به بهانه عدم خرید داروهای تأمین‌اجتماعی از سوی داروخانه‌ها

باتلاقی به نام درمان!

نرگس همتی- سلامتی یکی از نعمت‌های خداوند است که اکثر ما آدم‌ها، تا خدای‌ناکرده بیمار نشویم و آن را از دست ندهیم، قدرش را نمی‌دانیم. همه کسانی که می‌توانند این مطلب را بخوانند، مریض بودن را تجربه کرده‌اند. شاید بد‌‌ترین آن را که کرونا نام داشت و بسیاری را به کام مرگ فرستاد را بیشتر […]

نرگس همتی- سلامتی یکی از نعمت‌های خداوند است که اکثر ما آدم‌ها، تا خدای‌ناکرده بیمار نشویم و آن را از دست ندهیم، قدرش را نمی‌دانیم. همه کسانی که می‌توانند این مطلب را بخوانند، مریض بودن را تجربه کرده‌اند. شاید بد‌‌ترین آن را که کرونا نام داشت و بسیاری را به کام مرگ فرستاد را بیشتر از باقی بیماری‌‌ها به یاد داشته باشیم. مریضی هر نوعش حتی یک سرماخوردگی ساده هم انسان را تا چند روز درگیر می‌کند. اما آن چیزی که نوع بشر را تاکنون از بیماری‌‌ها نجات داده است، دارو نام دارد. در واقع اختراع دارو یکی از بزرگ‌‌‌ترین دستاوردهای بشری است که تأثیر عمیقی بر زندگی انسان‌‌‌ها گذاشته است. از زمانی که انسان‌‌‌ها با بیماری‌‌‌ها روبه‌رو شدند، همواره به دنبال راهی برای درمان آن‌‌‌ها بودند. این تلاش‌‌‌ها منجر به کشف و اختراع داروهایی شد که نه‌تنها جان بسیاری را نجات داده، بلکه کیفیت زندگی انسان‌‌‌ها را بهبود بخشیده است. فکر کنید اگر تاکنون آنتی‌ویروس کرونا کشف نشده بود، وضعیت جهان به چه شکلی درآمده بود؟! اما اکسیر نبوغ دانشمندان و دارویی که کشف شد، در نهایت میلیارد‌‌ها انسان را از خطر نابودی نجات داد. تمام این مقدمه را ذکر کردیم تا به اهمیت دارو بپردازیم، اهمیتی که در حال‌حاضر به‌طور جدی در چالشی سخت قرار گرفته است و بحران کمبود دارو از آنچه که ما تصور می‌کنیم به ما نزدیک‌تر است! افزایش قیمت دارو و کمبود آن، در حال تبدیل شدن به یک بحران جدی است. قیمت داروی بیماری‌های خاص، علی‌الخصوص داروهای سرطانی، طی چند وقت اخیر، چند برابر شده است. در بحران دارو، تنها مردم نیستند که آسیب می‌بینند، حتی صاحبان این صنایع هم آسیب دیده و در حال ورشکستگی هستند. در گزارش‌های موجود، دو یا سه بار، صاحبان صنایع دارویی تذکر داده‌اند که در حال ورشکستگی هستند. اوایل هفته بود که اعلام شد داروخانه‌ها طی تصمیمی جمعی دیگر داروهای تأمین‌اجتماعی را قبول نمی‌کنند! در واقع تأخیر طولانی‌مدت سازمان تأمین‌اجتماعی در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها، باعث شد انجمن داروسازان ایران، به یک تصمیم جمعی در مقابله با کم‌کاری تأمین‌اجتماعی برسد. داروخانه‌های سرپایی در بخش‌خصوصی، وارد شرایط سخت و دشواری برای خرید دارو از شرکت‌های پخش شده‌اند و دلیل اصلی آن نیز، بحران نقدینگی است. در این بین، بیمه‌های پایه به‌خصوص بیمه تأمین‌اجتماعی، بیش‌‌ترین حجم بدهی به داروخانه‌ها را دارد که متأسفانه در پرداخت آنها، سهل‌انگاری و سستی می‌کند. زیرا، براساس قراردادی که فیمابین بیمه تأمین‌اجتماعی و داروخانه‌های‌‌ها منعقد شده است، شرط پرداخت مطالبات داروخانه‌های سرپایی در بخش‌خصوصی، تأمین اعتبار بیمه تأمین‌اجتماعی است.

منجلاب دارو!

در واقع بخش دارو در شرایط بسیار نامناسبی قرار دارد. از یکسو یارانه ارزی آن چند سالی است که قطع شده و از سوی دیگر طرح دارویار هم که قرار بود هزینه درمان را با پرداخت یارانه ارزی به بیمه‌ها از جیب مردم کم کند، بعد از تنها یک سال شکست و به گفته وزیر وقت بهداشت دولت رئیسی شکست خورد و حالا هم داروخانه‌ها به‌خاطر بدعهدی مهم‌‌ترین سازمان درمانی کشور یعنی تأمین‌اجتماعی از خرید داروهای آن خودداری می‌کنند! حال سؤال این است که دود آتش بحران دارو آیا به غیر از مردم به چشم بخش دیگری می‌رود؟