نرگس همتی- دیگه زمان چندانی تا آغاز سال نو و سفرهای نوروزی نمانده است و در این بین طبیعتگردی همواره جزء مسافرت ایام نوروز بوده است. جنگلها همواره از جمله مناطقی هستند که مشتاقان بسیاری را به خود جلب میکنند. در واقع جنگل هدیهای باارزش از طرف خداوند است که در اختیار انسان قرار داده […]
نرگس همتی- دیگه زمان چندانی تا آغاز سال نو و سفرهای نوروزی نمانده است و در این بین طبیعتگردی همواره جزء مسافرت ایام نوروز بوده است. جنگلها همواره از جمله مناطقی هستند که مشتاقان بسیاری را به خود جلب میکنند. در واقع جنگل هدیهای باارزش از طرف خداوند است که در اختیار انسان قرار داده تا از زیباییهای آن لذت ببرد و نیازهای خود را از آن تأمین کند. جنگل، خانه کوچکترین و بزرگترین موجوداتی است که در آنجا به زندگی خود ادامه میدهند. اما هر سال با رسيدن تعطيلات نوروز موج سفر به شمال و یا سایر شهرها و روستاهای حاشیه جنگلها و مراتع کشور آغاز میشود. در این میان به دلیل وجود انبوه ویلاها، شهرهای شمالی کشور شاهد جمعیتی سه برابر جمعيت ساکنان اين مناطق است. وضعيتي که در کنار رونق گردشگري، تهديدي براي محيطزيست خطه شمال کشور محسوب ميشود! اين در حالي است که در ايام نوروز ميزان گزارشات نسبت به تصرف اراضي منابع طبيعي نيز افزايش مييابد. در واقع عوامل نابودگري که در برخي ايام به ويژه تعطيلات نوروز بيش از پيش جولان ميدهد و شيره حيات اين سرمايه ملي را مي خشکاند. وضعيتي که سبب شده امسال در آستانه رسيدن اين ايام آغاز موج سفرهاي نوروزي به نواحي جنگلي شمال کشور سازمان حفاظت از جنگلها براي صيانت از اين اکوسيستم برنامههاي ويژهاي را در دستور کار قرار دهد. دولت دو سامانه ۱۵۰۴ و ۱۳۹ را برای اعلام تخریب محیطزیست و مخصوصاً جنگلها اعلام کرده است. گفتنی است؛ طبق آمارها از ابتدای سده بیستم تاکنون ۴۳درصد از جنگلهای کشور از بین رفته و بیشتر مناطق جنگلی باقیمانده، در رشته کوههای البرز، در نزدیکی دریای کاسپین و در رشته کوههای زاگرس است. در ایران کنونی تقریباً جنگل بکری باقی نمانده است.
جنگلها فقط منبع اقتصادی نیستند
در همین رابطه، دیروز (شنبه) رئیس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به تهدیدات گسترده جنگلها در ایران و جهان، همکاریهای بینبخشی، استفاده از فناوریهای نوین و مشارکت جوامع محلی را در مدیریت پایدار عرصههای طبیعی ضروری دانست. شینا انصاری؛ همزمان با چهارمین روز هفته منابع طبیعی با عنوان «قانون و حفاظت» در مراسمی در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به هفته ملی منابع طبیعی به شهدای حفاظت از عرصههای طبیعی ادای احترام کرد و با اشاره به روز قانون و حفاظت، گفت: مشکلات حفاظت از سرمایههای طبیعی عدیده است. عرصههای طبیعی در تمام جهان در معرض خطر است. یکسوم از عرصههای جنگلی در ۱۰۰ سال گذشته در سطح جهان از بین رفته است. عملکرد کیفی و کمی جنگلها در ایران نیز به دلایلی مانند تغییر کاربری اراضی، تخریب اکوسیستم، کاهش تنوعزیستی و… در معرض خطر است. انصاری؛ تأکید کرد: برآورد ارزش اقتصادی به این معنا نیست که جایگزینی برای منابع طبیعی وجود داشته باشد، بلکه با احتساب ارزش اقتصادی میتوان ارزش منابع طبیعی را دریافت و آنها را مواهب بیپایان در نظر گرفت. وی در ادامه، گفت: زمانی که از ارزش جنگل صحبت میشود، معمولاً تمرکز بر منافع اقتصادی و ارزش بازاری اکوسیستم جنگلی است و خدمات بیشمار غیراقتصادی جنگلها مغفول واقع میشود. تنظیم آب، نگهداشت خاک، ایجاد زیستگاه برای گونههای گیاهی و جانوری مورد فراموشی قرار میگیرد. معاون رئیسجمهوری، اضافه کرد: سازمان حفاظت محیطزیست از اواسط دهه۸۰ تلاش بر انجام این ارزشگذاری داشته و حالا نیز در حال ایجاد پیوند بین اقتصاد محیطزیست و خدمات غیراقتصادی آنها در ۶۴ درصد از اکوسیستمهای حساس است.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.