احتکار خانه‌های خالی، طنز تلخ بازار مسکن

احتکار خانه‌های خالی، طنز تلخ بازار مسکن براساس گزیده نتایج منتشرشده از سرشماری نفوس و مسکن ۹۵، تعداد خانه‌های خالی کشور از یک‌میلیون و ۶۶۳ هزار و ۴۱۲ واحد در سال ۹۰، به ۲ میلیون و ۵۸۷ هزار و ۶۰۷ واحد مسکونی در سال ۹۵ رسیده است که بیش از ۵۵٫۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. […]

احتکار خانه‌های خالی، طنز تلخ بازار مسکن

براساس گزیده نتایج منتشرشده از سرشماری نفوس و مسکن ۹۵، تعداد خانه‌های خالی کشور از یک‌میلیون و ۶۶۳ هزار و ۴۱۲ واحد در سال ۹۰، به ۲ میلیون و ۵۸۷ هزار و ۶۰۷ واحد مسکونی در سال ۹۵ رسیده است که بیش از ۵۵٫۵ درصد افزایش نشان می‌دهد.

به گزارش صما، در این میان، تعداد خانه‌های خالی استان تهران افزایشی معادل ۴۹٫۷۶ درصد را تجربه کرده که از متوسط رشد تعداد خانه‌های خالی در کل کشور کم‌تر بوده و سهم این استان از خانه‌های خالی کشور را از ۱۹٫۷ درصد در سال ۹۰ به ۱۸٫۹ درصد در سال ۹۵ کاهش داده است. براین اساس ۱۸٫۹ درصد از واحدهای مسکونی خالی از سکنه کشور معادل ۴۸۹ هزار و ۹۸۶ واحد در استان تهران قرار دارد که البته با توجه به‌واقع شدن حدود ۲۰ درصد از واحدهای مسکونی کشور در این استان، چندان دور از انتظار نیست.

بازار مسکن نیازمند بانک اطلاعاتی جامع از املاک

در همین زمینه یک کارشناس اقتصاد با بیان این‌که در صحت‌وسقم این آمار تناقض‌هایی وجود دارد گفت: متأسفانه به دلیل ناهماهنگی‌های موجود در خصوص عرضه و تقاضا جامعه کنونی ما با معضل خانه‌های بی‌مصرف روبه‌رو شده است.

باقر میلانی با بیان مطلب فوقگفت: بین وجود خانه‌های خالی و بخش تقاضا همگنی مناسبی وجود ندارد، زیرا بخش اعظم این خانه‌های خالی مربوط به املاکی است که لوکس خوانده می‌شود؛ و جوابگوی مناسبی برای اقشار متوسط و ضعف جامعه محسوب نمی‌شود.

وی افزود: به معنای حقیقی می‌توان دریافت باوجوداین آمارهای پررنگ همچنان بخش اعظمی از جامعه همواره پشت خط تهیه مسکن قرار دارند.

این کارشناس اقتصاد با اعتقاد به این‌که انباشت منابع مالی کشور در بخش مسکن‌های بدون متقاضی ناشی از سوءعملکرد جدی در نظام اقتصاد کشور است، خاطرنشان کرد: براساس آمارهای اعلام‌شده در شرایطی که به ازای ۲۴ میلیون خانوار ایرانی هم‌اکنون ۲۵ میلیون واحد مسکونی وجود دارد، اما آمار‌‌ها حاکی است ۲۵ درصد خانه‌های ساخته‌شده خالی بوده و عملاً مورد سکونت قرار نگرفته‌اند.

میلانی با انتقاد از ارایه مجوز ساخت‌وساز در کلان‌شهر‌‌ها گفت: در طی ۵ سال اخیر بیش از ۵۰ درصد پروانه‌های ساختمانی مربوط به املاک گران‌قیمت است؛ و بدون تردید این املاک نشانه و برهانی محکمی برای حضور و ورود سوداگران بر بازار مسکن است.

این کارشناس در ادامه گفت: علاوه براین املاک مسکن‌های خالی مسکن مهر نیز به معضل بزرگی تبدیل‌شده است در حال حاضر حدود ۲۴۰ هزار واحد مسکونی مسکن مهر خالی از سکنه و در حال ساخت وجود دارد که حتی متقاضیان دهک‌های پایین نیز به دنبال خرید این املاک نیستند.

وی در خصوص راهکار رهایی از معضل انباشت خانه‌های خالی گفت: در وهله اول باید بانک اطلاعاتی جامع از ساختمان‌ها و املاک در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد. تا بتوانیم آمار دقیقی از تعداد، نوع و مناطق انباشت خانه‌های خالی داشته باشیم؛ و براساس این آمار‌‌ها به دنبال متقاضیان واقعی باشیم.

میلانی درنهایت گفت: هرساله باید وضعیت خانه‌های خالی توسط سازمان امور مالیاتی بررسی شود و متناسب با آن قوانین وضع‌شده و به‌تبع آن مالیات از خانه‌های خالی اخذ شود.

طنز تلخ تعداد خانه‌های خالی

در همین زمینه نماینده مردم اردبیل، نمین، نیرو سرعین در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به این‌که اگر بانک جامع اطلاعاتی نباشد، قانون دریافت مالیات از خانه‌های خالی از سکنه روی کاغذ می‌ماند گفت: در حال حاضر رابطه بین متقاضیان و خانه‌های خالی در استان تهران مبدل به یک طنز تلخ شده و دولت باید فاصله بین عرضه و تقاضا در بازار مسکن را کاهش دهد.

صدیف بدری با بیان مطلب به «صما» گفت: یکی از راهکارهای جدی برای کاهش خانه‌های خالی اخذ مالیات است، زیرا بسیاری از سازندگان و مالکان به دلیل این‌که مالیاتی برای این اموال پرداخت نمی‌کنند. این اموال را احتکار کرده و به دنبال فرصت مناسب برای ارایه این کالای مصرفی هستند.

سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: اخذ مالیات از این واحد‌‌ها انگیزه نفروختن واحد‌‌ها را کاهش داد.

وی درنهایت گفت: باید برنامه‌ریزی دقیق و مناسبی در خصوص تولید و ارایه مسکن شکل بگیرد.

افزایش درآمد دولت از محل مالیات‌ بر خانه‌های خالی

همچنین عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان این‌که در حال حاضر احتکار خانه‌های خالی دست‌پخت عدم مشارکت سازمان ثبت‌اسناد و املاک، وزارت راه و شهرسازی و شهرداری‌ها است گفت: اگر این ۳ حلقه روابط اجرایی مفیدتری داشته باشند می‌توانند در شناسایی و کاهش آمار خانه‌های خالی عملکرد مفیدتری داشته باشند.

احسن علوی گفت: باید مشوق‌های خوبی برای ارایه‌دهندگان خانه‌های خالی در نظر گرفته شود زیرا همه ما می‌دانیم احتکار املاک برآیندی جز استهلاک مسکن را در پی نخواهد داشت.

نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: عدم افزایش چند برابری خانه‌های خالی درحالی‌که بخش اعظمی از متقاضیان به دنبال سرپناه هستند، بیانگر خطا در بخش‌های مختلف جامعه است.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که اخذ مالیات از خانه‌های خالی ابزاری کنترلی برای جلوگیری از احتکار مسکن و تبعات بی‌شمار آن است، گفت: با اخذ مالیات از خانه‌های خالی از سکنه مسکن دیگر به‌عنوان یک کالای سرمایه‌ای در میان مردم نخواهد بود.

علوی با اعتقاد به این‌که باید مکانیزمی برای ساماندهی بازار مسکن در نظر گرفته شود، افزود: اخذ مالیات از خانه‌های خالی از سکنه می‌تواند تورم ناشی از گرانی اجاره، خریدوفروش مسکن را مهار کرده و عرضه آن را افزایش دهد.

وی گفت: اخذ مالیات از خانه‌های خالی، عاملی برای افزایش درآمد دولت از محل مالیات‌های مستقیم است باید مسکن به کالایی مصرفی بدل شود تا تورم چشمگیر آن کاهش یابد.

 

این نماینده مردم در مجلس دهم، با اشاره به انباشت نیاز به مسکن در سال‌های اخیر، گفت: درنتیجه وضعیت اقتصادی فعلی کشور، مسکن نیز با نرخ‌های کاذب و رکودی بی‌سابقه مواجه شده که برای این وضعیت و در راستای کمک به مردم باید اقداماتی انجام شود.