به بهانه کم‌آبی کشورمان و ریزش باران طی روزهای اخیر

ببار ‌ای باران ببار…

نرگس همتی- چند روزی است که در اکثر نقاط کشورمان شاهد بارش باران هستیم. این نعمت بزرگ خداوندی است که معنی زندگی و خوشبختی را برایمان تداعی می‌کند. وقتی باران می‌بارد، باید چشم‌ها را ببندیم و با دقت گوش کنیم. چه صدای دلنشین و بی‌نظیری دارد. این قطرات زیبا و باطراوت همه نعمت‌های خداوندی هستند. […]

نرگس همتی- چند روزی است که در اکثر نقاط کشورمان شاهد بارش باران هستیم. این نعمت بزرگ خداوندی است که معنی زندگی و خوشبختی را برایمان تداعی می‌کند. وقتی باران می‌بارد، باید چشم‌ها را ببندیم و با دقت گوش کنیم. چه صدای دلنشین و بی‌نظیری دارد. این قطرات زیبا و باطراوت همه نعمت‌های خداوندی هستند. وقتی قطرات باران بر اعماق زمین فرو می‌روند، زمین نفسی تازه می‌کشد و تمام آلودگی‌ها را از بین می‌برد. با همه این تعاریف اما کشورمان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد، درگیر مسئله کم‌آبی است. کافی است چند دهه به عقب برگردیم؛ زمانی که بی‌آبی در کشورمان طی سال‌های ۱۳۴۵ و ۴۶ باعث مهاجرت و مرگ هموطنانمان شد. اکنون نیز کشورمان در موقعیت خطیری قرار دارد. تصاویر بی‌آبی بزرگ‌ترین سدهای کشورمان به خودی‌خود گویای همه چیز است و خشک شدن دریاچه ارومیه شاید مهم‌ترین اتفاق زیست‌محیطی کشورمان طی دهه‌های گذشته است. به‌طور قطع با ادامه روند فعلی شاهد جیره‌بندی آب خواهیم بود. از سوی دیگر برخی از هموطنانمان نیز متأسفانه بی‌رویه آب را مصرف می‌کنند. گستردگی خانه‌ها در مناطق گوناگون، استفاده از چاه‌های غیرمجاز و از همه مهمتر سوءمدیریت در مدیریت آب باعث شده تا خطر بی‌آبی و بحران‌های ناشی از آن در آینده‌ای نزدیک گریبانگیرمان شود. همچنین ادامه سیاست شکست‌خورده خودکفایی کشاورزی در کنار بی‌توجهی به آب مجازی و توسعه صادرات محصولات کشاورزی با نیاز آبی بالا، توسعه اشتغال آب‌محور، بی‌توجهی به سایر پتانسیل‌های طبیعی و باستانی کشور برای ایجاد شغل پایدار به منظور کاهش فشار بر منابع آب، برنامه‌های افزایش جمعیت و بی‌توجهی به استقرار جمعیت در مناطق کم‌آب و گسترش کلانشهرها، فقدان ایجاد شغل به میزان لازم، جانمایی نامناسب برای استقرار صنایع آب‌بر، فقدان فرهنگ‌سازی برای مصرف بهینه آب، بی‌توجهی به هدررفت آب در شبکه توزیع، وجود قوانین مغایر با محیط‌زیست و توسعه پایدار، نبود بازار آب و سایر سیاست‌هایی که از رمق افتادن منافع ملی را در پی داشته، باعث شده است که به ورشکستگی منابع آب برسیم. در واقع هشدار چهار دهه سوءمدیریت منابع آب توسط کارشناسان حوزه آب و محیط‌زیست نیز مورد بی‌توجهی قرار گرفت، تا بالاخره تغییرات اقلیمی و وقوع خشکسالی‌های هواشناسی و اقلیمی موجبات کاهش بارندگی و افزایش دما را فراهم کرده و آثار و تبعات سوءمدیریت را تشدید و آشکار کرد. فکر می‌کنید آب از آب تکان نخورده و خوب از پس خشکسالی برآمده‌ایم؟ به نظر شما همه این‌ها به قصه شبیه می‌ماند و هیچگاه چنین بلایی بر سر کشورمان نخواهد آمد؟

ببار ‌ای باران ببار…

با توجه به اینکه به نظر می‌رسد که سیاست‌های غلط فعلی در زمینه آب همچنان ادامه خواهد داشت، تنها امید مردم بارش باران است. در همین رابطه، براساس داده‌های سازمان هواشناسی، با وجود اینکه میانگین بارش کشور در یک هفته اخیر بیش از ۱۵۶ درصد از شرایط نرمال بیشتربوده است اما از ابتدای سال آبی جاری تا ۱۸ اسفند، ۳۵٫۳ درصد نسبت به میانگین بلندمدت کشوری با کاهش بارش روبه‌رو بوده‌ایم. به گزارش ایسنا، براساس داده‌های سازمان هواشناسی طی هفت روز گذشته منتهی به ۱۸ اسفندماه ۱۴٫۶ میلیمتر بارش در این بازه‌زمانی دریافت شده که این میزان در بلندمدت ۵٫۷ میلیمتر است بنابراین ۱۵۶٫۶ درصد بارش بیشتر در این بازه‌زمانی دریافت شده است. از ابتدای ماه جاری منتهی به ۱۸ اسفندماه در کشور به‌طور میانگین ۲۰ میلیمتر بارش ثبت شده، در حالی که میزان آن در بلندمدت ۱۶٫۲ میلیمتر است. در نتیجه ۲۳ درصد با افزایش بارش نسبت به بلند مدت روبه‌رو بوده‌ایم.