیاه خاک‌هایی حاصلخیز و با زهکشی خوب را می‌پسندد و به راحتی در این خاک‌ها رشد می‌کند. در مناطق معتدله این گیاه چندین سال عمر می‌کند گل ساعتی تا دمای منفی ۱۵ درجه سانتی‌گراد را به خوبی تحمل می‌کند. همچنین گل ساعتی محل‌های آفتابی و خاک‌های اسیدی را بیش‌تر ترجیح می‌دهد. گرده‌افشانی این گیاه توسط حشرات انجام می‌شود.

تمام اندام‌های این گیاه خاصیت دارویی دارند.

ریشه‌ گیاه‌ گل‌ ساعت‌ سمی‌ است‌ ولی‌ به‌مقدار کم‌ برای‌ کشتن‌ کرم‌ معده ‌می‌توان‌ استفاده کرد.

آفات این گیاه بیش‌تر پروانه و قارچ بوتری تیس هستند.

تکثیر بذر گل ساعتی به این صورت است که بذور را در اوایل بهار که دمای هوا در حدود ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد است در خاک‌هایی با زهکشی خوب می‌کارند. البته جوانه‌زنی بذور گل ساعتی به کندی صورت می‌گیرد و نامنظم می‌باشد.

تکثیر گل ساعتی از روش قلمه‌گیری هم به این صورت است که ساقه‌های نیمه رسیده یا نیمه خشبی را در فصل تابستان از گیاه جدا می‌کنند و در ماسه کشت می‌دهند.

 

منبع: سایت نارگیل