به بهانه بازگشت کالابرگ به عرصه اجتماعی

کوپن چگونه به نسل جدید رسید؟

نرگس همتی- دهه شصتی‌ها به خوبی صف‌های طولانی دریافت کالاهای کوپنی را به خاطر دارند؛ زمانی که برای یک کالای کوپنی مجبور بودند تا ساعت‌ها در صف بایستند و این عمل جزء لاینفک خاطراتشان است! همچنین جمله «کوپن خریداریم» را نیز بچه‌های این دهه به خوبی به خاطر دارند؛ هرچند بعید است در دوران تکنولوژی […]

نرگس همتی- دهه شصتی‌ها به خوبی صف‌های طولانی دریافت کالاهای کوپنی را به خاطر دارند؛ زمانی که برای یک کالای کوپنی مجبور بودند تا ساعت‌ها در صف بایستند و این عمل جزء لاینفک خاطراتشان است! همچنین جمله «کوپن خریداریم» را نیز بچه‌های این دهه به خوبی به خاطر دارند؛ هرچند بعید است در دوران تکنولوژی از کوپن کاغذی که این روز‌ها آن را «کالابرگ» می‌نامند خبری باشد، اما گویا قرار است نسل جدید هم مانند پدران و مادران خود صف گوشت و مرغ و پنیر را تجربه کنند! به عقب که برگردی می‌بینی سابقه ورود کوپن به اقتصاد ایران به ابتدای دهه ۱۳۶۰ برمی‌گردد که ستاد بسیج اقتصادی با توجه به شرایط خاص کشور تشکیل شد. کوپن‌های مرحله اول تا هشتم زیرنظر ستاد بسیج اقتصادی کشور مستقر در نخست‌وزیری چاپ و توزیع می‌شد. کوپن‌های ارزاق عمومی ۱۰ نوع بود و از آن زمان توزیع شد تا در صورت لزوم کالاهایی که ممکن بود به علل مختلف کم یا گران عرضه شود، سهمیه‌بندی شود. با پایان یافتن جنگ و عادی شدن شرایط اقتصادی کشور، لزوم ادامه فعالیت ستاد بسیج اقتصادی به صورت گسترده منتفی شد و بر همین اساس، وظایف اجرایی این ستاد به وزارت بازرگانی انتقال یافت. از اوایل دهه ۱۳۶۰ تاکنون نیز ۱۳ مرحله کالابرگ منتشر شده است.

طرح بازگشت کوپن

در دولت قبل بود که باز هم اجرای طرح کوپن جدی شد. صولت مرتضوی؛ وزیر کار دولت قبل، اعلام کرد: طرح «کالابرگ الکترونیکی» را کلید زده و عملیات اجرایی آن به‌صورت آزمایشی در استان هرمزگان آغاز شده است. اما نیمه اسفند سال ۱۴۰۰ نمایندگان مجلس و در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱با حذف کالاهای اساسی از سبد ارز ترجیحی موافقت کرده و دولت را مکلف کرد کالاهایی که ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی آن‌‌ها حذف می‌شود را از طریق کالابرگ الکترونیک و با نرخ پایان شهریور ۱۴۰۰ در سقف سهمیه تعیین‌شده به مردم عرضه کند.

اجرای کالابرگ در دولت پزشکیان

بالاخره این اتفاق در دولت پزشکیان به وقوع پیوست. دولت از ۱۷ بهمن‌ماه به مدت سه ماه (تا ۱۸ اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۳) مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک را تحت عنوان «طرح فجرانه» اجرا کرد که در فاز جدید این طرح «شرط ۲۰۰ هزار تومان خرید از یارانه» حذف و اعتبار تشویقی از ۱۲۰ هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت. در همین رابطه، فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت، در جلسه روز یکشنبه هفته جاری هیئت دولت از دستور رئیس‌جمهوری به تیم اقتصادی دولت برای تخصیص اعتبار به کالابرگ الکترونیکی خبر داد و گفت که در تکانه‌های اقتصادی آنکه بیش از همه آسیب می‌بیند طبقه محروم است. با دستور رئیس‌جمهوری تمرکز تیم اقتصادی بر بازار و ارائه کالابرگ طی دونوبت تا شب عید است. حالا با دستور رئیس‌جمهوری، بحث کالابرگ الکترونیکی برای ۱۵ قلم کالای اساسی در دو مرحله تا پیش از عید دوباره مطرح شده است. این طرح با هدف کمک به مردم در تأمین نیازهای روزمره آن‌ها مطرح و دولت مکلف شده افزایش قیمت‌های کالاهای اساسی را با کالابرگ الکترونیک جبران کند و قرار است به گفته رئیس‌جمهوری در آستانه نوروز و ماه رمضان اجرای این مهم کلید خورده و در نهایت نیز دائمی شود.