خراسان‌شمالی، گنجینه‌ای از طبیعت ایران

خراسان‌شمالی، گنجینه‌ای از طبیعت ایران خراسان‌شمالی یکی از استان‌های شمال‌شرقی کشور با گنجینه‌ای از مناطق گردشگری، فرهنگی و تاریخی است که همچون نگینی بین دو قطب گردشگری شمال کشور و قطب زیارتی مشهد مقدس می‌درخشد. به گزارش مهر، خراسان‌شمالی از استان‌های سه‌گانه‌ای است که در مردادماه ۸۳ از خراسان بزرگ جدا و به عنوان استانی […]

خراسان‌شمالی، گنجینه‌ای از طبیعت ایران

خراسان‌شمالی یکی از استان‌های شمال‌شرقی کشور با گنجینه‌ای از مناطق گردشگری، فرهنگی و تاریخی است که همچون نگینی بین دو قطب گردشگری شمال کشور و قطب زیارتی مشهد مقدس می‌درخشد.

به گزارش مهر، خراسان‌شمالی از استان‌های سه‌گانه‌ای است که در مردادماه ۸۳ از خراسان بزرگ جدا و به عنوان استانی مستقل و با نام «خراسان‌شمالی» تأسیس شد.

این استان به مرکزیت شهر بجنورد که هم‌اکنون ۱۱ سال از تاریخ تأسیس آن می‌گذرد، با ۲۸ کیلومتر مربع وسعت، دارای ۸ شهرستان و جمعیتی بالغ بر ۹۲۸ هزار نفر است و از این جهت که در این استان اقوام مختلف فارس، ترک، کرد، تات، ترکمن، بلوچ و… و اهل تشیع و تسنن زندگی می‌کنند، این استان به گنجینه فرهنگ‌ها شهرت یافته است.

این خراسان شمالی از نظر موقعیت جغرافیایی؛ از شمال با کشور ترکمنستان، از شرق و جنوب با استان خراسان‌رضوی، از جنوب‌غربی با استان سمنان و از غرب با استان گلستان هم‌‌مرز است.

آب و هوای خراسان‌شمالی

خراسان‌شمالی عمدتاً از آب و هوای معتدل کوهستانی برخوردار است اما می‌توان انواع آب و هوا را در بخش‌های مختلف آن تجربه کرد؛ آب و هوای سرد کوهستانی در نواحی مرتفع آلاداغ و کپه‌داغ، آب و هوای معتدل کوهستانی در شهرستان‌های مانه و سملقان، بجنورد، شیروان، فاروج، اسفراین و شمال شهرستان جاجرم و آب و هوای نیمه بیابانی و کوهپایه‌ای در بخشی از شهرستان مانه و سملقان و جنوب استان.

شرایط اقلیمی

خراسان‌شمالی از نظر ناهمواری‌ها به دو قسمت نواحی کوهستانی و نواحی پست و هموار تقسیم می‌شود، مرتفع‌‌ترین نقطه آن قله شاه جهان در رشته کوه‌های آلاداغ با ارتفاع ۳ هزار و ۵۱ متر و پست‌‌ترین نقطه آن در روستای تازه‌یاب در قسمت خروجی رودخانه اترک با ارتفاع ۴ متر از سطح دریا قرار دارد اما در مجموع ارتفاع متوسط استان هزار و ۳۲۶ متر از سطح دریا است.

کوه‌های خراسان‌شمالی از نظر زمین‌شناسی حاصل آخرین حرکات کوهزایی دوران سوم و از کوه‌های جوان هستند که به دو بخش عمده رشته‌کوه کپه‌داغ و رشته‌کوه آلاداغ تقسیم می‌شوند.

رشته‌کوه کپه‌داغ در شمال استان واقع شده و به وسیله گسل عشق‌آباد یا گسل کپه‌داغ از دشت‌های پست ترکمنستان و به وسیله رودخانه اترک و دشت‌های مانه و سملقان، بجنورد، شیروان، فاروج از رشته‌کوه جنوبی آلاداغ جدا می‌شود. این ارتفاعات شباهت زیادی از نظر ساختار زمین‌شناسی با زاگرس دارند و وجود گسل‌های متعدد ساختار رسوبی، نامتقارن بودن چین‌ها، فقدان فعالیت‌های آتشفشانی و وجود سنگ‌های دارای درز و شکاف آن شرایط مساعدی برای ذخایر آب زیرزمینی و منابع نفت و گاز ایجاد کرده است.

رشته‌کوه آلاداغ نیز توسط دشت‌های مانه و سملقان، بجنورد، شیروان، فاروج، از رشته‌کوه کپه‌داغ جدا شده است، آلاداغ در غربی‌‌ترین منطقه در حوالی جاجرم به وسیله یک سری کوه‌های کم‌ارتفاع به رشته کوهستانی شاه‌کوه البرز می‌پیوندد. جبهه شمالی آلاداغ با یکسری پرتگاه‌های گسلی به رود اترک و جبهه‌جنوبی آن از طریق گسل‌هایی با دشت جاجرم ارتباط پیدا کرده است.

 جاذبه‌های طبیعی

جنگل‌های انبوه و حفاظت شده قورخود در شهرستان مانه و سملقان، پارک ملی سالوک و ساریگل در شهرستان اسفراین، منطقه حفاظت شده گلیل سرانی شیروان و پناهگاه حیات‌وحش میاندشت در جاجرم از مناطق دیدنی استان به شمار می‌روند.

همچنین مناطق کوهستانی خراسان‌شمالی نظیر دره‌های سرسبز، رودهای پرآب، دریاچه پشت سد‌ها و آبشارهای فراوان چون ایزی، حمید، به یار، اوغاز کهنه، اسطرخی و دره‌هایی چون کاستان، بازخانه، درکش، هاور، رویین، گلیان، زوارم، استاد و خسرویه، پارک جنگلی گویینیک، غارهایی چون به یدک، گسک، درق، پوستین‌دوز، گنج کوه و … تنها چند نمونه از صد‌ها جاذبه مناطق کوهستانی استان محسوب می‌شوند. افزون بر این لازم به یادآوری است که این مناطق کوهستانی در خراسان‌شمالی برای ورزش‌های زمستانی و کوهنوردی، صخره‌نوردی و … هم بسیار مناسب هستند.

خراسان‌شمالی را سرزمین هزاران چشمه نیز می‌نامند، وجود چشمه‌های فراوان آب معدنی یکی از ظرفیت‌های گردشگری این استان به شمار می‌رود که از جمله این چشمه‌ها می‌توان به آب معدنی ایوب پیغمبر در گیفان، آب معدنی بش قارداش در بجنورد، مختومی در شیروان، مهمانک در مانه و سملقان و حاج سست در اسفراین اشاره کرد.