رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران پیش شرط رشد اقتصادی رقابت بخش خصوصی در شرایط یکسان است صادقیان، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با بیان اینکه در سال جدید برای رقابتپذیر شدن محصولات کشور باید به دو مسأله توجه کرد، گفت: یکی بحث داخلی و یکی هم مسایل جهانی است. در بحث داخلی نرخ سود بانکی، […]
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران
پیش شرط رشد اقتصادی رقابت بخش خصوصی در شرایط یکسان است
صادقیان، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با بیان اینکه در سال جدید برای رقابتپذیر شدن محصولات کشور باید به دو مسأله توجه کرد، گفت: یکی بحث داخلی و یکی هم مسایل جهانی است. در بحث داخلی نرخ سود بانکی، نرخ تسهیلات و نرخ تورم مشکلاتی را برای تولید و صنعت ایجاد کردهاند که برای حل این ماجرا باید مقداری جهانی اندیشید.
به گزارش سایت خبری اتاق بازرگانی تهران، احمدصادقیان تصریح کرد: باید وضعیت تولید و صادرات ایران را با دیگر کشورهای موفق جهان مقایسه کرد. زمانی که وضعیت رقبای تولیدکنندگان ایرانی را در کشورهای همسایه بررسی میکنیم متوجه میشویم که آنها به مواد اولیه ارزان، نرخ تورم و تسهیلات و بیمه پایین دسترسی دارند و حتی هزینه انتقال پول و کالا هم نمیپردازند. در بررسی این هزینهها فاصله قیمت تمامشده محصولات ایرانی با همتایانشان افزایش پیدا میکند؛ اما برای حل آن دولت باید حمایت کند. دولتهایی که موفق هستند این مسایل را در نظر میگیرند و از صادرکننده و تولیدکننده حمایت میکنند. بههرحال زمانی که قیمت تمامشده محصول کاهش یابد و حمایت لازم صورت بگیرد، میتوان با دیگر تولیدکننده و صادرکنندگان رقابت کرد.
وی افزود: در تولید داخلی با وضعیت نرخهای تورم و تسهیلات و… قیمت تمامشده محصولات ایران ۲۰ درصد بالاتر از کشورهای دیگر است. البته شاید این رقم درباره کل کالاها مصداق نداشته باشد، اما در بیشتر آنها صادق است. بههرحال نرخ تورم و تسهیلات در کشور بالاست.
صادقیان ادامهداد: از طرف دیگر، در بررسیها مشخص شد که کشورهای صادرکننده حمایتهایی برای صادرات انجام میدهند که در ایران این حمایتها وجود ندارد. البته دولت حمایتهایی انجام داده است، اما خود مسؤولان هم قبول دارند که حمایتهایی که مثلاً درباره محصولات کشاورزی در دیگر کشورها رخ میدهد و یارانههایی که پرداخت میشود، در ایران رخ نمیدهد و یا امکان آن وجود ندارد.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران با بیان اینکه بههرحال کسری بودجه وجود دارد و دولت هم با مشکلات زیادی دستوپنجه نرم میکند، گفت: با اینحال اگر انتظار این است که صنعت و بخش خصوصی در کشور رشد کند نیاز به حمایت است. چراکه بخش خصوصی نیاز دارد در شرایط یکسان رقابت کند. طی این سالها، همیشه افزایش نرخهای دستمزد، بیمه، تورم وجود داشته است، اما نرخ ارز ثابت بوده است. این در حالی است که نرخ ارز باید هرسال بهاندازه تورم رشد کند.
وی با اشاره به اینکه نرخ تورم و افزایش دستمزدها و بیمه و… مستقیماً روی قیمت تمامشده محصول اثر میگذارد، افزود: اما وقتی نرخ ارز ثابت باشد، بازار مورد هجمه واردات قرار میگیرد. این هم در شرایطی رخ میدهد که رقبای تولیدکننده ایرانی در جهان با میزان بالای نرخ تورم و تسهیلات مواجه نیستند. نرخ تورم آنها حدود دو، ۳ درصد است و نرخ سود تسهیلات هم پایین است. صادقیان ادامه داد: همزمان با این مسأله رشد نکردن نرخ ارز باعث میشود واردات رشد کند؛ اما اگر مبناها درست شود دیگر این اتفاقات هم رخ نخواهد داد. اساس کار باید اصلاح شود.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران گفت: باید قیمت تمامشده محصولات با سیاستها و حمایتهای مختلف کاهش پیدا کند. در بازار ماکارونی ما بررسیهایی انجام دادیم و با انجمن ماکارونی ترکیه هم گفتوگو کردیم. تا پیشازاین بازار افریقا در دست تولیدکننده ماکارونی ایران بود، اما حالا ترکیه بخشی از این بازار را به تصرف خود درآورده است. زمانی که بررسی کردیم، متوجه شدیم که آنها به مواد اولیه ارزان دسترسی دارند، هزینه حملونقل نمیدهند و با تورم بالا روبهرو نیستند، از این زاویه قیمت تمامشده محصولات آنها ۲۰ درصد جلوتر از محصولات ایران بود.
وی افزود: همچنین بعضی کشورها ۳۰ درصد یارانه صادراتی به صادرکنندگانشان میپردازند. بهاینترتیب ما ۵۰ درصد از آنها عقب هستیم و این عادلانه نیست. البته که در این شرایط هم صادرات انجام میشود، اما دیگر نمیتوانیم مبارزه کنیم.
صادقیان با بیان اینکه صادرکننده ایرانی یارانه صادراتی دریافت نمیکنند، آن ۴ درصدی هم که گفته میشد پرداخت میشود، سالهاست که به کسی داده نشده است، گفت: بههرحال کشورهای پیشرفته با یارانه صادراتی، حملونقل مجانی بهنوعی دامپینگ میکنند.
به گفته وی تولیدکنندگان و بخش خصوصی ایران مشکلاتی دارد و میداند که دولت هم با مشکلات خود روبهرو است، اما اگر توقع این است که تولید و صادرات بخش خصوصی رشد کند، باید حمایت هم صورت بگیرد.
توضیح: صادرات در ایران با مشکلات مواجه است. هزینه تمامشده محصولات در کشور بالاست و هرسال هم با نرخ تورم، افزایش دستمزدها، بیمه و… به آن افزوده میشود. البته حتی الان که نرخ تورم سال ۹۵، تکرقمی شده و روی ۹ درصد ایستاده است، هنوز صحبتی از کاهش نرخ سود تسهیلات نشده است. از طرفی نرخ ارز همچنان ثابت است. صادرکنندگان انتظار دارند سال ۹۶، سال بهتری برای آنها باشد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.