تولید سبز در دستور کار طرح‌های معدنی و صنایع وابسته

کرباسیان خبر داد تولید سبز در دستور کار طرح‌های معدنی و صنایع وابسته رییس هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران اعلام کرد: ایمیدرو در اجرای پروژه‌های خود در مناطق مختلف کشور، مسایل زیست‌محیطی را به‌طور دقیق رعایت می‌کند و به همین منظور طرح معدنکاری سبز را تعریف کرده است.  به […]

کرباسیان خبر داد

تولید سبز در دستور کار طرح‌های معدنی و صنایع وابسته

رییس هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران اعلام کرد: ایمیدرو در اجرای پروژه‌های خود در مناطق مختلف کشور، مسایل زیست‌محیطی را به‌طور دقیق رعایت می‌کند و به همین منظور طرح معدنکاری سبز را تعریف کرده است.

 به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، مهدی‌کرباسیان گفت: رعایت استانداردهای زیست‌محیطی در تمامی مناطقی که پروژه‌های معدنی و صنایع وابسته به آن انجام می‌شود الزامی بوده و ما به دنبال ترویج تولید سبز در معادن و واحدهای صنایع معدنی هستیم.

او با اشاره به اقدامات صورت گرفته در بندر پارسیان گفت: ایمیدرو برای رعایت استانداردهای سازمان محیط‌زیست برای ساخت بندر منطقه ویژه پارسیان مشاور ایرانی و خارجی مورد تأیید گرفته است.

کرباسیان تصریح کرد: ایمیدرو اجرای پروژه‌های بخش معدن و صنایع معدنی در مناطق مختلف ایران را بدون این‌که به محیط‌زیست آسیبی وارد شود، ادامه خواهد داد.

وی در ملاقات با مدیریت شرکت محیط‌زیستی خواست هرچه زودتر نتایج مطالعات و همچنین پیشنهادهای خود در اجرای پروژه‌های مورد نظر را اعلام کند.

مدیر شرکت آکواپلن‌نیوا (Akvaplan niva) نیز در این دیدار گفت: نگهداری از طبیعت مانند گسترش منابع نفت و گاز و مواد معدنی برای ما مهم است.

گوتورم‌ان‌کریستنسن افزود: ما پروژه‌های مشابهی در بنادر نروژ داریم و با توجه به حساسیتی که کشور ما در رعایت استانداردهای زیست‌محیطی دارد، این شرکت با دارا بودن محققان و افراد با تجربه، با همکاری شرکت ایرانی پیشنهادهای خود را ارایه می‌دهیم.

وی با اشاره به سوابق همکاری شرکت مذکور در پروژه دریاچه ارومیه با ایران گفت: همچنین پروژه‌هایی در آسیا و اروپا نیز انجام داده‌ایم و با توجه به انجام پژوهش‌های بنیادی و کاربردی، دانش کافی را برای انجام این پروژه ایران داریم.

کرباسیان از مدیریت منطقه و مشاور بندر خواست پیشنهاد‌ها را به‌طور دقیق رعایت کنند.

منطقه ویژه پارسیان در غرب هرمزگان با ۱۰ هزار هکتار برای صنایع انرژی بر مانند فولاد و پتروشیمی به تصویب دولت رسیده و فاز نخست ساخت بندر با ٤ پست اسکله به مناقصه بین‌المللی گذاشته شده است.

بهره‌برداری از ۲۴ به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در نیمه نخست سال جاری

همچنین کرباسیان در دیدار جداگانه با کارکنان سازمان توسعه ضمن تبریک سال نو اعلام کرد: ۲۴ پروژه ایمیدرو به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در نیمه نخست سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد.

رییس هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران افزود: همچنین در نیمه نخست امسال عملیات اجرایی ۱۷ پروژه به ارزش بیش از دو میلیارد دلار شروع می‌شود.

 وی با تشریح عملکرد ایمیدرو در ۳ سال اخیر گفت: سازمان توسعه در دولت یازدهم اقدامات ارزشمندی در بخش معدن و صنایع معدنی انجام داد که از جمله مهم‌ترین آنها فعال کردن طرح‌های راکد و نیمه تمام گذشته، توجه به آموزش و پژوهش و همچنین شروع فعالیت‌های اکتشافی جدید در سطح ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع بود.

کرباسیان افزود: با اکتشافات ایمیدرو که در ۲۱ استان کشور آغاز شده، تاکنون میلیون‌ها تن ذخایر جدید به ذخایر معدنی کشور افزوده شده و در سال ۹۶ به نتایج مشخص‌تری از فعالیت‌های انجام شده خواهیم رسید.

کرباسیان ادامه داد: از ۷ طرح فولاد استانی، بخش آهن اسفنجی نخستین آن آبان ۹۵ افتتاح شد و پیش‌بینی می‌شود تا خرداد ۹۶ نیز واحد آهن اسفنجی ۳ طرح دیگر فولاد استانی به بهره‌برداری برسد. این طرح‌ها اکنون در مسیر پیشرفت قرار گرفته است.

وی اظهار کرد: به جز موارد اشاره شده فوق، سایر پروژه‌هایی که توسط ایمیدرو در دولت یازدهم افتتاح و یا عملیات اجرایی آنها شروع شده بود مانند مهدی‌آباد یا تیتانیوم با قوت به‌کار خود ادامه خواهند داد.

کرباسیان همچنین عملکرد شرکت تهیه و تولید مواد معدنی یکی از شرکت‌های تابعه ایمیدرو را مطلوب خواند و افزود: این شرکت در بخش واگذاری‌ها خوب عمل کرد ضمن این‌که اقدامات ارزشمندی در حوزه اکتشاف داشت که جای تقدیر دارد.

انقلاب در اکتشافات معدنی کشور

رییس هیأت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت: دستاوردهای بزرگ و ارزشمند طرح وسیع اکتشافات معدنی ایمیدرو در وسعت ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع، امسال اعلام می‌شود.

 کرباسیان اظهار داشت: شروع نخستین جلسه این سازمان با موضوع اکتشاف، نشان‌دهنده جایگاه و اهمیت این موضوع است و تلاش می‌کنیم که طرح وسیع اکتشاف ۲۵۰ هزار کیلومتر مربعی -به عنوان یکی از اقدامات اساسی دولت یازدهم- را در سال جاری ادامه دهیم تا بتوانیم نتایج ارزشمندی از اقدامات انجام شده را به مردم اعلام کنیم. وی ادامه داد: در حال حاضر، بحث ژئوفیزیک هوایی طرح، پیشرفت مطلوبی داشته و مراحل پی‌جویی و شناسایی انجام شده و محدوده‌های امیدبخش (مشتمل بر ۳۰۰ محدوده) را در دستور کار داریم که پیشرفت قابل‌توجهی داشته است.

همچنین، برای نخستین بار در تاریخ اکتشاف ایران، در حوزه انرژی اتمی (۸۰ هزار کیلومتر مربع)، کارهای اکتشافی صورت گرفته و توانسته‌ایم از داده‌ها به‌طور مطلوب بهره‌برداری کنیم. رییس هیأت عامل ایمیدرو به دو چالش پیش روی بخش معدن کشور طی سال‌های گذشته اشاره و تصریح کرد: کمبود منابع مالی و محدودیت مالی از جمله این چالش‌هاست و با این‌که ایمیدرو می‌تواند به عنوان بازوی دولت در اجرای طرح‌های ملی در حوزه‌هایی مثل فولاد، مس، آلومینیم و… نقش به‌سزایی ایفا کند، متأسفانه اغلب شرکت‌های تابعه طی سال‌های گذشته تحت عنوان خصوصی‌سازی واگذار و این سازمان با کمبود منابع مالی مواجه شده است.

وی ادامه داد: چالش دوم، فاصله زمانی دستیابی به امکانات اطلاعاتی و فنی مدرن دنیا به دلیل تحریم است که طی سال‌های گذشته، نتوانسته‌ایم از مشاوران خارجی و تجهیزات نوین مورد نیاز در بخش معدن استفاده کنیم اما اکنون پس از برجام، این محدودیت‌ها برطرف شده و از مشاوران معتبر بین‌المللی بهره‌مند هستیم.

 کرباسیان با بیان این‌که شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در بحث اکتشاف به‌طور فعال وارد شده است، گفت: با اقدامات انجام شده توسط این شرکت و ایمیدرو، طبق نتایج اکتشافی تاکنون ۴۵۰ میلیون تن ذخیره در حوزه زغال‌سنگ، ۳۵۰ میلیون تن ذخیره سنگ‌آهن و ذخیره ۵۰ تنی طلا حاصل شده است.

وی افزود: با همکاری ایمیدرو و سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی از سال ۹۳، اکتشاف هوایی و زمینی در منطقه ۱۲ کیلومتری سنگان و نیز در خراسان رضوی و جنوبی روی پروژه‌های دیگر نظیر فلز روی آغاز شد. رییس هیأت عامل ایمیدرو با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه عناصر نادر خاکی گفت: مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران با اجرای طرح عناصر نادر خاکی، پتانسیل ۳۰۰ هزار تنی عناصر نادر خاکی را به بیش از یک میلیون تن ارتقا داد. وی ادامه داد: در گذشته به دلیل توجه زیاد به نفت و گاز، به معادن دیگر چندان پرداخته نشده بود و حوزه اکتشاف نیز بیش‌تر در حوزه سنگ‌آهن و مس انجام می‌شد اما طی سال‌های اخیر، اکتشافات به سمت عناصر نادر خاکی به عنوان عناصر بسیار با ارزش سوق یافته است

بخش معدن می‌تواند اقتصاد مقاومتی را محقق کند

رییس هیأت عامل ایمیدرو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نام‌گذاری امسال به «اقتصاد مقاومتی؛ تولید – اشتغال» از سوی مقام معظم رهبری گفت: اقتصاد مقاومتی به معنی استفاده بهینه از امکانات کشور برای دستیابی به توسعه اقتصادی است و معدن یکی از بخش‌هایی است که می‌تواند در تحقق اقتصاد مقاومتی پیشگام باشد؛ لذا این بخش باید از سوی مسئولان مورد توجه جدی قرار بگیرد.

وی با اشاره به فرمایشات رهبر انقلاب اسلامی در نخستین روز سال جاری در خصوص رشد نیافتن بخش معدن تصریح کرد: به نظر می‌رسد انتظار ایشان این است که توجه دولت به حوزه معدن باید بیش‌تر شود.

کرباسیان عملکرد ایمیدرو در ۳ سال و نیم گذشته را مثبت ارزیابی کرد و گفت: به اعتقاد من، ایمیدرو یکی از سازمان‌های شاخص دولت و نظام طی ۳ سال گذشته است. ایمیدرو در قانون برنامه ششم، پیشنهادات مشخص در حوزه معدن به مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه ارایه داد که از جمله آنها تخصیص وام ۳ یا ۵ ساله از صندوق توسعه ملی بود که بتوانیم تا چند برابر آن را از بخش خصوصی جذب سرمایه کنیم تا جهشی در بخش معدن کشور ایجاد شود .

به گفته وی اما کمیسیون تلفیق مجلس توجهی نکرد و حتی در برنامه ششم به حوزه معدن که یکی از بندهای سیاست‌های ابلاغی مقام‌معظم‌رهبری است، توجه نشد.

*ایمیدرو هیچ پروژه غیرفعال ندارد

وی ادامه داد: به جز مشکلات اشاره شده فوق و همچنین کمبود بودجه، سازمان توسعه افتخار می‌کند که در سال ۹۵ عملکرد بسیار مثبتی داشته به‌طوری که اکنون هیچ پروژه غیرفعالی ندارد ضمن این‌که برخی از آنها به بهره‌برداری رسیده، حتی در پایان سال به برخی از طرح‌ها نیز توجه ویژه شده است که نشان از عملکرد مطلوب معاونان، مدیران و کارشناسان است.

کرباسیان ضمن اشاره به فعال شدن تمام طرح‌های راکد، فعال و نیمه‌تمام ایمیدرو در دولت یازدهم، استفاده از مشارکت بخش خصوصی در اجرای پروژه‌ها را از اقدامات ارزشمند ایمیدرو در ۳ سال گذشته برشمرد و افزود: سنگان از مهم‌ترین پروژه‌هایی است که با مشارکت بخش خصوصی فعال شد و اگر این مشارکت وجود نداشت، این پروژه فعال نمی‌شد.

*راه‌اندازی پروژه‌های سنگان در سال ۹۶

وی به راه‌اندازی برخی پروژه‌های سنگان در سال جاری اشاره کرد و گفت: گندله‌سازی مبارکه در اردیبهشت امسال راه‌اندازی می‌شود و پیش‌بینی این است که کنسانتره اوپال در تیر ماه آغاز شود ضمن این‌که واحد ۵ میلیون تنی گندله اوپال که ۴۰ درصد آن متعلق به ایمیدرو است، امسال راه‌اندازی خواهد شد.

کرباسیان تصریح کرد: اگر از مشارکت بخش خصوصی استفاده نمی‌کردیم، پروژه سنگان راه نمی‌افتاد؛ چون ایمیدرو بودجه‌ای نداشت اما شریک ایمیدرو (بخش خصوصی) مبلغ ۷۰۰ میلیارد تومان در ۱٫۵ سال گذشته به پروژه سنگان تزریق کرده است.

رییس هیأت عامل ایمیدرو کمبود منابع مالی را از چالش‌های مهم ایمیدرو دانست و گفت: ایمیدرو برای راه‌اندازی پروژه آلومینیم جنوب در اواخر سال ۹۵ با تلاش زیاد و پشت سر گذاشتن سختی‌ها، وامی از یکی از بانک‌های کشور دریافت و در نهایت ۱۵۰ میلیارد تومان برای این پروژه گشایش اعتبار کرد .

وی افزود: عملیات اجرایی پروژه آلومینیم جنوب از جمله پروژه‌هایی است که سال قبل با حدود ۴۰۰ نفر نیرو شروع شده و به خوبی پیش می‌رود. این پروژه در دولت یازدهم شروع شده و انتظار می‌رود تا اواخر مهر سال ۹۷ راه‌اندازی شود.

*ایجاد بیش از ۶ هزار شغل جدید

کرباسیان ادامه داد: راه‌اندازی پروژه‌هایی همچون زرشوران، خور و بیابانک که ۱۵ هزار تن پتاس تولید کرده، فعال کردن پروژه‌های گل‌گهر ۵ و ۶ یا خمرود، ورود به عرصه عناصر نادرخاکی، فعال کردن مرکز تحقیقات، راه‌اندازی سیستم بهره‌وری، افزایش سرمایه‌گذاری صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی از ۱۰ به ۱۱۰ میلیارد ریال، ایجاد بیش از ۶ هزار شغل جدید علاوه بر اشتغال قبلی، همه و همه از دستاوردهای ایمیدرو و تلاش‌ها و زحمات مدیران و کارشناسان است.

*افزایش ۶ برابری بودجه آموزش و پژوهش ایمیدرو

رییس هیأت عامل ایمیدرو به موضوع آموزش و پژوهش در سازمان توسعه هم اشاره کرد و گفت: فعالیت‌های انجام شده در بخش آموزش در حد رکورد است. در هر ۳۱ استان کشور دوره‌های آموزشی رایگان از سطح راننده و کارگر معدن تا سطح کارشناسی برگزار شده است.

وی افزود: در حالی که کل بودجه پژوهش سازمان توسعه که در سال ۹۱ کم‌تر از ۲۰ میلیارد ریال بود، در سال ۹۵ این بودجه به بیش از ۱۲۰ میلیارد ریال افزایش یافت ضمن این‌که ایمیدرو اکنون با مراکز پژوهشی و دانشگاه‌های داخلی و خارجی همکاری‌های گسترده‌ای دارد.

*ایمیدرو بار دیگر نام معدن را در کشور زنده کرد

کرباسیان با بیان این‌که امسال سال پایانی دولت یازدهم است و دولت تمام تلاش خود را برای خدمت به مردم به‌کار برده است، اظهار کرد: ایمیدرو طی سه سال و نیم گذشته تلاش کرده تا بخش معدن و صنایع معدنی بار دیگر به‌طور جدی در کشور مطرح شود به‌طوری که اکنون مقام‌های عالی نظام همواره اهمیت بخش معدن در اقتصاد کشور را در سخنان خود مطرح می‌کنند و در سیاست‌های ابلاغی مقام‌معظم‌رهبری هم در یکی از بندهای آن بخش معدن جای گرفته است.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود موفقیت در تولید و صادرات فولاد، مس و دیگر محصولات صنایع معدنی را از دیگر تلاش‌های ایمیدرو در سال‌های اخیر ذکر کرد.

کرباسیان به موضوع برجام نیز اشاره کرد و در مورد برخی انتقادات از آن گفت: ممکن است متن برجام ایراداتی داشته باشد اما متن تهیه شده، ایثاری بود که از طرف آقای ظریف وزیر امور خارجه انجام شد.

وی نخستین موفقیت برجام را ایجاد ثبات و آرامش در کشور برشمرد و افزود: بعد از برجام، هیأت‌های بین‌المللی و مدیران شرکت‌های معتبر جهان به‌طور مستقیم برای همکاری با ایران وارد مذاکره شدند در حالی قبل از آن اینگونه نبود و به دلیل تحریم تمایلی برای همکاری وجود نداشت.

کرباسیان ادامه داد: در حالی که در سال ۹۲ میزان رشد اقتصادی کشور منفی ۶٫۸ درصد بود (در حالی که باید ۸ درصد مثبت بود) اما در سال ۹۵ این نرخ به ۶ تا ۷ درصد مثبت رسید و یا این‌که نرخ تورم از ۴۰ درصد به کم‌تر از ۸ درصد رسیده است.

وی اضافه کرد: صادرات نفت نیز از ۸۰۰ هزار بشکه به ۲٫۳ میلیون بشکه رسیده است؛ این در حالی است که قیمت هر بشکه نفت خام در نیمه نخست به‌طور میانگین ۱۰۲ دلار اما در سال گذشته بهای آن ۴۵ دلار بود.

*ایمیدرو از پیچ‌های سخت عبور کرد

رییس هیأت عامل ایمیدرو با بیان این‌که ایمیدرو با وجود همه مشکلات از پیچ‌های سخت عبور کرده است، گفت: سال ۹۶ نیز سال سختی خواهد بود اما از همکاران انتظار دارم و می‌خواهم زحماتی که در سال‌های گذشته برای اجرای پروژه‌ها کشیده شده است، همچنان به خوبی پیشرفت کند؛ لذا همه همکاران باید نقش و مسئولیت خود را جدی بگیرند و در پیشرفت و سازندگی مؤثر باشند.

 

وی با اشاره به برگزاری انتخابات پیش رو در سال جاری افزود: ما از سلایق سیاسی در رفتارهای اداری استفاده نمی‌کنیم و اجازه نداریم حتی یک ریال برای انتخابات هزینه کنیم.