نگاهی به وضعیت اقلام اساسی در آستانه ماه رمضان و عید نوروز

مهدی یاوری- چشم که بر هم بگذاری این چند روز هم سپری شده و ماه رمضان و بعد از آن عید نوروز از راه خواهد رسید. عیدی که هنوز از راه نرسیده قیمت‌های سال آینده را یادآوری می‌کند! از برنج گران تا سیب‌زمینی گران و… حالا و در فاصله چند روز تا آغاز ماه رمضان […]

مهدی یاوری- چشم که بر هم بگذاری این چند روز هم سپری شده و ماه رمضان و بعد از آن عید نوروز از راه خواهد رسید. عیدی که هنوز از راه نرسیده قیمت‌های سال آینده را یادآوری می‌کند! از برنج گران تا سیب‌زمینی گران و… حالا و در فاصله چند روز تا آغاز ماه رمضان و نوروز، بسیاری نگران افزایش و یا کمبود اقلام و کالاهای اساسی هستند. در واقع افزایش سرسام‌آور قیمت برنج و حبوبات تا گرانی گوشت و شکر، همگی سفره خانوار را تحت‌تأثیر قرار داده و کوچک کرده است، دولت وعده تنظیم بازار می‌دهد، اما توزیع ناکارآمد و طمع احتکارگران، کماکان برنامه‌های حمایتی را با چالش مواجه می‌کند. دولت که با وعده تنظیم بازار و تأمین نیازهای اساسی وارد میدان شده، اکنون با معضلاتی چون کاهش واردات، احتکار و ناکارآمدی توزیع مواد غذایی مواجه بوده و اقدام کلیدی خاصی از سوی وزارت جهادکشاورزی مشاهده نشده است. برای عبور از این بحران، شفافیت در اعلام تولید و نیاز واقعی کشور، هماهنگی میان سیاست‌های ارزی و تجاری و برخورد قاطع با احتکارکنندگان ضروری به نظر می‌رسد. در غیر این صورت، سفره‌های مردم در ایام پیش‌رو، بیش از پیش کوچک خواهد شد.

وضعیت اقلام اساسی

بازار برنج، به‌عنوان یکی از اصلی‌‌ترین اقلام سفره ایرانی، در ماه‌های اخیر شاهد التهابات قابل‌توجهی بوده است. قیمت برنج طارم و هاشمی که در اواخر تابستان بین ۱۰۰ تا ۱۱۵ هزار تومان به‌ازای هر کیلوگرم بود، اکنون به ۱۷۰ تا ۲۰۰ هزار تومان رسید‌ه‌اند. برنج‌های وارداتی مانند هندی و پاکستانی نیز که پیش‌تر با قیمت کیلویی ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان عرضه می‌شدند، حالا بین ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان به فروش می‌رسند. این جهش قیمتی در حالی رخ داده که وزارت جهادکشاورزی تولید سالانه برنج را دومیلیون و ۷۰۰ هزار تن اعلام کرده و مدعی است این میزان برای تأمین نیاز داخلی کافی است اما بخش‌خصوصی کاهش شدید واردات را عامل اصلی این بحران می‌داند، در حالی که وزارتخانه، انگشت اتهام را به سمت احتکارکنندگان نشانه رفته است. به گزارش سایت اقتصادمعاصر، در میان کالاهای اساسی، حبوبات با افزایش قیمت‌های نجومی، بیش‌ترین ضربه را به مصرف‌کنندگان وارد کرده است. عدس دانه‌درشت ۹۰۰ گرمی با رشد ۱۱۳ درصدی به قیمت ۱۴۵ هزار تومان، لپه ریز با افزایش ۹۴ درصدی، کیلویی ۱۳۶ هزار تومان و لپه درشت با جهش ۱۱۹ درصدی کیلویی ۱۶۰ هزار تومان عرضه می‌شود. شکر، کالایی که در ایام ماه مبارک رمضان و نوروز نقشی کلیدی در تولید شیرینی‌جات و محصولات سنتی دارد نیز از گزند گرانی در امان نمانده است. افزایش قیمت جهانی شکر به بالای ۵۳۰ دلار در هر تن، همراه با مشکلات داخلی مانند کمبود ماده اولیه، هزینه‌های بالای تولید و حمل‌ونقل و تخصیص ناعادلانه سهمیه‌ها در سامانه بازارگاه، بازار این کالا را به سوی چالش سوق داده است. بازار گوشت قرمز نیز روزهای سختی را سپری می‌کند. قیمت هر کیلوگرم گوشت در برخی مناطق تهران از مرز یک میلیون تومان هم گذشته و تا یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده است، ران گوسفندی در برخی مناطق پایتخت با بهای ۹۶۰ هزار تومان عرضه می‌شود، این گرانی گوشت در حالی رخ داده که دولت بیش از ۱٫۳ میلیارد دلار برای واردات گوشت منجمد تخصیص داده و معاون وزیر جهادکشاورزی تولید سالانه ۹۲۳ هزار تن گوشت قرمز را کافی می‌داند.