نیاز به ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در میادین نفتی فراساحلی

منوچهری اعلام کرد نیاز به ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در میادین نفتی فراساحلی معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران، گفت: با برنامه‌های پیش‌بینی شده به منظور افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز کشور، بازارهای کاری جدیدی برای شرکت‌های فراساحلی فراهم خواهد شد. به گزارش ایلنا، غلامرضا منوچهری، بازسازی برخی سکو‌ها همچون سازه‌های دریایی […]

منوچهری اعلام کرد

نیاز به ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در میادین نفتی فراساحلی

معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران، گفت: با برنامه‌های پیش‌بینی شده به منظور افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز کشور، بازارهای کاری جدیدی برای شرکت‌های فراساحلی فراهم خواهد شد.

به گزارش ایلنا، غلامرضا منوچهری، بازسازی برخی سکو‌ها همچون سازه‌های دریایی میادین سلمان، فروزان و رشادت همچنین افزایش ظرفیت تولید از میادین یاد شده را از بازارهای جدید کاری در بخش فراساحل دانست و افزود: فعالیت‌های توسعه‌ای در صنعت نفت نیازمند بلوغ فکری، بهره‌گیری از تکنولوژی‌های جدید و بهره‌گیری از مدل‌های مختلف قراردادی است.

وی با اشاره به آینده کاری شرکت‌های فراساحلی گفت: مسلماً در شرایط کنونی فرصت گسترده گذشته همانند آنچه در پارس‌جنوبی رخ داد، وجود ندارد، ولی همچنان شاهد میادین کشف شده توسعه نیافته، میدان‌های در حال بهره‌برداری و نهایتا Brown Field‌ها در فلات قاره هستیم که لزوم کار توسعه‌ای و افزایش ضریب بازیافت را ضروری ساخته است. البته پتانسیل‌های اکتشافی نیز در منطقه خلیج‌فارس به ویژه در سمت ایران بی‌نظیر است.

وی پروژه‌های بزرگی همچون فرزادA و B، میدان گازی پارس شمالی، میدان‌های فروز A و B همچنین گلشن و فردوسی در میدان‌های غیرمرزی را نمونه‌هایی از فرصت‌های آتی فراساحلی صنعت نفت کشور دانست.

معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران در ادامه تصریح کرد: احداث سکوهای تقویت فشار گاز که می‌بایست به ازای هر فاز یا هر دو فاز پارس‌جنوبی ایجاد شود، همچنین حفر چاه‌های جدید و بازسازی چاه‌ها، بازارهای جدید کاری شرکت‌های فراساحلی به شمار می‌رود.

وی با تأکید بر اینکه صنعت نفت در آینده به سرمایه‌گذاری و فناوری بیش‌تری نیازمند است، ادامه داد: هم‌اکنون در بخش فراساحل، بیش از ۷۰ درصد هزینه سرمایه‌گذاری توسط شرکت‌های ایرانی انجام می‌گیرد.

منوچهری همچنین تصریح کرد: با وجود افت و خیزهای به وجود آمده در صنعت نفت کشور در سال‌های اخیر ولی حداقل ۳۰ سال کار پیوسته در فلات قاره و به‌طور کلی در خلیج‌فارس وجود دارد لذا می‌طلبد تا کارفرمایان و پیمانکاران خود را با شرایط جدید منطبق کنند.

این مقام مسؤول؛ در پاسخ به پرسشی درباره امکان مشارکت‌های بین‌المللی شرکت‌های ایرانی در پروژه‌های صنعت نفت کشور نیز گفت: مشارکت‌های بین‌المللی شرکت‌های داخلی نیازمند مدل‌های کارآمد قراردادی با دارا بودن ابعاد فنی، اقتصادی و مالی می‌باشد، این در حالی است که به‌طور کلی در کشور از نظر تعریف پروژه و مدل اقتصادی مالی آن، کم تجربه بوده و تعریف مناسبی از زنجیره کار نداریم.

وی با بیان این که هم اکنون بستر کار مشارکت‌های بین‌المللی فراهم شده است، گفت: ماده ۱۲ قانون برنامه، اجازه می‌دهد هر پروژه نفتی یا گازی که منجر به توسعه ظرفیت‌ها شود، از محل ۵۰ درصد افزایش تولید و افزایش درآمد آن، سرمایه‌گذاری را جبران کند، ‌تصریح کرد: بر این اساس شرکت ملی نفت ایران توانسته است با همین مکانیزم در پارس‌جنوبی و در غرب کارون، منابع مالی لازم را تأمین نماید. البته این مکانیزم نیز در همه میادین قابل اجرا نیست و محدودیت‌هایی دارد. لازم به ذکر است که اتکا این منبع عمدتاً تاکنون صندوق ذخیره ارزی بوده است.

منوچهری، لازمه تحقق این مهم را به‌روزرسانی علم و بهره‌گیری از فناوری‌های روز دنیا دانست و تصریح کرد: صنعت نفت کشور، مانند هر صنعت دیگری، بر پایه فناوری است و این فناوری باید ملی شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در ایران شرکت نفتی مانند شرکت‌های شل و توتال می‌تواند وجود داشته باشد؟ ادامه داد: به منظور تشکیل یک شرکت نفتی در ایران، می‌بایست بخشی از وظایف شرکت نفت مجزا و به آن شرکت‌ها واگذار شود تا جایی که شرکت یاد شده، اختیار بازاریابی و فروش محصول را داشته باشد؛ این در حالی است که در حال حاضر شرکت نفت و شخص آقای وزیر، موافق این موضوع نیستند و جایگاه قانونی معتبری نیز وجود ندارد؛ بنابراین ایجاد یک شرکت نفتی به معنای جامع و کامل آن امکان‌پذیر نیست.

معاون مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران در بخش دیگری از سخنانش با ارزیابی از پروژه‌های فعال در پارس‌جنوبی گفت: کل اتفاقی که در پارس‌جنوبی افتاده است، تراز انرژی ما را در کشور و در سطح بین‌المللی، تغییر داده و موجبات رشد اقتصادی، افزایش رفاه، ارتقای سطح تکنولوژی و دانش و از سوی دیگر ارتقای سطح کار پیمانکاران ایرانی را به همراه داشته است. همچنین اجرای پروژه‌های همزمان و توسعه‌ای فازهای پارس‌جنوبی در مجموع سطح مدیریت ساخت داخل را بهبود بخشیده است.

 به گفته وی، با تکمیل فازهای در آستانه بهره‌برداری رسمی در ابتدای سال ۹۶، تولید گاز کشور از میدان گازی پارس‌جنوبی به سطح قطر یا حتی مقداری بیش تر از این کشور خواهد رسید.

منوچهری، دستیابی به تولید پایدار را مقوله قابل توجهی دانست و گفت: حفظ تولید از اهمیت زیادی برخوردار است و می‌بایست با اتکا به تجربیات گذشته، سرعت و کیفیت کار را ارتقا داده و هزینه‌ها را کاهش دهیم. نیاز داریم تنها برای تولید و افزایش سالیانه آن مطابق برنامه‌های توسعه کشور، حفظ ظرفیت کاری موجود شرکت‌های ایرانی و توسعه اشتغال، سالیانه حدود ۸ تا ۱۰ میلیارد دلار در میادین نفتی فراساحلی سرمایه‌گذاری کنیم.