میترا براتی- نفرت از اعراب باعث شد تا یکی از بزرگترین جشنهای ایرانیان شکل بگیرد. چهارشنبه سوری نامی آشنا برای هر ایرانی است؛ نامی که سالها از طرف تندروها سعی در تحریف آن شده اما اصالت تاریخی آن باعث شده تا در گوشه قلب هر ایرانی جاودانه بماند. ایرانیان کهن با جشنهایی همچون سور و […]
میترا براتی- نفرت از اعراب باعث شد تا یکی از بزرگترین جشنهای ایرانیان شکل بگیرد. چهارشنبه سوری نامی آشنا برای هر ایرانی است؛ نامی که سالها از طرف تندروها سعی در تحریف آن شده اما اصالت تاریخی آن باعث شده تا در گوشه قلب هر ایرانی جاودانه بماند. ایرانیان کهن با جشنهایی همچون سور و سده به عبادت پروردگارشان میپرداختند. ایرانیانی که اکثراً کشاورز بودند و به همین دلیل به شکرانه نعمات پروردگارشان آخر فصل درو و زمان برداشت محصول جشنهایی بر پا میکردند. این جشنها به صورت ویژه در هفته آخر سال نیز برگزار میشد تا اینکه حمله اعراب به ایران آغاز شد و این جشنها به صورت پراکنده و مخفی برگزار میشد. اما از آنجا که روز چهارشنبه بهعنوان یومالنحس اعراب بود، ایرانیان به صورتی خاص سهشنبه شب آخر هر سال برای نابودی اعراب متجاوز جشن ویژهای به نام چهارشنبهسوری برگزار میکردند که این سنت همچنان و بعد از قرنها پابرجا مانده است. مردم در این روز برای دفع شَر و بلا و برآورده شدن آرزوهایشان مراسمی را برگزار میکنند که ریشهاش به قرنها پیش باز میگردد. کلمه چهارشنبهسوری از دو واژه چهارشنبه و سوری که به معنی سرخ ساخته شده. در آن روزگاران ایرانیان در شب چهارشنبه سوری کوزههای سفالی کهنه را بالای بام خانه برده، به زیر افکنده و آنها را میشکستند و کوزه نویی را جایگزین میساختند که این رسم اکنون نیز در برخی از مناطق ایران معمول است و بر این باورند که در طول سال بلاها و قضاهای بد در کوزه متراکم میگردد که با شکستن کوزه، آن بلاها دور خواهد شد.
حوادث دردناک چهارشنبهسوری با تغییر مراسم
امروزه در شهرهای سراسر جهان که جمعیت ایرانیان در آنها زیاد است، آتشبازی و انفجار ترقهها و فشفشهها نیز متداول است. البته مراسمی که امروزه برپا میشود بهطور کلی متفاوت با روزگار گذشته است. این تغییر مراسمها باعث شده تا حوادث دردناکی در پی داشته باشد؛ از قطع عضو گرفته تا حتی مرگ! امسال نیز همچون سالهای گذشته، حوادث این مراسم شروع شده است. گزارش حوادث مرتبط با چهارشنبه آخر سال از ۱۰ تا ۲۲ اسفند، با ثبت ۲۸۶ مصدوم و ۵ مورد فوتی، بار دیگر چهرهای تلخ از این سنت را به نمایش گذاشت؛ آمارهای اورژانس کشور نشان میدهد که سوختگی، قطع عضو و آسیب چشمی بیشترین نوع جراحات بوده و استان آذربایجانشرقی بیشترین تعداد مصدومان را داشته است، در حالی که ۸۵ درصد از آسیبدیدگان از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان مواد محترقه بودهاند، ۶٫۴ درصد از افراد نیز بهعنوان رهگذر دچار حادثه شدهاند. میانگین سنی مصدومان ۱۸ سال بوده است و کمسنترین مصدوم، پسری پنج ساله و مسنترین آنها، مردی ۷۹ ساله بوده است. همچنین پنج نفر جان خود را از دست دادهاند که چهار مرد و یک زن بودهاند. از میان مصدومان، ۱۴ نفر در محل درمان شدند، اما ۲۷۲ نفر به بیمارستان مراجعه کرده یا اعزام شدهاند. از این تعداد، ۲۱۳ نفر پس از درمان ترخیص شدند، در حالیکه ۵۶ نفر به دلیل شدت جراحات بستری شدهاند. بیشترین نوع آسیبهای گزارششده مربوط به سوختگی با ۱۲۳ مورد، آسیب به چشم با ۵۴ مورد و قطع عضو با ۲۹ مورد بوده است. بررسی توزیع جغرافیایی این حوادث نشان میدهد که استان آذربایجانشرقی با ۸۰ مورد بیشترین تعداد مصدومان را داشته است. پس از آن، تهران با ۴۰ مورد، آذربایجانغربی با ۲۲ مورد، خراسانرضوی و کرمانشاه با ۱۳ مورد و البرز، اردبیل و قزوین با ۱۲ مورد در رتبههای بعدی قرار دارند.
دیدگاه بسته شده است.