قدیمیترین مس جهان در میان یخها رشتهکوه آند بهعنوان یکی از غنیترین ذخیرههای مس دنیا، در دل یخچالهای طبیعیاش تاریخ مس را پنهان کرده است. شواهد تازه محققان مرکز تحقیقات «پل شرر» نشان میدهد ۷۰۰سال پیش از میلاد مسیح در این منطقه ذوب مس وجود داشته است. به گزارش عصرمس آنلاین، رشتهکوه آند در آمریکای […]
قدیمیترین مس جهان در میان یخها
رشتهکوه آند بهعنوان یکی از غنیترین ذخیرههای مس دنیا، در دل یخچالهای طبیعیاش تاریخ مس را پنهان کرده است. شواهد تازه محققان مرکز تحقیقات «پل شرر» نشان میدهد ۷۰۰سال پیش از میلاد مسیح در این منطقه ذوب مس وجود داشته است.
به گزارش عصرمس آنلاین، رشتهکوه آند در آمریکای لاتین نیمی از ذخیره مس در جهان را دارد. اما بخشهای زیادی از ذخیره مس این رشتهکوه هنوز هم ناشناخته مانده است. در سالهای اخیر باستانشناسان آثاری در نقاط مختلف آمریکای جنوبی پیدا کردهاند که نشاندهنده استفاده از مس در تمدنهای باستانی در کشورهای پرو، شیلی و بولیوی است و از این رشتهکوه استخراج شدهاند. حالا شواهدی تازه بهدست آمده که براساس آنها قدمت استفاده از مس در این نقطه از دنیا به ۷۰۰سال پیش از میلاد مسیح میرسد. پایگاه اطلاعرسانی Scientific Reports اخیراً گزارشی را منتشر کرده است که براساس آن محققان مرکز تحقیقات پلشرر در سوئیس با تجزیه و تحلیل یخهای کوه «ایلیمانی» (Illimani) در بولیوی که بخشی از رشتهکوه آند محسوب میشود، به شواهدی از معدنکاری و ذوب فلز مس در ۲۷۰۰ سال پیش در آمریکای جنوبی رسیدهاند. بهدلیل وجود یخچالهای طبیعی در این نقطه از دنیا، امکان درک تاریخ استخراج و فرآوری مس در آن تاکنون وجود نداشته است.
معدنکاری مس در آمریکای جنوبی از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. پرو و شیلی دو تولیدکننده بزرگ مس در جهان هستند. شیلی بهتنهایی ۳۰درصد از تولید مس در جهان را بر عهده دارد. با این حال، تاریخ این فعالیت اثرگذار در آمریکای جنوبی تاکنون مبهم بود. تنها شواهد موجود در این زمینه مربوط به تمدن «موچه» است که نشان میدهد این تمدن در سالهای ۲۰۰ تا ۸۰۰ میلادی فلزکاری داشتهاند و ابزارآلات و جواهراتی از آنها بر جای مانده است. تمدن موچه در مناطق غربی و ساحلی پروی امروزی شکل گرفته بود. محققان معتقدند که دلیل این بیاطلاعی از تاریخ و تمدن در این منطقه از آمریکای جنوبی تغییرات آبوهوایی است که باعث ایجاد یخچالهای طبیعی در آن شده است. این یخچالها در حال حاضر حافظه زنده تاریخ در آمریکایجنوبی هستند و بهدلیل آب شدن و منجمد شدنهای پیدرپی لایههایی دارند که هرکدام میتواند مربوط به یک دوره تاریخی باشد.
از همین رو، محققان مرکز پلشرر تصمیم گرفتند یک قطعه یخ بزرگ را که دارای لایههای متعدد است از اعماق این یخچالها بیرون بیاورند و ردپای معدنکاری مس را در درون آن پیدا کنند. آنیاایشلر، از محققان این پروژه تحقیقاتی در این زمینه میگوید: «این یخچال طبیعی ۱۳۴ متر عمق دارد که عمیقترین لایه آن مربوط به ۴۵۰۰ سال پیش است. غلظت مس در برخی از لایههای این یخ بهقدری بود که تنها میتواند مربوط به فعالیت انسانی باشد. این آثار میتواند مربوط به تمدن «چاوین» باشد که حدود ۲۰۰-۹۰۰ پیش از میلاد مسیح در شمالغربی این یخچالها زندگی میکردند.» در این تحقیق با یک دستگاه طیفسنج میزان ذرات مواد معدنی مختلف در یخچال طبیعی مشخص شده است و میزان مسی که در این یخچال یافت شده نشان میدهد ذوب مس در این دوران وجود داشته است؛ چراکه گردوغبارهای ناشی از آن در محیط پراکنده شدهاند و بعدها در میان یخها جا خوش کردهاند. این در حالی است که پیشتر تنها شواهدی درباره وجود کوره ذوب در میان مردمان تمدن موچه در آمریکای لاتین کشف شده است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.