بررسی پرونده‌ای که دوباره باز شده است

پیوستن به FATF؛ پادزهر تحریم‌ها می‌شود؟

  نازنین زمانیان- روزهای سخت اقتصاد در کشورمان همچنان ادامه دارد؛ از یکسو هر روز شاهد رکوردشکنی‌های مداوم ارز و طلا هستیم و از سوی دیگر بازگشت تحریم‌ها از آنچه که ما فکر می‌کنیم به ما نزدیک‌تر است! این در حالی است که هنوز تحریم‌ها آغاز نشده است. از یکسو اروپایی‌ها به بهانه‌هایی همچون کمک […]

 

نازنین زمانیان- روزهای سخت اقتصاد در کشورمان همچنان ادامه دارد؛ از یکسو هر روز شاهد رکوردشکنی‌های مداوم ارز و طلا هستیم و از سوی دیگر بازگشت تحریم‌ها از آنچه که ما فکر می‌کنیم به ما نزدیک‌تر است! این در حالی است که هنوز تحریم‌ها آغاز نشده است. از یکسو اروپایی‌ها به بهانه‌هایی همچون کمک ایران به روسیه در جنگ اوکراین و کمک کشورمان به محور مقاومت، خواستار آغاز مکانیسم ماشه هستند و از سوی دیگر نپیوستن کشورمان به FATF پیام خوشایندی را به کشورهای جهان ارسال نکرده است. برای آن‌ها همچنان جای سؤال است که چرا ایران به FATF نمی‌پیوندد؟ نیروی ویژه اقدام مالی (در زمینه پولشویی) (FATF) که با نام (GAFI) نیز شناخته می‌شود، یک سازمان بین‌دولتی است که در سال ۱۹۸۹ به ابتکار سران G7 برای توسعه سیاست مبارزه با پولشویی به راه افتاد. این سازمان بین‌المللی وظیفه دارد روند پولشویی را مورد بررسی قرار داده، نظارت قانونی بر این روند داشته باشد و قوانین و روندهای اجرایی قانونی را در سطح بین‌المللی و ملی دنبال کند. این سازمان همچنین دست به تدوین توصیه‌نامه‌ها و استانداردهایی می‌زند که در جهت مبارزه با پولشویی به کار می‌آیند. مشکل اصلی، اختلاف فاحش در تعریف تروریسم از نگاه FATF و ایران است. از نگاه FATF حزب‌ا… لبنان، سپاه قدس، حماس، جهاد اسلامی، انصارا… و همه نیروهای مقاومت که برای حفظ و حراست از سرزمین‌های اجدادی خود با قدرت‌های استکباری و نظام‌های دست‌نشانده آن‌ها درگیر هستند، تروریست نامیده می‌شوند. بر همین اساس، FATF عادی شدن روابط تجاری و اقتصادی ایران با سایر کشور‌ها را فقط در صورتی امکان‌پذیر معرفی می‌کند که کشورمان حمایت از گروه‌های به‌زعم آن‌ها تروریست را متوقف کند. این روز‌ها مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی پرونده FATF است و به‌زودی نظر خود را در این باره اعلام خواهد کرد. درباره لوایح پالرمو و CFT دو دیدگاه وجود دارد. برخی می‌گویند با پیوستن به این کنوانسیون‌ها مشکلات اقتصادی حل خواهد شد و برخی دیگر می‌گویند با تصویب این پرونده دیگر نمی‌توان تحریم‌ها را دور زد.

مشکل تحریم با تصویب FATF حل نمی‌شود

در همین رابطه، محمدرضا باهنر؛ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نشستی خبری در خبرگزاری مهر، چنین گفت: با تصویب FATF تحریم‌ها حل نمی‌شود اما تصویب‌نشدن این دو مورد بار سنگین‌تری روی تحریم‌هاست، حتی اگر برخی از کشور‌ها بخواهند تحریم را دور بزنند، تحریم‌کننده‌ها سود می‌برند و کشورهایی که بخواهند با ما همکاری کنند، دچار مشکل خواهند شد. اشتباه فنی در رسانه‌ها به وجود آمده است، اما آنچه در مجمع مطرح است، CFT و پالرمو است. مجموعه کنوانسیون‌ اف‌ای‌تی‌اف ۴۱ حکم دارد که نیازمند همراهی و هماهنگی اعضاست. ایران به ۳۸ حکم FATF عمل کرده است و حالا برخی از احکام پالرمو و CFT مطرح است که ابتدا در مجلس دهم تصویب شد و اما در اختلاف مجلس با شورای نگهبان آن را در نهایت به بررسی در مجمع موکول کرد و مجلس که باید از مصوبه خود دفاع می‌کرد به دلیل تفاوت مواضع دوره یازدهم با دوره دهم به ایجاد یک فاصله در این مسیر منجر شد. اگر مصوبه‌ای تا یک سال در دستور کار مجمع نباشد از دستور خارج می‌شود و حالا پالرمو و CFT با جواز رهبری مجدد در کمیسیون‌های مجمع بررسی می‌شود و در نهایت به صحن مجمع می‌رود و آنجا باید تصمیم گرفته شود، اما در پاسخ به اینکه تصویب می‌شود یا نه، باید بگویم من سخنگوی مجمع نیستم. اعلام کردم با هر دو کنوانسیون موافقم. فعلاً در کمیسیون موضوع در حال بررسی است. CFT دارای ایرادات شورای نگهبان است و پالرمو مورد ایراد شورای‌عالی نظارت مجمع است که اکنون نسبت به موارد ایرادی حضور ذهن ندارم.