مجموعه حقوق تطبیقی پیمانکاری هیأت تحریریه مؤسسه حقوق احداث تحت الگوی استراتژیست حمید حسینزاده از سردرگمی تا شفافیت: دستورالعمل تفسیر قرارداد در خصوص تأخیر همزمان این دومین نوشته از دو نوشته وبلاگ است که به بررسی تأخیر همزمان میپردازد. در شرایط تأخیر همزمان، ابتدا باید قرارداد بین طرفین بررسی شود تا […]
مجموعه حقوق تطبیقی
پیمانکاری
تحت الگوی استراتژیست حمید حسینزاده
از سردرگمی تا شفافیت: دستورالعمل تفسیر قرارداد در خصوص تأخیر همزمان
این دومین نوشته از دو نوشته وبلاگ است که به بررسی تأخیر همزمان میپردازد. در شرایط تأخیر همزمان، ابتدا باید قرارداد بین طرفین بررسی شود تا مشخص گردد که آیا بدون تحلیل پیچیده، نحوه تخصیص مسئولیت برای هرگونه تأخیر همزمان را مشخص میکند یا خیر.
ممکن است قرارداد هیچ راهنمایی مستقیمی در مورد نحوه برخورد با تأخیر همزمان ارائه ندهد. با این حال، قراردادهای خاصّی ممکن است صریحتر باشند و بیان کنند که هیچ یک از طرفین در صورت همزمانی تأخیرات، جبران [مالی] دریافت نمیکنند. برخی از قراردادها پا را فراتر گذاشته و بیان میکنند که در صورت وقوع تأخیر همزمان، نه تنها هیچ جبران [مالی] بابت تأخیر به هیچ یک از طرفین تعلق نمیگیرد، بلکه پیمانکار استحقاق تمدیدمدّت را نیز ندارد. مورد اخیر یک مفاد [قراردادی] غیرمعمول خواهد بود که پیمانکار در صورت اعمال خسارات تعیینی برای تأخیر در صورت بروز مشکلات در پروژه، ریسک قابل توجهی را میپذیرد.
با وجود موارد پیشگفته، اگر هیچ یک از مفاد صریح قراردادی خلاف آن را بیان نکند، رایجترین اصلی که در صنعت احداث بینالمللی اعمال میشود این است که اگر تأخیرات کارفرما-مسبَّب و پیمانکار-مسبَّب، همزمان و با مدّتزمان مساوی باشند، و اگر به طور مساوی بر مسیر بحرانی تکمیل پروژه یا تاریخ سررسید دیگری اثر گذاشته باشند، پیمانکار حق دریافت خسارت تأخیر قابل جبران را نخواهد داشت و کارفرما نیز حق دریافت خسارت واقعی یا خسارت تعیینی بابت تأخیر را نخواهد داشت.
در چنین مواردی، معمولاً الزامی نیست که تأخیرات همزمان به یک اندازه بحرانی باشند. علاوه بر این، نتیجه میشود که تأخیرات غیربحرانی را میتوان پس از محاسبۀ شناوری نسبی برای مسیرهای بحرانی و نزدیک به بحرانی، برای جبران تأخیر قابل جبران، به صورتِ روز در برابر روز، استفاده کرد. بنابراین، اگر یک تأخیر در مسیر یک فعالیت رخ دهد، و مسیر فعالیت موازی دیگری نیز دچار تأخیر شود، اما این دو مسیر فعالیت دارای مقادیر شناوری متفاوتی باشند، آنگاه تعداد روزهای تأخیر همزمان پس از در نظر گرفتن اختلاف شناوری بین این دو فعالیت محاسبه میشود.
ترکیبات مختلف تأخیر همزمان در جدول (۱) خلاصه شده است که اثر خالص مسئولیتهای همزمان، از جمله خسارات تعیینی برای تأخیر، در سناریوهای مختلف را نشان میدهد.
جدول ۱
سناریوهای تأخیر همزمان و اثر خالص
مراجع (حوزههای) قضاوتی در سراسر جهان در مورد نحوه برخورد با جنبههای مسئولیت و خسارات تأخیر همزمان متفاوتند. کاربردهای حقوقی رایج استحقاق تمدیدمدّت و بازیابی هزینه در جدول ۲ خلاصه شده است.
جدول ۲
ترکیبات تأخیر همزمان و اثر خالص
عواملی که بر شناسایی و تعیین کمّی تأخیر همزمان، اثر میگذارند عبارتند از:
طرفین ابتدا باید از مفادّ صریح قرارداد یا اسناد مرجع خود در مورد نحوۀ برخورد با تمدیدمدّت، تأخیر همزمان، تأخیر موجّه، تأخیر قابل جبران و خسارات تعیینی پیروی کنند. اگر قرارداد یا اسناد مرجع شامل مفادّ صریح خاصی در مورد این مسائل نباشند، دستورالعملهای عملی زیر در رابطه با برخورد با این مسائل ارائه میشود:
https://cscmlaw.com/cdld/
دیدگاه بسته شده است.