نظارت بر صندوق‌های بازنشستگی که تبدیل به حیاط خلوت مدیران شده‌اند

حمایت مجلس از تصمیم دولت برای پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی  نظارت بر صندوق‌های بازنشستگی که تبدیل به حیاط خلوت مدیران شده‌اند نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی از اقداماتی است که انجام آن می‌تواند حمایت از بازنشستگان را هدفمند و قانونمند کند. به گزارش خانه ملت صندوق‌های بازنشستگی وضعیت نابسامانی دارند […]

حمایت مجلس از تصمیم دولت برای پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی

 نظارت بر صندوق‌های بازنشستگی که تبدیل به حیاط خلوت مدیران شده‌اند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند که پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی از اقداماتی است که انجام آن می‌تواند حمایت از بازنشستگان را هدفمند و قانونمند کند.

به گزارش خانه ملت صندوق‌های بازنشستگی وضعیت نابسامانی دارند و بدهی دولت به آنها سربه‌فلک می‌زند‌. بدهی دولت به صندوق‌های بازنشستگی ۱۶۵ هزارمیلیارد تومان است که رقم کمی نیست‌. شفافیت مالی صندوق‌‌‌‌ها به خصوص صندوق‌های تحت پوشش وزارت کار از این رو حایز اهمیت است که بنگاه‌های مالی زیادی تحت‌پوشش شستا هستند که باید بر عملکرد آنها نظارت شود‌. صندوق‌های تأمین اجتماعی به صورت هیأت امنایی اداره می‌شود و به دلیل دربرگیری فراوان آن باید نظارت بر آنها حاکم باشد‌.

حدود ۱۸ صندوق بازنشستگی در کشور وجود دارد که از این تعداد ۴ صندوق شامل تأمین اجتماعی، بازنشستگی کشوری، فولاد و روستاییان و عشایر هستند که بخش قابل‌توجهی از بازارهای مالی کشور را دراختیار دارند‌. این صندوق‌‌‌‌ها تنها در محدوده تحت‌پوشش وزارت کار در بخش سیمان ۳۳ درصد، فولاد ۳۳ درصد، بازار سنگ‌آهن ۲۳ درصد، پتروشیمی ۱۰درصد و دارویی و گردشگری ۴۰ درصد بازار را در اختیار دارند‌.

در مجموع ۲۵۰ هزار میلیارد تومان دارایی‌های صندوق‌های بازنشستگی در کشور است که ۱۶۵ هزار میلیارد تومان آن را طلب صندوق‌‌‌‌ها از دولت شامل می‌شود که اگر این میزان به تعداد موجود اضافه شود؛ امکان افزایش سرمایه‌گذاری‌ها و درآمدزایی نسبت به گذشته وجود دارد‌.

از این رو دولت درصدد رصد وضع مالی صندوق‌های بازنشستگی است‌. برای شفافیت مالی صندوق‌ها، سامانه هوشمند تجاری راه‌اندازی شده است‌. برنامه‌های جدید دولت برای پایش مالی صندوق‌های سرمایه‌گذاری است‌. با کمک این سامانه تمام تراکنش‌های مالی بنگاه‌های وابسته به شستا و همچنین سه صندوق دیگر وابسته به وزارت تعاون به‌طور مستمر قابل رصد و پایش است‌.

در این خصوص معاون اقتصادی و برنامه‌ریزی وزیر رفاه از بدهی ۱۶۵ هزار میلیاردتومانی دولت به صندوق‌های بازنشستگی خبر می‌دهد‌.

صندوق‌های بازنشستگی باید مستقل باشند

سیدحسن‌حسینی‌شاهرودی با اشاره به پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی گفت: اغلب صندوق‌های بازنشتگی به ویژه صندوق تأمین اجتماعی و بازنشستگی کشوری، به دلیل سوءمدیریتی که بر آنها حاکم بوده و اعمال مدیریت دولت، مشکلات عدیده مالی دارند.

نماینده مردم شاهرود و میامی در مجلس شورای اسلامی افزود: صندوق‌های بازنشستگی باید مستقل باشند و سهامداران در فرایند مدیریتی آنها دخالت کنند که در حال حاضر این گونه نیست.

اعمال نفوذ و قدرت دولت‌‌‌ها باعث سوء مدیریت در صندوق‌هاست

وی تصریح کرد: اعمال نفوذ و قدرت دولت‌‌‌ها باعث سوءمدیریت در این مجموعه‌ها شده و مشکلات عدیده‌ای مالی را برای آنها ایجاد کرده به نوعی که شاید بتوان گفت بعضی از این صندوق‌‌‌ها ورشکسته هستند و مطالبات بی‌شماری از دولت داشته و بدهی‌های بسیاری نیز به مراکز مختلف طرف قرارداد خود دارند.

ناکارآمدی سیستم صندوق‌‌‌ها با مشکلات مالی و مدیریتی

عضو هیأت رییسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ادامه با بیان این‌که مسایل مالی و مدیریتی سیستم صندوق‌های بازنشستگی را ناکارآمد کرده است، خاطرنشان کرد: این اتفاق به صورت ویژه برای تأمین اجتماعی رخ داده و دولت باید برای آن فکری کند.

عملکرد مالی صندوق‌های بازنشستگی بازنگری شود

علی‌اصغر یوسف‌نژاد با اشاره به ساماندهی و پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی گفت: در حال حاضر بسیاری از این صندوق‌‌‌ها نمی‌توانند پاسخگوی وضع موجود باشند.

نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بین ورودی این صندوق‌‌‌ها یعنی پول‌هایی که به آن واریز می‌شود و خروجی آن، یعنی مستمری و حقوقی که پرداخت می‌شود، تطابق مناسبی وجود ندارد.

وی تأکید کرد: زمانی که میان ورودی و خروجی مالی و درآمد و هزینه صندوق تطبیق و تناسبی وجود نداشته باشد، طبیعتاً این نشان می‌دهد که این صندوق‌‌‌ها زیان‌ده هستند همچون صندوق بازنشستگی فولاد و یا صندوق‌هایی که وضعیت مشابه فولاد را دارند.

عضو هیأت رییسه مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این‌که رسیدگی به موضوع صندوق‌های بازنشستگی جزء وظایف تیم مالی دولت یا وزارت اقتصاد است، افزود: مشکلات این صندوق‌‌‌ها ماهیتی دارد که روزی سر باز می‌کند.

یوسف‌نژاد خاطرنشان کرد: ‌درحال حاضر ۸۳ هزار و ۵۰۰ نفر بازنشسته فولاد در کشور داریم اما صندوق آن خالی است و یک روز می‌گویند که آن را وزارت رفاه در اختیار بگیرد، یک روز دولت پیشنهاد می‌دهد که تحت حمایت صندوق تأمین اجتماعی قرار گیرد و همچنین واگذاری آن به صندوق بازنشستگی کشوری مطرح می‌شود درحالی که اینها مشکل را حل نمی‌کند و تنها جابه‌جا کردن موضوع و در بعضی از موارد پاک کردن صورت مسأله است.

لزوم بازنگری دولت و مجلس در خصوص صندوق ها

نماینده مردم ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که دولت و مجلس باید در خصوص صندوق‌های بازنشستگی بازنگری لازم را انجام دهند، تصریح کرد: باید در این بازنگری مشخص شود که رابطه دریافتی و مالی این صندوق‌‌‌ها رابطه درست و منطقی بوده یا نیست.

حساب صندوق‌های بازنشستگی باید شفاف شود

ولی ملکی با اشاره به ضرورت ساماندهی و پایش مالی صندوق‌های بازنشستگی گفت: صندوق‌های بازنشستگی به عنوان پشتوانه‌ای برای بیمه‌گذاران پس از بازنشستگی تلقی می‌شود و حقوق و مزایای بازنشستگان از طریق این صندوق‌‌‌ها تأمین می‌شود.

ساماندهی صندوق‌های بازنشستگی حمایت هدفمند از بازنشستگان است

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: هرچه صندوق‌های بازنشستگی را به درستی سازماندهی کنیم، به این معنا است که حمایت و پشتیبانی از بازنشستگان را هدفمند و قانونمند کرده‌ایم.

صندوق تأمین اجتماعی با کم توجهی دولت‌‌‌ها روبه‌رو است

وی با بیان این‌که در میان صندوق‌های بازنشستگی، صندوق تأمین اجتماعی یکی از صندوق‌های بزرگ کشور از نظر تعداد بیمه شونده است افزود: با این وجود، متأسفانه این صندوق مدتی است که از سوی دولت‌‌‌ها مورد کم توجهی واقع می‌شود.

بدهکاری ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی دولت به صندوق تأمین اجتماعی

ملکی با اشاره به این‌که دولت به روایتی، ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به این صندوق بدهکار است، افزود: صندوق بازنشستگی باید ماهانه رقم قابل توجهی از شهرستان‌ها و استان‌ها جمع‌آوری کرده و به مستمری‌بگیران تحت پوشش خود بازپرداخت کند؛ اما متأسفانه به دلیل این‌که دولت یا برخی سازمان‌ها از جمله شهرداری بدهی‌های خود به صندوق را به موقع پرداخت نمی‌کنند، صندوق با مشکل مواجه است.

واگذاری صندوق فولاد به تأمین اجتماعی در برنامه ششم

نماینده مردم مشکین شهر در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در برنامه ششم توسعه مصوب شد؛ صندوق فولاد که تحت پوشش صندوق تأمین اجتماعی قرار گیرد، اما مشروط به این‌که دولت بدهی خود را به آن مشخص و پرداخت کند.

لزوم پرداخت مطالبات صندوق‌‌‌ها از سوی دولت و سازمان ها

این نماینده مجلس تأکید کرد: حساب صندوق‌های بازنشستگی باید شفاف شود و دولت و سازمان‌ها به موقع بدهی خود را به صندوق‌‌‌ها پرداخت کنند؛ تا این صندوق‌‌‌ها دوام داشته و بتوانند از بازنشسته‌های خود حمایت لازم را انجام دهند.

شرکت‌های شستا سوددهی ندارند

وی همچنین در خصوص هلدینگ‌های وابسته به صندوق‌های بازنشستگی، خاطرنشان کرد: یکی از این هلدینگ‌های بزرگ، شستا است که حدود ۱۵۰ شرکت زیر نظر آن فعالیت می‌کنند؛ هرچند که همه آنها سود دهی ندارند و شرکت‌های سودده آن به اندازه تعداد انگشتان دست است و دیگر شرکت‌ها یا درآمد و هزینه‌شان با یکدیگر مساوی است و یا زیان‌ده هستند.

دولت نمی‌تواند متولی خوبی برای تولید باشد

 

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در خصوص ضرورت اقدام دولت در خصوص شرکت‌های زیان‌ده تصریح کرد: دولت هیچ گاه نمی‌تواند متولی خوبی برای تولید باشد و باید بخش خصوصی ورود پیدا کرده و این صندوق‌‌‌ها را با شرایط خاص خود اداره کند؛ چراکه احیا کردن این شرکت‌ها، نیازمند مدیریت صحیح است.