رییس خانه معدن دولت یازدهم پرچم بخش خصوصی در معادن را بالا برد گروه معدن و زمین-رییس خانه معدن ایران معتقد است: نگرش واقعبینانه مدیریت کلان دولت یازدهم با نگاه توسعهای به معدن و کارخانههای سرب و روی مهدیآباد (یزد) و واگذاری آن به کنسرسیوم بخش خصوصی، امکان سرمایهگذاری ۱٫۲ میلیارد دلاری را فراهم ساخت. […]
رییس خانه معدن
دولت یازدهم پرچم بخش خصوصی در معادن را بالا برد
گروه معدن و زمین-رییس خانه معدن ایران معتقد است: نگرش واقعبینانه مدیریت کلان دولت یازدهم با نگاه توسعهای به معدن و کارخانههای سرب و روی مهدیآباد (یزد) و واگذاری آن به کنسرسیوم بخش خصوصی، امکان سرمایهگذاری ۱٫۲ میلیارد دلاری را فراهم ساخت.
به گزارش مناقصهمزایده، محمدرضا بهرامن افزود: قراردادهای بزرگ نیازمند مدیران جسوری است، تا بتوانند پروژههای کلان را بدون تنگ نظری و با نگاه توسعهای در اختیار بخش خصوصی قرار دهند.
محمدرضا بهرامن با تبریک به کنسرسیوم مبین برای امضای قرارداد معدن روی مهدیآباد گفت: دولت یازدهم بزرگترین تصمیم معدنی خود را طی ۳ سال گذشته گرفت و با اعتماد به بخش خصوصی تجهیز و راهاندازی یکی از بزرگترین معادن سرب و روی دنیا را به کنسرسیومی متشکل از چند بخش خصوصی سپرد تا پس از ۲۰ سال این ذخیره بالفعل شده و باعث اشتغال دستکم هزار نفر شود.
رییس خانه معدن ایران تصریح کرد، تلاشهای انجام شده در سالهای ۹۰- ۱۳۸۶ از سوی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) برای بهرهبرداری از معدن مزبور به ثمر نرسیده، اما از سال ۹۲ یک شرکت داخلی در قالب سرمایهگذاری و بهرهبرداری از معدن مهدیآباد توسط سازمان ایمیدرو انتخاب و شروع به فعالیت کرد.
رییس خانه معدن ایران امضای قرارداد معدن روی مهدیآباد را یک اتفاق بزرگ برای دولت و بخش خصوصی قلمداد کرد.
وی افزود: نمونه قرارداد مهدیآباد به رهبری کنسرسیوم مبین میتواند الگویی برای انعقاد سایر قراردادهای معدنی در کشور باشد تا از این پس شاهد بهرهبرداری بهینه از ذخایر معدنی شویم.
رییس خانه معدن ایران خاطرنشان کرد جسارت شخص وزیر صنعت و رییس ایمیدرو در امضای این قرارداد جای تشکر دارد و میتواند انگیزه بخش خصوصی داخلی و خارجی را برای فعال کردن ذخایر بزرگ کشور دو چندان کند.
بهرامن تصریح کرد: برنده این قرارداد هم بخش خصوصی است و هم دولت که توانستند با درک متقابل قراردادی را به امضا برسانند که ارزش آن حداقل یک میلیارد دلار است.
بهرامن گفت: خانه معدن این با حمایت از ایجاد کنسرسیومهایی شبیه مبین به بخش خصوصی توصیه میکند وارد فعالیتهای معدنی شود و از توجه ویژه دولت یازدهم به بخش معدن کشور تشکر میکند.
گفتنی است که قرارداد سرمایهگذاری معدن و کارخانههای سرب و روی مهدیآباد (یزد) روز ۲۱ اسفند بین کنسرسیومی متشکل از شرکتهای معدنی مبین، مهندسی کاهنربا، انجمن سرب و روی ایران، شرکت مس مسکنی، شرکت معادن سرمک و شرکت آریا جنوب ایرانیان به عنوان برنده مجریان این پروژه به امضا رسید.
نارضایتی سازمان ایمیدرو از عملکرد پیمانکار قبلی
بهرامن خاطرنشان ساخت: سازمان ایمیدرو در نیمهدوم امسال موضوع پیشرفت نداشتن عملکرد پیمانکار قبلی را مطرح ساخت و نسبت به توقف فعالیت آن دستور داد.
وی گفت: موضوع دوره زمانی برای برگزاری مزایده و انتخاب سرمایهگذار جدید، میتوانست فرصت زیادی را هدر دهد و انتخاب واقعبینانه برای واگذاری به کنسرسیوم یک تصمیم آگاهانه و با تدبیر از سوی وزیر صنعت و رییس هیأت عامل ایمیدرو محسوب میشود.
تجربیات بینالمللی نقشه راه برای فعالسازی مهدیآباد
بهرامن یادآور شد: وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزیر مربوطه پیش از این در خصوص بهرهگیری از تجربیات بینالمللی برای فعالسازی معدن مهدیآباد و ترک فرایند مزایده به دلیل شرایط خاص آن و تأمین تمام جوانب از نظر فنی و مالی بازار، آگاه شده بودند، بنابراین نقشه راه مشخص شد.
معدن مهدیآباد جایگزینی برای انگوران
رییس خانه معدن ایران افزود: معدن سرب و روی انگوران (زنجان) در چند سال گذشته با کاهش شدید ذخیره و عیار روبهرو است و اکنون تنها تأمینکننده بزرگ مواد اولیه واحدهای ذیربط است، بنابراین معدن مهدیآباد (یزد) به عنوان اصلیترین تأمین کننده خاک مورد نیاز کارخانههای صنعتی در این بخش به حساب آید.
رایزنی خانه معدن با بنگاههای توانمند برای حضور در مهدیآباد
بهرامن گفت: خانه معدن ایران براساس وظیفه خود با هدف حفظ منافع ملی کشور برای فعالسازی معدن مهدیآباد، مذاکراتی را با بنگاههای توانمند کشور برای سرمایهگذاری و بهرهگیری از توان فنی، مهندسی، مالی و انتقال فناوری در داخل و خارج از کشور به شکل مشارکت منسجم انجام داد.
وی تأکید کرد: موافقت وزیر صنعت و رییس هیأت عامل ایمیدرو (سازمان دارنده پروانه بهرهبرداری معدن مهدیآباد) در چارچوب برنامه مشخص، زمینه ساز راهاندازی این پروژه ملی شده است.
معدن سرب و روی مهدیآباد میتواند ۴ درصد فلز روی جهان را تولید کند و قادر است در ایجاد ارزشافزوده در بخش معدن اثر بخش باشد.
ضرورت جذب تأمین مالی و وامهای خارجی
رییس خانه معدن ایران افزود: امروز استفاده از تأمین مالی (فاینانس) و وامهای خارجی به عنوان اهرمهای مالی برای راهاندازی و سرعت بخشیدن به پروژههای معدنی در دخل کشور ضرورت جدی دارد.
وی گفت: نیروهای متخصص خارجی در کنار انتقال فناوری روز نقش مؤثری در حرکت رو به جلو بخش معدن خواهد داشت و انتظار میرود شرکتهای داخلی نیز در پروژههای کشورمان نقش محوری ایفا کنند.
شرکتهای ایرانی مجری اقتصاد مقاومتی
بهرامن خاطرنشان ساخت: سیاست اقتصادی کشور برپایه اقتصاد مقاومتی پیش میرود و این مهم با تکیه بر توانمندی شرکتهای ایرانی معنا پیدا میکند و توان بومی در بخشهای مهمی از جمله معدن، ضامن رشد اقتصادی است.
وی گفت: بنابراین زنجیره تخصص نیروی ایرانی با استفاده از منابع مالی، فناوری روز میتواند کمک مهمی برای حرکت چرخ اقتصاد کشور و توسعه عمران آن باشد.
یکی از مشکلات توسعه معدن نبود هم افزایی میان بخش خصوصی است
در همین رابطه رابطه غلامرضاحمیدیانارکی، عضو هیأت مدیره خانه معدن ایران با اشاره به واگذاری معدن سرب و روی مهدیآباد به کنسرسیوم بخش خصوصی گفت: این روش میتواند برای فعالسازی ذخیرههای بزرگ معدنی به عنوان الگو قرارداده شود.
حمیدی انارکی گفت: یکی از مشکلات امروز در توسعه معدنکاری کشور نبود همافزایی میان بخش خصوصی درگیر در کار معدن است که میتوان با ایجاد کنسرسیومهای معدنی عملاً هلدینگ بزرگی از فعالان بخش معدن در این زمینه را گردهم آورد و توان آنان را چند برابر کرد.
دبیرخانه معدن ایران افزود: اتفاقی که برای مهدیآباد رخ داد این بود که پس از چند سال کشمکش بر سر بهرهبرداری از این ذخیره بزرگ، دولت خود را کنار کشید و در تصمیمی هوشمندانه نقش نظارتیاش را ایفا کرد تا در نهایت کنسرسیومی متشکل از بنگاههای بزرگ معدنی که از سوی بخش خصوصی مدیریت میشوند، این معدن را فعال کنند.
حمیدی انارکی اظهار کرد: تصمیم دولت برای واگذاری این ذخیره بزرگ سبب شد تا هم بخش خصوصی فعال در بخش معدن بر سر انجام یک پروژه بزرگ اقتصادی به ارزش ۱٫۲ میلیارد دلار با هم متحد شوند و هم اینکه فعالان اقتصادی به سیاستگذاریهای دولت یازدهم امیدوار و مطمئن شوند که آنان در پی توسعه بخش خصوصی هستند.
او افزود: نوع واگذاری مهدیآباد از این نظر مهم است که یک ذخیره عظیم معدنی قرار است از سوی فعالان بخش خصوصی تأمین مالی شده و برای تجهیز آن تصمیم گرفته شود. طبیعتاً در این میان تفکر بخش خصوصی تجهیزاتی را برای توسعه این معدن بهکار خواهد گرفت که علاوه بر کیفیت لازم دارای قیمت مناسب نیز باشد.
حمیدی گفت: بخش خصوصی میتواند برای طراحی و تجهیز این معدن و اجرایی کردن مفاد قرارداد آن علاوه بر استفاده از توانمندیهای داخلی برای خود شرکای تجاری خارجی مطمئنی را انتخاب کند که بتواند روی آن بلند مدت فکر کند و در پرتو تلاطمهای سیاسی و بینالمللی این همکاری خدشهدار نشود.
دبیرخانه معدن ایران تصریح کرد: وقتی که بخش خصوصی به دنبال یافتن شریک خارجی است در حقیقت دیپلماسی اقتصادی را توسعه میدهد که چنین اتفاقی در نهایت میتواند به نفع ارتقای امنیت و اقتصاد کشور باشد، چرا که در این میان رابطهای برد-برد شکل گرفته که هیچ یک از طرفها نمیخواهند این رابطه خدشهدار شود.
او با اشاره به لزوم برندسازی در بخش معدن ایران گفت: چنین کنسرسیومهایی میتوانند به برندهای مطرحی تبدیل شوند و با شکلگیری تعدادی انگشت شمار از این کنسرسیومها، غولهای معدنی در ایران به وجود خواهند آمد که میتوانند پروژههای بزرگ را مدیریت کرده و به بهرهبرداری برسانند.
شرکتهای ایرانی برنده کنسرسیوم معدن سرب و روی شدند
همچنین در همین زمینه بهرام شکوری برنده کنسرسیوم معدن سرب و روی مهدیآباد و مدیرعامل مبین معدن گفت: این شرکت سالانه با حدود ۱۰۰ میلیون تن باطلهبرداری و استخراج از معادن بزرگ کشور، بزرگترین شرکت معدنی کشور محسوب میشود.
شکوری با بیان اینکه همه اعضای کنسرسیوم معدن سرب و روی مهدیآباد یزد در زمینه روی صاحب تجربهاند، اظهار کرد: شرکت آریا جنوب به عنوان دارنده بزرگترین معدن بخش خصوصی اکتشافات وسیعی را در کشور انجام داده و بزرگترین معدن مولیبدن خاورمیانه و چهاردهمین معدن دنیا را کشف کرده است.
وی گفت: شرکت کلر، بزرگترین معدن سنگآهن کشور اکتشاف و به بهرهبرداری رسانده و چند کارخانه فرآوری را در ۸ ماه راهاندازی کرده که رکورد جدیدی در کشور است.
شکوری افزود: شرکت مس کنی یکی دیگر از شرکتهای کنسرسیوم است که صاحبان آن شرکت پرلیت را دارند که کارهای عمرانی بسیار زیادی از جمله تونل توحید و رسالت را اجرا کردهاند و یکی از شرکتهای مهم و فعال در حوزه مس و معادن هستند.
وی گفت: شرکت فنی مهندسی کاهن ربا یکی دیگر از اعضای کنسرسیوم است، این شرکت در حوزه روی شرکت شماره یک هست و نخستین کارخانه روی در کشور را این شرکت ایجاد کرد و صاحب فرآوری روی هستند.
شکوری افزود: انجمن سرب و روی ایران عضو دیگر کنسرسیوم با ۴۷۵ هزار تن ظرفیت نصب شده به علت کمبود کنسانتره روی با ۳۰ درصد ظرفیت کار میکند که این انجمن مصرفکننده بخشی از روی معدن مهدیآباد خواهند بود و در نهایت اتحادیه سرب و روی ایران عضو دیگری است که مصرفکننده کنسانتره روی در کشور هستند.
وی گفت: این مجموعه همه در حوزه معدن، فرآوری و فناوری معدنی و به عنوان مصرفکنندگان روی حضور دارند و همه از بخش خصوصی واقعی هستند که میتوانند این معدن را در حوزه اکتشاف، استخراج و کنسانتره پیش ببرند.
شکوری با بیان اینکه ما در معدن سرب و روی مهدیآباد میتوانیم ۴ درصد روی دنیا را تولید کنیم، افزود: یکسال از قرارداد ۴ ساله معدن سرب و روی مهدیآباد صرف مطالعات معدن شامل اکتشاف و فرآوری محصول است و همزمان روی مجوزها و زیرساختها کار میکنیم و ۳ سال هم صرف احداث کارخانه خواهد شد و بعد از دوره ۴ساله بهرهبرداری از کارخانه را شروع خواهیم کرد.
مدیرعامل مبین معدن اظهار کرد: همه ساله توام با باطلهبرداری استخراج ماده معدنی هم استخراج میشود و با شرکتهای خارجی بزرگی ما صحبت کردیم، گلینکور که صاحب فناوری است و ۶۰ درصد بازار روی دنیا را در اختیار دارد برای مشارکت در این طرح اظهار علاقه کردند و با توجه به اینکه ۲۴۶ میلیارد دلار گردش مالی دارد از سرمایه خوبی برخوردار است و مطمئناً ورود مجموعههایی مثل گلینکور میتواند این شرکت را در اندازههای جهانی قرار دهد.
شکوری افزود: همزمان با شرکتهای دیگر خارجی از جمله اسپانیاییها که علاقهمند ورود به بازار ایران هستند تا سهم ایتالیاییها در صنعت روی را در ایران داشته باشند صحبت کردیم.
وی گفت: ما دو سناریو داریم؛ یکی اینکه با خارجیها مشارکت کنیم و این طرح را فعال کنیم و سناریو دیگر این است که در دنیا اتفاقاتی بیافتد و خارجیها نتوانند وارد این طرح شوند، خوشبختانه خودمان صاحب فناوری هستیم و با سرمایه کنسرسیوم هم میتوانیم این طرح را انجام دهیم.
شکوری افزود: ما به آقای نعمتزاده قول دادیم تا دو سال آینده حداقل ۲۵ درصد طرح را محقق کنیم که هم به محصول برسیم و هم کارخانههای داخلی منتفع شوند و کنسرسیوم بتواند بخشی از سرمایه مجدد را از محل تولید محصول به دست بیاورد.
وی گفت: امیدواریم با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو همچنین وزارت نیرو و سازمان محیطزیست این طرح را بتوانیم قبل از موعد مقرر در قرارداد به بهرهبرداری برسانیم و همه منتفع شویم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.