گروه بازارسرمایه ـ بانکمرکزی اعلام کرد که با توجه به شرایط اقتصادی پایان سال و بازار سهام، اجرای موضوع انتشار اوراق گواهی طلای بانکمرکزی به سال آینده موکول شد. به گزارش مناقصهمزایده، بانکمرکزی اعلام کرد که اجرای موضوع انتشار اوراق گواهی طلای بانکمرکزی به سال آینده موکول شد. پیش از این در ۱۶ اسفندماه بانکمرکزی […]
گروه بازارسرمایه ـ بانکمرکزی اعلام کرد که با توجه به شرایط اقتصادی پایان سال و بازار سهام، اجرای موضوع انتشار اوراق گواهی طلای بانکمرکزی به سال آینده موکول شد. به گزارش مناقصهمزایده، بانکمرکزی اعلام کرد که اجرای موضوع انتشار اوراق گواهی طلای بانکمرکزی به سال آینده موکول شد. پیش از این در ۱۶ اسفندماه بانکمرکزی اعلام کرده بود که در راستای وظایف قانونی خود و با هدف اعمال سیاستهای پولی، مدیریت نقدینگی، هدایت اعتبار و مدیریت بازار طلا، تا قبل از پایان سال اوراق گواهی طلا با سررسید شش ماهه را منتشر میکند. ارزش هر ورقه در این طرح معادل ۰٫۱ گرم طلای با عیار ۷۵۰ در هزار در نظر گرفته شده و سررسید این اوراق هم پایان شهریور خواهد بود.
انتشار اوراق گواهی طلا باید در بستر بازارسرمایه انجام شود
در همین رابطه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، بیان داشت: اگر انتشار اوراق گواهی طلا بهصورت اصولی، در بستر بازارسرمایه و با نظارت کافی انجام شود، میتواند ابزاری کارآمد برای کنترل نقدینگی، مدیریت ریسک سرمایهگذاری در طلا و کاهش نوسانات قیمتی در بازار باشد. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با سنا، گفت: انتشار اوراق گواهی طلا بهعنوان یک ابزار مالی باید در بستر بازارسرمایه انجام شود تا امکان کشف قیمت شفافتر، نظارت قویتر و دسترسی عمومی سرمایهگذاران خرد فراهم شود. سعید رحمت زاده؛ توضیح داد: طبیعتاً حضور بازارسرمایه در این فرآیند باعث افزایش نقدشوندگی اوراق و جلوگیری از انحصار در عرضه و تقاضای طلا میشود. نماینده مردم صومعهسرا، تأکید کرد: بانکمرکزی میتواند با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار، این اوراق را در قالب، ابزارهای موجود در بازارسرمایه نظیر؛ صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا منتشر کند تا مدیریت ریسک برای سرمایهگذاران بهینهتر انجام شود.
راهکارهای عملیاتی
عضو ناظر شورای اقتصاد، راهکارهای عملیاتی برای حفظ تعادل عرضه و تقاضا در چهار محور پیشنهاد کرد:
۱- تعیین سقف مشخص برای انتشار اوراق تا از اشباع بازار و ایجاد نوسانات شدید جلوگیری شود.
۲- هماهنگی با فعالان بازار طلا و بازارسرمایه جهت تنظیم برنامههای انتشار اوراق متناسب با نیاز بازار و جلوگیری از ایجاد عدم تعادل.
۳- ایجاد ابزارهای پوشش ریسک برای سرمایهگذاران، مانند قراردادهای اختیار معامله، که بتواند از نوسانات غیرمنتظره جلوگیری کند.
۴- نظارت دقیق بر معاملات اوراق گواهی طلا توسط نهادهای نظارتی بازارسرمایه و بانکمرکزی برای جلوگیری از سفتهبازی و ایجاد حباب قیمتی.
پیشنهادهایی برای حفظ کارایی بازار اوراق مبتنی بر طلا
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، همچنین حفظ کارایی و شفافیت ابزارهای مالی مبتنی بر طلا را در گروی موارد زیر دانست:
۱- عرضه اوراق مبتنی بر طلا باید بهصورت شفاف و تحت نظارت سازمان بورس انجام شود تا از تخلفات و دستکاری قیمتی جلوگیری شود.
۲- افزایش آگاهی عمومی درباره مزایا و ریسکهای اوراق گواهی طلا از طریق اطلاعرسانی و آموزش سرمایهگذاران.
۳- ایجاد مکانیزمهای شفاف برای بازخرید اوراق و تسهیل تبدیل آنها به طلای فیزیکی یا نقدینگی، تا سرمایهگذاران اطمینان بیشتری به این ابزار داشته باشند.
چرا اوراق طلا میبایست در بورس عرضه شود؟
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در پایان تأکید کرد: اگر انتشار اوراق گواهی طلا بهصورت اصولی، در بستر بازارسرمایه و با نظارت کافی انجام شود، میتواند ابزاری کارآمد برای کنترل نقدینگی، مدیریت ریسک سرمایهگذاری در طلا و کاهش نوسانات قیمتی در بازار باشد.
توقف عرضه اوراق طلا در سال ۱۴۰۳ بهمنظور حمایت از بازارسرمایه
همچنین نائب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۴، از توقف عرضه اوراق طلا در سال ۱۴۰۳ با همراهی بانکمرکزی خبر داد و گفت: این تصمیم با پیگیریهای مجلس و بهمنظور حمایت از بازارسرمایه و جلوگیری از خروج نقدینگی از بورس اتخاذ شده است. محسن زنگنه؛ در گفتگو با خانهملت، اعلام کرد: با همراهی بانکمرکزی و بهمنظور حمایت از بازارسرمایه، عرضه اوراق طلا در سال ۱۴۰۳ متوقف شده است. از این پس، هرگونه انتشار اوراق باید از طریق بستر بورس انجام شود. زنگنه با اشاره به نقش مجلس در این تصمیمگیری گفت: سهامداران بسیاری در تماس با ما نگرانی خود را نسبت به تأثیر انتشار اوراق طلا بر بازارسرمایه ابراز کردند. با همراهی بانکمرکزی، تصمیم بر این شد که انتشار اوراق طلا متوقف شود. او افزود: بانکمرکزی قصد داشت اوراق طلا را عرضه کند. این موضوع باعث نگرانی سهامداران شد، زیرا ورود این اوراق میتوانست باعث خروج نقدینگی از بازارسرمایه و انتقال آن به بازار طلا شود. زنگنه گفت: در روزهای اخیر، شاخص بورس تحت تأثیر این نگرانی کاهش یافت، اما با توقف عرضه اوراق طلا، انتظار میرود که نقدینگی در بورس باقی بماند و شرکتهای تولیدی تقویت شوند. او تأکید کرد: کنترل بازارهای موازی و جلوگیری از ایجاد جذابیتهای جدید برای خروج سرمایه، موجب تمرکز بیشتر نقدینگی در بازارسرمایه خواهد شد. نائب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه، اعلام کرد: انسجام نهادهای پولی و مالی در تصمیمگیری و اقدام، موجب ثبات بازارها و رفع نگرانی ذینفعان میشود.
دیدگاه بسته شده است.