پروژه گازی هند و ایران از مذاکره به مجادله کشید زورگیری نفتی هندیها برای احیای ترک تشریفات مناقصه میدان «فرزادB» گروه انرژی- رسانههای هندی طی چند روز گذشته از شدت یافتن تنش بین ایران و هند بر سر توسعه میدان گازی فرزاد بی و واردات نفت خام خبر دادهاند. شریک هندی ایران که بنا بود با […]
پروژه گازی هند و ایران از مذاکره به مجادله کشید
زورگیری نفتی هندیها برای احیای ترک تشریفات مناقصه میدان «فرزادB»
گروه انرژی- رسانههای هندی طی چند روز گذشته از شدت یافتن تنش بین ایران و هند بر سر توسعه میدان گازی فرزاد بی و واردات نفت خام خبر دادهاند. شریک هندی ایران که بنا بود با ترک تشریفات مناقصه یکی از مهمترین میادین گازی ایران را پشت قباله خود بیندازد، حال با طولانی شدن جریان مذاکرات و عدم تفاهم در رسیدن به یک مدل مالی مشترک دست به تهدید نرم ایران زدهاند.
در این خصوص یک منبع آگاه هندی اعلام کرد: به دنبال کاهش ۲۰ درصدی واردات نفت از ایران هستیم و در صورتی که پیشرفتی در واگذاری میدان گازی «فرزاد بی» به هند اتفاق نیفتد واردات نفت از ایران را بیش از این نیز کاهش خواهیم داد.
فارس به نقل از رویترز نوشت؛ یک منبع آگاه از دولت هند اعلام کرد این کشور با هدف افزایش فشار بر ایران، واردات نفت خود از این کشور را کاهش میدهد.
بر این اساس پالایشگاههای هندی، واردات نفت از ایران را در سال ۲۰۱۷-۱۸ حدود ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته کاهش خواهند داد.
هند از جمله کشورهایی است که در دوران تحریمهای نفتی علیه ایران، به برخی همکاریهای خود در توسعه میادین نفتی و گازی با ایران ادامه داد و در حال حاضر و با لغو تحریمهای علیه ایران دست این کشور در بستن قراردادهای توسعه میادین نفتی و گازی با بازدهی بیشتر باز شده و همین امر جایگاه شرکتهای هندی در صنعت نفت ایران را متزلزل کرده است.
دولت هند که هماکنون از این مسأله ناراحت است از پالایشگاههای خود خواسته است تا واردات نفت از ایران را کاهش دهند.
یک منبع آگاه هندی اعلام کرده است که ما به تدریج واردات نفت خود از ایران را کاهش میدهیم و در صورتی که پیشرفت قابل قبولی در واگذاری میدان گازی فرزاد بی به هند صورت نگیرد واردات نفت از ایران را بیشتر کاهش خواهیم داد.
بر همین اساس نمایندگان دولت هند برنامه این کشور برای کاهش ۲۰ درصدی واردات نفت از ایران را به شرکت ملی نفت ایران اطلاع دادهاند.
دولت هند قصد دارد واردات نفت از ایران را از ۲۴۰ هزار بشکه روزانه به ۱۹۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد.
بر همین اساس دو شرکت پالایشگاهی مانگالور و نفت هند هر کدام ۲۰ هزار بشکه در روز واردات نفت از ایران را کاهش میدهند و شرکتهای پتروشیمی بهارات و هندوستان پترولیوم با هم واردات نفت از ایران را ۱۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهند داد.
در مقابل نیز شرکت ملی نفت ایران این کشور را تهدید کرد در صورتی که واردات نفت از ایران را کاهش دهند تخفیف های ارایه شده برای خریداران هندی را کم میکند.
اقدام دولت هند در اجبار پالایشگاههای این کشور برای کاهش واردات نفت از ایران، آنها را با مشکل یافتن فروشندگان جدید نفتی روبهرو خواهد کرد چرا که با توجه به دو توافق کاهش نفت در اواخر سال گذشته که در مجموع ۱٫۸ میلیون بشکه در روز عرضه نفت به بازار را کاهش داد شرایط برای پالایشگاهها سختتر شده است.
علت همه این تنشها به طرح توسعه میدان گازی فرزاد بی برمیگردد. هند خواهان این است تا با اعمال فشار بر ایران، ایران شرایط شرکت هندی را برای توسعه میدان گازی فرزاد بی بپذیرد.
به گزارش نکونیوز، ماجرای هندیها و توسعه میدان گازی فرزاد بی، سر دراز دارد. در آخرین تحولات، رسانههای هندی گزارش داده بودند که شرکت هندی او.ان.جی.سی.ویدش برای توسعه میدان گازی فرزاد بی، یک طرح توسعه جدید به شرکت نفت فلات قاره ایران پیشنهاد داده که ارزش آن ۳ میلیارد دلار است. طرح توسعه این شرکت، تأسیسات مایعسازی گاز و تبدیل آن به ال ان جی را شامل نمیشود. با این حال، پیشتر گفته میشد که طرح شرکت هندی علاوه بر توسعه میدان فرزاد بی، تبدیل گازی تولیدی در این میدان به ال.ان.جی را نیز شامل میشود.
شرکت او.ان.جی.سی.ویدش، قبل از ارایه طرح توسعه ۳ میلیارد دلاری، برای توسعه میدان گازی فرزاد بی، قراردادی ۱۰ میلیارد دلاری پیشنهاد داده بود که ۵ میلیارد آن هزینه توسعه میدان و ۵ میلیارد دیگر هزینه تبدیل گاز تولید شده به ال.ان.جی بود.
رسانههای هندی در پاییز سال گذشته گزارش داده بودند که ایران برآورد ۵ میلیارد دلار هزینه برای توسعه این میدان را بالا میداند و معتقد است که توسعه این میدان به این میزان سرمایهگذاری نیاز ندارد. هندیها در مقابل میگفتند که مقایسه میدان فرزاد بی با پارسجنوبی درست نیست، چرا که فرزاد بی پیچیدهتر از پارسجنوبی است و سولفور بالاتری دارد.
حال که اختلاف ایران و هند بر سر طرح توسعه میدان گازی فرزاد بی به واردات نفت هند از ایران نیز کشیده است، مشخص میشود که ایران طرح جدید هندیها را نیز رد کرده است.
هندیها در سالیان گذشته تعلل زیادی در توسعه میدان گازی فرزاد بی به خرج دادهاند. با این حال، آنها از چند ماه پیش سعی کردهاند تا برای هرچه سریعتر امضا شدن قرارداد توسعه این میدان به ایران فشار وارد کنند. فشار هندیها در مراحل ابتدایی به صورت لفظی و در قالب مصاحبه صورت میگرفت و آنها از مقامات ایرانی میخواستند تا هرچه زودتر شرایط را برای امضای قرارداد آماده کنند.
در دیدار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران از هند در آذر ۹۵، وزیر نفت هند از وی خواسته بود تا امضای قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد بی تا اسفند ۹۵ صورت گیرد.
آخرین طرح توسعه ارایه شده توسط شرکت هندی، شامل ۳ میلیارد دلار سرمایهگذاری است و طول قرارداد نیز ۳۰ سال است. یک مقام آگاه در شرکت او.ان.جی.سی.ویدش پیشتر گفته بود که در هزینههای طرح توسعه میدان فرزاد بی تجدیدنظر صورت گرفته و با تغییر برخی از تأسیسات مورد استفاده در تولید، هزینه طرح، کاهش یافته است.
با این حال، تنشهای جدید نشان میدهد که طرف ایرانی همچنان شرایط شرکت هندی را قبول ندارد.
حالا هندیها ایران را تهدید به کاهش واردات نفت خام کردهاند و در مقابل ایران نیز به تهدید کرده که تخفیف اعطایی به شرکتهای هندی در هزینه حمل و نقل نفت خام را از ۸۰ درصد به ۶۰ درصد خواهد رساند.
بسیاری از کارشناسان انتظار داشتند که پس از لغو تحریمها روابط ایران و هند در حوزه انرژی گسترش زیادی پیدا کند. هندیها در ماههای گذشته واردات نفت خود از ایران را به نحو بیسابقهای افزایش داده بودند. آنها برای سرمایهگذاری در بندر چابهار نیز ابراز تمایل میکردند و حتی دوباره طرح واردات گاز از ایران را روی میز قرارداده بودند.
باید دید اختلافات بین ایران و هند بر سر توسعه میدان گازی فرزاد بی در ادامه به کجا ختم میشود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.