زاغه‌نشینی در انتظار کارگران!

۲۴ میلیون تومان؛ حداقل حقوق لازم سال آینده برای کارگران

علی غلام‌فراهانی- کارگران از شریف‌‌ترین طبقه اجتماع هستند. زیرا چرخش دست و بازوی آن‌ها باعث چرخش چرخه‌های زندگی جامعه و امتداد رگه‌های حیات در مجاری هستی است. کار در کارخانه، کار در مزرعه، کار در دادوستد و تجارت و هر کار دیگر باعث درآمد و پیشرفت اقتصادی می‌گردد. کارگر‌ها با اینکه سخت کار می‌کنند و […]

علی غلام‌فراهانی- کارگران از شریف‌‌ترین طبقه اجتماع هستند. زیرا چرخش دست و بازوی آن‌ها باعث چرخش چرخه‌های زندگی جامعه و امتداد رگه‌های حیات در مجاری هستی است. کار در کارخانه، کار در مزرعه، کار در دادوستد و تجارت و هر کار دیگر باعث درآمد و پیشرفت اقتصادی می‌گردد. کارگر‌ها با اینکه سخت کار می‌کنند و زحمت بسیار می‌کشند و شغلی به مراتب سخت‌تر از شغل‌های دیگر دارند اما حقوق و مزایای آن‌ها نسبت به مشاغل دیگر کمتر است. کارگر‌ها پول حلال در می‌آورند و تاکنون هرچند کم اما همیشه به حق و حقوق خود راضی بوده‌اند و هیچ گلایه و شکایتی از زندگی نداشتند اما شرایط اقتصادی فعلی باعث شده تا یکی از بزرگ‌ترین اقشار کشور در مضیقه شدید قرار بگیرد و نگران وضعیت حقوق خود در سال آینده باشد. در واقع تلاش برای مذاکره اکثریت اعضای شورای‌عالی کار روی سبد حداقل معیشت خانوار کارگری ۲۳ میلیون و ۴۴۰ هزار تومانی و مخالفت گروه کارگری با آن، آخرین خبری است که در این شورا به گوش کارگران رسیده و آنان را دچار نگرانی ساخته. با این وجود، برخی نیز در جریان کارفرمایی و دولت هستند که موضوع سبد معیشت را بی‌اهمیت می‌خوانند، زیرا پیشاپیش می‌دانند که اکثریت اعضای شورا (به‌جز گروه کارگری) نسبت به نزدیک کردن میزان مزد افزایش یافته مصوب و سبد معیشت مصوب خود شورای‌عالی کار نیز، مخالفت می‌کنند. به همین دلیل روی کاغذ برای آنان سبد حداقل معیشت کارگری ۲۰، ۲۳ و ۳۰ میلیون تومانی تفاوتی ندارد؛ اما چه چیزی باعث می‌شود که با این وجود، طرف مقابل بر کاهش حجم و قیمت سبد معیشت با اینکه همه‌ساله مقدار بسیار کمتری از آن مصوب می‌شود، تأکید کند؟

۱۰ میلیون تومان؛ فقط برای زنده ماندن!

در همین رابطه، باقری؛ نماینده کارگران، گفت: کارگر برای تأمین نیاز‌های اساسی خود، از جمله خوراکی و آشامیدنی، در ماه به حداقل ۱۰ میلیون تومان نیاز دارد. بر این اساس، به‌منظور تأمین معیشت کارگران در سال آینده، حداقل دستمزد آن‌ها باید ۲۴ میلیون تومان تعیین شود. اعداد و ارقام اعلام شده درباره دستمزد و سبد معیشتِ کارگران، مربوط به دی‌ماه است و با اعلام شورای‌عالی کار قرار است این اعداد و ارقام، به‌روزرسانی شود.

با ارقام مطرح شده، امروز کارگران باید به فکر حاشیه‌نشینی و چادرنشینی باشند

علی مقدسی‌زاده؛ رئیس هیئت‌مدیره کانون شوراهای اسلامی کار خراسان‌جنوبی نیز، در اظهارنظری پیرامون موضوع نسبت سبدهای مطرح‌شده در شورای‌عالی کار و حداقل دستمزد، گفت: با ارقام مطرح شده، امروز کارگران باید به فکر حاشیه‌نشینی و چادرنشینی باشند. واقعیت این است که سال آینده سال بسیار پُرتورم و پُرفشاری است و برای سال ۱۴۰۴، باید چتر حمایت اجتماعی روی سر کارگران توسط دولت ایجاد شود. ما با سال عادی‌ای در آینده مواجه نیستیم که دوستان این ارقام عجیب و غریب را در مورد میزان افزایش حداقل دستمزد و سبد مطرح می‌کنند! حسن صادقی؛ معاون دبیرکل خانه کارگر و رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری نیز، چنین می‌گوید: فرمول ما درباره سبد معیشت این است که باید بگوییم طی یک دهه گذشته یا از ابتدای دهه۱۳۹۰، تورم ۳۹۷ درصد رشد داشته و این در حالی است که مزد کارگران ۲۰۷ درصد رشد داشته است. به این معنا ۱۹۰ درصد (یعنی حدود ۲۰۰ درصد) مزد از سبد معیشت که به‌طور قانونی باید کاملاً به کارگران پرداخت شود، عقب است و کارگران ۲۰۰ درصد از دولت و کارفرما از ۱۳ سال گذشته مزد افزایش نیافته طلب دارند! با این میزان افزایش صورت گرفته در این ۱۳ سال، عملاً افزایش مزد یا حتی حفظ ارزش مزد هم نداشتیم، بلکه با کاهش ارزش مزد کارگر مواجه بودیم.