رانت‌ها را تا جایی که کشف کردیم، جمع کردید

دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد رانت‌ها را تا جایی که کشف کردیم، جمع کردید مشاور رییس‌جمهوری و دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد با بیان این‌که در دوره مدیریت کنونی مناطق آزاد، بساط رانت جمع شد، افزود: مدعی‌ هستیم رانت‌ها را تا جایی که کشف کردیم، جمع کردیم. به گزارش ایرنا، اکبر ترکان تصریح کرد: هرجا رانتی باشد، […]

دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد

رانت‌ها را تا جایی که کشف کردیم، جمع کردید

مشاور رییس‌جمهوری و دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد با بیان این‌که در دوره مدیریت کنونی مناطق آزاد، بساط رانت جمع شد، افزود: مدعی‌ هستیم رانت‌ها را تا جایی که کشف کردیم، جمع کردیم.

به گزارش ایرنا، اکبر ترکان تصریح کرد: هرجا رانتی باشد، رانت خوران دور آن جمع می‌شوند؛ ممکن است ما رانت‌خوار‌ها را سرزنش کنیم اما سرزنش اصلی باید متوجه تعبیه‌کنندگان رانت باشد.

وی با بیان این‌که انسان‌ها به‌طور ذاتی به دنبال منفعت‌ هستند، افزود: اگر جایی، رانتی تعبیه شده باشد و انسان‌ها به دنبال آن رفتند، ما چه کسی را باید سرزنش کنیم، آنهایی که دنبال منفعت رفتند باید سرزنش شوند یا آنهایی که به غلط شرایط رانت را فراهم کردند؟

به جای مبارزه با رانت‌خوارها، به رانت‌ها خاتمه دادیم

مشاور رییس‌جمهوری افزود: در دوره مدیریت جدید، تلاش شد به رانت‌ها پایان داده شود، نه این‌که با رانت‌خوار‌ها مبارزه کنیم؛ ضمن آن‌که مبارزه با آنها جواب نمی‌دهد و باید با تعبیه کنندگان رانت وارد عمل می‌شدیم.

وی یکی از رانت‌های بزرگ در مناطق آزاد را واگذاری زمین به نرخ دولتی عنوان کرد و افزود: به عنوان نمونه، وقتی زمین در جزیره کیش متری ۳۰ میلیون ریال بود، زمین‌های دولتی با قیمت متری ۴ میلیون ریال واگذار می‌شد، با این حساب هر کس یک قواره زمین می‌گرفت، بلیتش برده بود.

ترکان تصریح کرد: در آن دوره، وضعیت به گونه‌ای بود که اگر یک نفر، زمین را به قیمت متری ۴ میلیون ریال دولتی خریداری می‌کرد، مبلغی که براساس قیمت واقعی زمین به دست می‌آورد، معادل ۳۰ سال حقوق شما یک عنوان یک خبرنگار بود -‌آن هم به شرطی که شما همه حقوق خود را پس‌انداز کنید- یعنی فردی که زمینی گرفته بود یک مرتبه این مقدار پول را به دست می‌آورد.

وی افزود: وقتی شرایط اینگونه باشد، مگر کسی دیگر دنبال کار می‌رود؛ وقتی با نیش قلم، یک نفر می‌توانست زمینی معادل ۳۰ سال حقوق شما تحویل بگیرد، کار کردن دیگر توجیهی ندارد.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد تأکید کرد: جمع کردن بساط رانت، کاری بود که دوستان ما در دوره مدیریت کنونی در مناطق آزاد انجام دادند یعنی در رابطه با موضوع زمین، به هیچکس زمینی تحویل داده نمی‌شود مگر با مزایده؛ براین اساس، کمیته قیمت‌گذاری زمین در مناطق آزاد تشکیل شده است که قیمت زمین را با نرخ روز تعیین می‌کند، سپس به مزایده می‌گذارد و دیگر رانتی وجود ندارد.

ترکان یادآور شد: حتی اوایل که کیش می‌رفتم، برخی افراد از کت من آویزان می‌شدند تا یک حواله تاکسی بگیرند چون قیمت حواله تاکسی ۹۰۰ میلیون ریال بود، حالا حساب کنید این مبلغ، حقوق چندماه یک خبرنگار است که باید سال‌ها کار دشوار خبرنگاری را انجام دهد تا به این مقدار پول برسد اما افرادی بودند که برای این‌که یک شبه به پول برسند، حاضر بودند ابر و باد و مه خورشید و فلک را به‌کار بگیرند تا آدمی پیدا شود و سفارشی کند تا یک حواله تاکسی بگیرند و صاحب ثروت بادآورده شوند و این برایشان بهتر از چند سال کار کردن بود.

مشاور رییس‌جمهوری افزود: این رانت‌ها همان چیزی است که مردم را عصبانی می‌کند زیرا یک نفر می‌خواهد صنعتگر شود و کار تولیدی کند، متحمل کلی زحمت می‌شود تا سود ناچیز و پول حلالی بدست آورد اما یک نفر به دلیل آشنایی با یک مسؤول می‌توانست زمینی را به قیمت ارزان به دست آورد بنابراین چرا باید به سراغ کار تولیدی برود؟

 

وی با بیان این‌که تا جایی که رانت‌ها را کشف کردیم، بساط آن را برچیدیم، افزود: در رابطه با موضوع زمین، بعضی‌ها زمین گرفته بودند و قرار بوده که دو ساله بسازند اما موفق به ساخت نشده بودند که بعد از این مدت، قرارداد آنها را باطل کردیم و گفتیم زمانش تمام شده و باید از طریق مزایده زمین خریداری کنید؛ برخی را نیز با حکم دادگاه پس گرفتیم که دستگاه قضایی واقعاً کمک و در برخی پرونده‌ها رأی صادر کرد تا اموال به بیت‌المال بازگردانده شود اما برخی نیز از دست ما خارج شده بود و نتوانستیم پس بگیریم.