تأکید نمایندگان مجلس

لزوم اصلاح قانون نظام مهندسی ساختمان

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نقاط ضعف قانون سازمان نظام مهندسی که موجب ایجاد فساد و رانت در صدور مجوز‌‌ها شده، بر اصلاح این قانون تأکید کردند. به گزارش مناقصه‌مزایده، امین مقومی؛ سرپرست سازمان نظام مهندسی کشور، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون عمران مجلس، درباره ارزیابی […]

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نقاط ضعف قانون سازمان نظام مهندسی که موجب ایجاد فساد و رانت در صدور مجوز‌‌ها شده، بر اصلاح این قانون تأکید کردند. به گزارش مناقصه‌مزایده، امین مقومی؛ سرپرست سازمان نظام مهندسی کشور، در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون عمران مجلس، درباره ارزیابی نتایج اجرا و آسیب‌شناسی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، با اشاره به اینکه قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان قانون خوبی است، بر لزوم اصلاح آن برای ارتقای کارآمدی این سیستم تأکید کرد و گفت: امیدواریم با اصلاحی که در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان شکل می‌گیرد، شاهد ارتقای این حرفه در جامعه باشیم. وی با بیان اینکه جامعه مهندسی کشور نقش خود را در همه عرصه‌ها در راستای پیشرفت کشور ایفا کرده است، افزود: حجم فارغ‌التحصیلان در حوزه مهندسی در جهان دوم یا سوم است. بر این اساس، باید در کشور ما هم به جامعه مهندسی نگاه ویژه‌ای شود. سرپرست سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، تصریح کرد: ما حدود ۶۰۰ هزار مهندس داریم که اغلب آنان جوان هستند و بسیاری از آنان حتی بیمه و مسکن ندارند، این در حالی است که این افراد مسئولیت مهمی از جمله در بخش نظارت دارند. وی افزود: سازمان‌های نظام مهندسی با هزینه‌ای که خود مهندسان می‌دهند، گردش مالی دارد. ما نافی یکسری مشکلات در نظام مهندسی کشور نیستیم، اما باید به این نکته توجه کرد که یکسری اتفاقاتی که در حوزه نظام مهندسی رخ داده، براساس بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌هایی بوده که ارسال شده است.

سازمان مهندسی تنها محل درآمد عده‌ای شده است

حجت‌الاسلام سیدجواد نیک‌بین؛ نماینده مردم کاشمر، با بیان اینکه این قانون نیاز به اصلاح دارد، گفت: خیلی از ساختمان‌هایی که ساخته می‌شود پس از ۱۰ الی ۱۵ سال به بافت فرسوده تبدیل می‌شوند، بنابراین نظام مهندسی نیازمند بازنگری جدی است. وی با اشاره به تعارض منافع در سازمان نظام مهندسی، افزود: خیلی از افراد در این سازمان دارای چندین شغل هستند و نمی‌توانند زمان لازم را برای نظارت اختصاص دهند، از این‌رو شاهد خرید و فروش امضاهای طلایی در این سازمان هستیم. نماینده مردم کاشمر در مجلس، بیان کرد: آیین‌نامه داخلی سازمان و زیرمجموعه توسط وزیر نوشته می‌شود که مخالف اصل قانون است، این در حالی است که سازمان نظام مهندسی مجموعه‌ای فنی بوده نه سیاسی، بنابراین باید این سازمان به رشته تخصصی خود بپردازد. نیک‌بین؛ در مورد مدیریت شهری نیز، بیان کرد: سازمان مهندسی می‌تواند در این زمینه کمک‌کننده باشد اما مردم این سازمان را بازوی کمکی نمی‌دانند و تنها محل درآمد عده‌ای شده چرا که نظارت کافی وجود ندارد.

دخالت مجریان و وزارتخانه‌ها یکی از نقایص قانون نظام مهندسی

حمیدرضا عزیزی‌فارسانی؛ نماینده مردم فارسان، گفت: از ۳۰ سال پیش قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان طراحی و به اجرا درآمده است. اما متأسفانه این قانون به اهداف اصلی خود که امنیت روانی و فیزیکی در راستای تأمین خواسته‌های مصرف‌کننده بوده، دست پیدا نکرده است. وی اظهار کرد: هدف در این بخش اصلاح قانون مربوطه بود که این موضوع از جمله خواسته‌های به حق مردم محسوب می‌شود. نماینده مردم فارسان در مجلس، تأکید کرد: یکی از نقایص قانون مربوط به دخالت مجریان و وزارتخانه‌ها در این بخش است. ما در این بخش قانون‌گذاری می‌کنیم اما پس از آن آیین‌نامه‌هایی تصویب می‌شود که خلاف قانون مذکور است، به‌عنوان نمونه افزایش فعالیت هیئت مدیره بیش از سه سال در این بخش است که باید این موضوع اصلاح شود. عزیزی‌فارسانی؛ با اشاره به اینکه قانون فوق اشکالات محتوایی دارد، بیان کرد: متأسفانه سازمان نظام مهندسی در قانون فوق، هم مجری، هم ناظر و هم ذی‌نفع است که این مسئله راه تعارض منافع در این بخش را باز گذاشته است و نظارت در قالب این قانون بیشتر جنبه نمایشی دارد.

فساد و رانت از نقاط ضعف قانون نظام مهندسی ساختمان

مصطفی معینی؛ نماینده مردم آران و بیدگل نیز، گفت: این قانون در سال ۷۰ نیز تصویب شده است، اما دستاوردهایی نظیر افزایش نظارت فنی در ساخت‌وسازها، ارتقای طراحی و اجرا و همچنین کاهش تخلفات ساختمانی در مناطق را دارد. نماینده مردم آران و بیدگل در مجلس، با اشاره به نقاط ضعف قانون فوق، متذکر شد: ضعف در اجرای قانون در بعضی از مناطق، فساد و رانت در صدور مجوزها، نبود ضمانت اجرایی کافی و مشکلات در صدور پروانه ساختمان از جمله ضعف‌های قانون فوق قلمداد می‌شود.