تشریح شرایط بهرهمندی از معافیت بیمهای قراردادهای ICT شروط ورود پیمانکاران فاوا به اقتصاد دانشبنیان گروه فناوری اطلاعات – در ابتدا با توجه به گسترش فعالیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و در نتیجه انعقاد قراردادهای پیمانکاری در زمینه قراردادهای انفورماتیکی، نحوه شناسایی و محاسبه حق بیمه قراردادهای مذکور نحوه شناسایی قراردادهای فناوری اطلاعات […]
تشریح شرایط بهرهمندی از معافیت بیمهای قراردادهای ICT
شروط ورود پیمانکاران فاوا به اقتصاد دانشبنیان
گروه فناوری اطلاعات – در ابتدا با توجه به گسترش فعالیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور و در نتیجه انعقاد قراردادهای پیمانکاری در زمینه قراردادهای انفورماتیکی، نحوه شناسایی و محاسبه حق بیمه قراردادهای مذکور نحوه شناسایی قراردادهای فناوری اطلاعات و ارتباطات را شرح خواهیم داد که ابلاغیه سال ۸۹ بوده است.
به گزارش مناقصهمزایده؛ شناخت قراردادهای فناوری اطلاعات و ارتباطات با مطابقت شرح قرارداد با یکی از موضوعات زیر انجام میشود:
۱- تولید، مونتاژ، اجاره، فروش، آزمایش، تعمیر، نگهداری، پشتیبانی و خدمات پس از فروش سختافزارها و تجهیزات شبکهها، وبگاهها و نرمافزارها و….
۲- طراحی، نصب، پیادهسازی، راهاندازی و پشتیبانی آموزش شبکهها و پایگاههای اطلاعرسانی اینترنت (LAN، WAN)و فضایهای رایانهای (Site)و به هنگامسازی اطلاعات موجود در وبگاهها
۳- ارایه مشاوره و انجام نظارت بر طراحی و اجرای شبکهها، فضاهای رایانهای، خرید، تحویلگیری و نگهداری سختافزارها.
۴- تهیه طرحهای جامع فناوری اطلاعات، طرحهای توجیهی(فنی–اقتصادی) کسب و کار، شناخت، طراحی، تدوین، بهینهسازی و اصلاح روشها، سیستمها و ساختارهای سازمانی.
۵- شناخت، تحلیل، طراحی، ساخت و مستندسازی سیستمهای نرمافزاری کاربرد تجاری و کاربرد خاص و نصب، راهاندازی، آموزش و پیادهسازی و پشتیبانی سیستمها و روشهای دستی و سیستمهای نرمافزاری.
۶- تولید و ارایه پشتیبانی در زمینههای مختلف نرمافزاری، راهبری و عملیاتی سیستمها، سایتها، بانکهای اطلاعاتی، سیستمهای عامل و نرمافزارهای پایه (شامل شناخت وضع موجود، تجزیه و تحلیل، طراحی، برنامهنویسی، فروش، پیادهسازی، نصب، آزمایش، پشتیبانی و آموزش آنها)
۷- ارایه مشاوره و انجام نظارت بر طراحی، خرید و اجرای طرحهای سختافزار، نرمافزاری، انتخاب پیمانکار، انتخاب محصولات نرمافزاری و سختافزاری و تحویلگیری محصولات و همچنین ارایه خدمات.RFP
۸- ارایه خدمات رایانهای شامل اجاره سختافزار، نرمافزار، فضاهای رایانهای، تولید محتوای الکترونیکی.
۹- مشاوره خرید، نصب و راهاندازی و برنامهریزی جهت آموزش نیروی انسانی و ارایه خدمات فنی در این زمینه.
۱۰- تأمین و ارایه خدمات.Internet ISPو آموزش در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات
۱۱- جمعآوری، پالایش و تغذیه اطلاعات و ارایه خدمات مرتبط با اطلاعات(Data Entry) (ورود اصلاح، پردازش، بازسازی، ویرایش و دادهآزمایی)
اکنون با توجه به شناسایی قراردادهای ICT؛ چگونگی محاسبه حق بیمه پیرو آییننامه ابلاغی معاونت علمی و فناوری و چگونگی ورود به اقتصاد دانشبنیان را تشریح خواهیم کرد.
معافیت بیمهای قراردادهای فاوا
مطابق آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان، شرکتها و مؤسساتی که در زمینه گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاریسازی نتایج تحقیق و توسعه شامل (طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوریهای برتر و با ارزشافزوده بالا فعالیت میکنند، دانشبنیان هستند.
در ادامه حمایتهای صورت گرفته از فعالان این بخش معاونت علمی و فناوری رییسجمهور برای حمایت از این نوع شرکتها در امور بیمه تأمین اجتماعی (موضوع ماده ۳ قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان)، توافقاتی را در راستای بهرهمندی آنها از ظرفیتهای ذیل قانون تأمین اجتماعی و قانون رفع موانع تولید، با سازمان مذکور انجام داده است.
با توجه به اینکه ذیل سومین ماده قانون حمایت از این شرکتها و مؤسسات بر «ایجاد پوشش بیمهای مناسب برای کاهش خطرپذیری محصولات دستاوردهای دانش، نوآوری و فناوری در تمام مراحل تولید، عرضه و به کارگیری» تأکید شده است، باید گفت براساس توافق صورت گرفته بین معاونت علمی رییسجمهور و بیمه تأمین اجتماعی، تمام شرکتها و مؤسسات دانشبنیان که نام آنها در سامانه دانشبنیان این معاونت درج شده باشد، میتوانند از تسهیلات ذیل بخشنامههای ۱۴٫۳ و ۱۴٫۹ درآمد استفاده کنند همچنین درباره قراردادهای مرتبط با بخشنامه مذکور، نیازی به پرداخت حق بیمه قراردادها نبوده و تنها بازرسی از دفاتر قانونی صورت خواهد گرفت.
در این راستا، معاونت فنی سازمان تأمین اجتماعی خطاب به مدیران کل بیمهای در ارتباط با موضوع شرکتها و مؤسسات دانشبنیان گفته است:
«با عنایت به نامه معاونت علمی درباره ضرورت تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان موضوع قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات مصوب ۵/۸/۱۳۸۹و بهرهمندی شرکتها و مؤسسات مزبور از تسهیلات ماده ۴۰ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب ۱/۲/۱۳۹۴ و با توجه به تشکیل کارگروه مشترک جهت بررسی زمینههای فعالیت قراردادهای مورد اجرا و مسایل و مشکلات مربوط به شرکتها و مؤسسات دانشبنیان در اجرای مواد ۳۸، ۴۱ و ۴۷ قانون تأمین اجتماعی مقرر میدارد:
۱٫ چنانچه شرکتها و مؤسسات دانشبنیان، حایز شرایط موضوع بخشنامه شماره ۱۴/۳ جدید درآمد (موضوع قراردادهای فناوری اطلاعات و ارتباطات) و بخشنامه ۱۴/۹ جدید درآمد (موضوع قراردادهایی که در کارگاههای صنعتی، خدمات تولیدی یا فنی مهندسی ثابت اجرا میگردد) است و با انعقاد قرارداد پیمانکاری نسبت به انجام عملیاتهای احصا شده در بخشنامههای مذکور اقدام میکنند؛ واحدهای اجرایی موظف خواهند بود با رعایت مفاد بخشنامههای فوقالذکر نسبت به محاسبه و مطالبه حق بیمه کارکنان شاغل در اجرای قراردادها اقدام کنند.
۲٫ ادارات کل استانها مکلف هستند، ترتیبی اتخاذ کنند تا آموزشهای مجموعه مقررات تأمین اجتماعی به شرکتها و مؤسسات دانشبنیان به نحو مقتضی انجام پذیرد.
بند «ه» از بخش سوم فصل دوم بخشنامه ۱۴ درآمد سازمان تأمین اجتماعی، قراردادهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات مشمول برخی معافیتها از پرداخت حق بیمه قرارداد شدهاند، لذا سازمان تأمین اجتماعی برای تنظیم رفتار و تعامل تمام واحدها و شرکتها درباره مصادیق این معافیتها بخشنامه ۳-۱۴ را صادر کرد.
جزییات بخشنامه ۱۴/۳ با عنوان دستورالعمل نحوه شناسایی قراردادهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و محاسبه حق بیمه کارکنان شاغل در قراردادها مذکور در این لینک و جزییات بخشنامه ۱۴/۹ که در ارتباط با موضوع اجرای ماده ۴۰ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور است نیز از این لینک قابل دسترسی خواهد بود.
اما چگونه دانشبنیان شویم؟
با توجه به اینکه تاکنون از منظر تئوری پرداخت خوبی درباره مقوله «دانشبنیان» صورت نگرفته و هنوز بسیاری از فعالان کسبوکار نمیدانند برچسب شرکت دانشبنیان به چه کسانی داده میشود، گذری اجمالی در حاشیه مباحث حمایتی بیمه تأمین اجتماعی، بر چگونگی دانشبنیان شدن خواهیم داشت.
در ارتباط با اینکه دانشبنیانها دارای چه شاخصهایی هستند باید گفت که کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و مؤسسات دانشبنیان، آییننامهای را برای ارزیابی و تشخیص دارد که در آن گفته شده «کالاها و خدمات ارایه شده از سوی شرکت متقاضی باید همه معیارهای مندرج در ماده ۱ را داشته باشد.»
ماده یک این آییننامه نیز به شرح زیر است:
شرایط کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تأیید
سطح فناوری: دانش فنی طراحی و ساخت نمونه آزمایشگاهی یا صنعتی کالاها و خدمات به دلیل پیچیدگی فنی دارای این شرایط باشد:
• به سختی قابل کپیبرداری بوده و کسب آن از موانع اصلی ورود شرکتهای دیگر به بازار باشد.
• نیازمند تحقیق و توسعه قابل توجه توسط تیم فنی خبره برای کسب آن باشد.
• منجر به ایجاد بخش عمده ارزشافزوده محصول شده باشد.
مرحله تولید: کالاها باید یا در مرحله حال تولید یا حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی ساخته شده باشند؛ خدمات باید دارای اسناد فروش باشند.
تسلط بر دانش فنی: دانش فنی طراحی کالاها و خدمات یا یک زیرسیستم اصلی کالا و خدمات یا دانش فنی طراحی و اجرای فرایند تولید پیچیده کالا و خدمات، از طریق یکی از روشهای زیر کسب شده باشد:
• عمدتاً بهصورت داخلی توسعه داده باشد.
• بهصورت نسبتاً کاملی از طریق فرایند مهندسی معکوس کسب شده باشد.
• هر چند دانش فنی محصول یا فرایند پیچیده تولید از مجموعههای بیرونی کسب شده اما شرکت توانسته در محصول یا فرایند پیچیده تولید محصول، تغییرات اساسی ایجاد کند.
در ذیل این آییننامه آمده که خدمات زیر به عنوان خدمات دارای معیار «سطح فناوری» پذیرفته میشود:
الف- خدمات «دانش فنی، فناوری و طراحی روی کالا یا خدمت حایز معیارهای سطح فناوری»
ب- خدمات جانبی نصب، تعمیر و نگهداری تخصصی، مرتبط با کالا یا خدمت حایز معیارهای ماده ۱ و ساخته شده توسط شرکت متقاضی
ج- خدمات ارایه شده با استفاده از تجهیزات یا فرایندهای حایز معیارهای ماده ۱ و ساخته شده توسط شرکت متقاضی
در صورتیکه تسلط بر دانش فنی روی کالاها و خدمات دانشبنیان توسط افراد اصلی شرکت، قبلاً در مجموعه دیگری از جمله دانشگاهها، مراکز پژوهشی و سایر شرکتها انجام شده باشد، بند تسلط بر دانش فنی مورد تأیید خواهد بود.
همچنین شرکتهای متقاضی دانشبنیان شدن باید معیارهای یکی از مواد ۲ یا ۳ یا ۴ را نیز احراز کنند.
شرایط شرکتهای دانشبنیان مورد تأیید
ماده ۲ – شرکتهای تولیدکننده کالاها و خدمات دانشبنیان
• سهم فعالیتهای دانشبنیان از درآمد شرک
حداقل ۵۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت که در اظهارنامه مالیاتی شرکت ذکر شده است ناشی از فروش کالاها و خدمات دانشبنیان دارای همه معیارهای ماده ۱ باشد.
• نیروی انسانی
شرکت دارای حداقل معادل ۳ نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
نسبت کارکنان تماموقت در بخشهای اصلی با حداقل مدرک کارشناسی، به کل کارکنان تمام وقت فعال در بخشهای اصلی، برای شرکتهای دارای کمتر از ۵۰ نفر نیروی انسانی حداقل ۳۰ درصد و برای سایر شرکتها حداقل ۲۰ درصد باشد.
ماده ۳ – شرکتهای نوپا
• سهم فعالیتهای دانشبنیان از درآمد شرکت
کالاها و خدمات دانشبنیان مورد تأیید را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده یک ساخته و ارایه کند.
شرکت دارای حداقل دو نفر نیروی انسانی پارهوقت بوده که حداقل یک نفر از آنها، در حوزه کالا و خدمات دانشبنیان شرکت متخصص باشد.
• سابقه شرکتی
حداکثر ۳ سال از زمان ثبت شرکت گذشته باشد.
ماده ۴ – شرکتهای صنعتی دارای فعالیت دانشبنیان
• نوع ۱
حداقل ۱۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت که در اظهارنامه مالیاتی شرکت ذکر شده، ناشی از فروش کالاها و خدمات دانشبنیان دارای همه معیارهای ماده ۱ باشد و شرکت دارای حداقل معادل ۳ نفر نیروی انسانی تمام وقت باشد.
• نوع ۲
حداقل ۵۰ درصد از درآمد یک سال مالی گذشته شرکت، از محل فروش کالاهایی که لزوماً در فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان نبوده و معیارهای ماده ۱ را ندارد، با استفاده از تجهیزات یا فرایندهای حایز همه معیارهای ماده ۱ باشد.
برخی نکات حایز اهمیت در آییننامه دانشبنیان
• شرکتهای موضوع این آییننامه برای مدت دو سال مشمول حمایتهای مورد نظر قانون میشوند؛ تمدید این زمان منوط به تداوم معیارهای مورد نظر آییننامه ارزیابی و تشخیص شرکتها و مؤسسات دانشبنیان است.
• همه شرکتهایی که از تاریخ تأسیس آنها بیش از ۳ سال گذشته باشد، باید در مرحله ارایه تقاضا دارای اظهارنامه مالیاتی باشند.
• شرکتهای صنعتی دارای فعالیت دانشبنیان، مشمول معافیتهای مالیاتی نیستند.
• شرکتهای نوپا در صورت تمدید، علاوه بر دارا بودن معیارهای آییننامه ارزیابی و تشخیص شرکتها و مؤسسات دانشبنیان باید دارای اظهارنامه مالیاتی باشند.
• حمایتهای موردنظر قانون، صرفاً برای توسعه و تولید کالاها و خدمات دانشبنیان حایز همه معیارهای ماده یک خواهد بود.
• شرکتهای تأیید شده برای استفاده از هر یک از حمایتها و تسهیلات مدنظر قانون باید معیارهای خاص مورد نظر برای آن نوع حمایتها و تسهیلات را نیز احراز کنند.
• حمایتهایی که به هر دسته از شرکتها تعلق میگیرد، از سوی کارگروه یا سایر مراجع ذیصلاح تعیین میشود و متقاضیان لازم است برای ثبتنام جهت ارزیابی به سامانه www.reg.daneshbonyan.ir مراجعه کنند.
• واحد تحقیق و توسعه یا طراحی مهندسی و شرکتهای منشعب از شرکتها، مؤسسات یا مراکز علمی و پژوهشی، چنانچه به صورت یک شرکت مستقل حقوقی ثبت شود، میتواند مستقلاً در سامانه ثبتنام نموده و فرایند ارزیابی روی آنها انجام شود.
• شرکتهای متقاضی موظف به ارایه تعهدنامه دارا بودن نظام نامه مالی، مصوب در هیأت مدیره یا مجمع عمومی شرکت یا مؤسسه هستند.
• صورتهای مالی شرکتهای متقاضی، حسب مورد باید به تأیید حسابرسان رسمی (مؤسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران) برسد.
• پرونده شرکتهایی که برخی از معیارهای این آییننامه را احراز نمیکنند در موارد خاص به پیشنهاد اعضای کارگروه یا دبیرخانه کارگروه، در کارگروه مورد بررسی قرار میگیرد.
منابع:
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
خبرگزاری تسنیم
سایت تأمین اجتماعی
ITanalyze.com
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.