روزگار ناخوش زغال‌سنگ در کرمان

روزگار ناخوش زغال‌سنگ در کرمان رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به این‌که یکی از بزرگ‌‌‌ترین مسایل، شاخص نیروی انسانی بالا در کشور ماست، تصریح کرد: اکنون یکی از شرکت‌های زیان‌ده استان کرمان، شرکت زغال‌سنگ است در حالی که می‌توانست با توجه به اثباتش در دنیا و استحصال بیش از ۵۰۰ […]

روزگار ناخوش زغال‌سنگ در کرمان

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به این‌که یکی از بزرگ‌‌‌ترین مسایل، شاخص نیروی انسانی بالا در کشور ماست، تصریح کرد: اکنون یکی از شرکت‌های زیان‌ده استان کرمان، شرکت زغال‌سنگ است در حالی که می‌توانست با توجه به اثباتش در دنیا و استحصال بیش از ۵۰۰ ترکیب آروماتیکی از زغال، به خوبی کار کند.

به گزارش ایسنا، مهدی حسینی‌نژاد اظهار کرد: با توجه به نام‌گذاری اقتصادی سال‌ها از سوی مقام‌معظم‌رهبری، مسؤولیت سازمان صنعت و معدن نیز سنگین‌تر می‌شود و البته در استان کرمان اتفاقات خیلی خوبی در حوزه اقتصادی افتاده و رسانه در اطلاع‌رسانی کارهای انجام شده، رسالت سنگینی دارد.

وی افزود: درست است که باید در سال‌های قبل کارهایی در استان انجام می‌شد و نشد، اما طی ۳-۴ سال اخیر تفکری که توسط استاندار در کرمان پیاده شد و دارد حاکم می‌شود، فرایند اقتصادی را تسریع می‌کند و این مسأله را به لحاظ آمار و ارقام کاملاً حس می‌کنیم.

حسینی‌نژاد در ادامه درباره وضعیت معادن زغال‌سنگ استان کرمان بیان کرد: فعالیت‌های اکتشافی معادن زغال استان در دهه ۴۰ و بهره‌برداری در دهه ۵۰ آغاز شده و درست است که سیاست ایجاد اشتغال دنبال شد اما به این کار در مسیر درست نگاه نشد.

وی بیان کرد: زغال استخراج شد و بدون توجه به ارزش‌افزوده، به اشتغال این حوزه اضافه شد که منجر به قیمت تمام شده بالا بوده و زغال سال‌ها دولتی بود و دولت زیان شرکت را جبران می‌کرد.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: این روند همین طور ادامه پیدا کرد تا این‌که در سال ۸۳ زمین‌های شرکت زغال‌سنگ به‌کارکنان واگذار و تجهیزات فروخته شد و شرکت زغال‌سنگ آماده تولید اقتصادی شد اما باز یک کار اشتباه صورت گرفت و نگاه این بود که همه دولتی باشند.

وی با اشاره به بدنه بزرگ دولت افزود: وزارتخانه ما ۱۲ هزار نفر نیرو دارد در حالی که مشابه همین تشکیلات در کشور دیگر ۵۰۰ نفر نیرو دارد، لذا بدنه دولت بزرگ و با کارآیی لَخت است.

حسینی‌نژاد ادامه داد: متأسفانه با سیاست اشتباه نیرو را دولتی کردم و از سال ۸۳ تا ۹۰ زیان انباشته شرکت زغال‌سنگ زیاد شد و به ازای بدهی‌هایی که به دستگاه‌هایی مانند تأمین اجتماعی داشت، شرکت به این مجموعه واگذار و صورت مسأله پاک شد.

وی با اشاره به اقتصادی نبودن تولید زغال در کشورمان بیان کرد: اکنون چین بزرگ‌‌‌ترین تولیدکننده زغال‌سنگ دنیا با ۳ هزار و ۵۰۰ میلیون تن استخراج سالانه است و این در حالی است که ما دو میلیون تن استخراج داریم و چین به ازای هر نفر شیفت ۹۰ تن استخراج و ما یک تن داریم که این مسایل به قیمت تمام شده بالای زغال کشور ما شده است.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با اشاره به این‌که یکی از بزرگ‌‌‌ترین مسایل، شاخص نیروی انسانی بالا در کشور ماست، تصریح کرد: اکنون یکی از شرکت‌های زیان‌ده استان کرمان، شرکت زغال‌سنگ است در حالی که می‌توانست با توجه به اثباتش در دنیا و استحصال بیش از ۵۰۰ ترکیب آروماتیکی از زغال، به خوبی کار کند.

وی افزود: اگر از دهه ۵۰ به جای اشتغال، در فرآوری و ایجاد ارزش‌افزوده زغال کار می‌کردیم، اکنون شرکت این وضعیت را نداشت و مجبور نبودیم که تنها به ذوب آهن زغال را بفروشیم و با وجود ایکه همه مسؤولان استان، نمایندگان و… تلاش کردند، ذوب آهن نتوانسته طلب ما را بپردازد و حتی افزایش قیمت مصوب را نیز اعمال نکرده است.

حسینی نژاد تصریح کرد: ما درگیر سیاست ۵۰ سال قبل هستیم و در حال حاضر مجموعه بازنشستگی و مشغول به‌کاری را در زغال داریم که همیشه دچار مشکل هستند؛ در صورتی که اگر درست و اصولی جلو رفته بودیم، این مشکلات را نداشتیم.

وی با اشاره به این‌که طی فعالیت‌های چند سال گذشته، ارزش‌افزوده در ۸ ماده از زغال به دست آورده‌ایم، بیان کرد: از سال ۹۱ بهره‌برداری ککسازی ۴۰۰ هزار تنی را در استان داشتیم که موجب تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن کک شده و اکنون بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تن قطران در استان داریم.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان اظهار کرد: کار در دیگر بخش‌های ایجاد ارزش‌افزوده زغال به سرعت جلو می‌رود و باتوجه به این‌که در حوزه زرند مسایل مربوط به فولاد پیش رفته، در افق ۱۴۰۴ تولید ۱۱ میلیون تن فولاد از ۵۵ میلیون تن فولاد برنامه‌ریزی شده کشور، در استان کرمان تولید خواهد شد.

وی درباره بدهی ذوب آهن اصفهان به شرکت زغال‌سنگ گفت: مشکل ما این است که فقط زغال را به ذوب آهن می‌فروشیم.

وی افزود: قیمت کنسانتره زغال‌سنگ به‌طور متوسط در سال ۹۳ و ۹۴ به شدت افت کرد و مشکلات ما دوچندان شد اما امسال و اواخر سال گذشته، به شدت قیمت مواد معدنی به خصوص زغال‌سنگ افزایش پیدا کرد و قیمت جهانی زغال به میانگین ۱۷۰ دلار رسید اما چون ما تنها به ذوب آهن می‌فروختیم و این مجموعه مشکل داشت، نتوانست بدهی ما را پرداخت کرده و مشکل را حل کند.

حسینی‌نژاد تصریح کرد: اگر صادرات انجام می‌شد اتفاق بهتری می‌افتاد ولی چون سیاست قدیم اجرا می‌شود نمی‌توانیم به سادگی این کار را انجام دهیم. در حالی که اگر از یک جایی برگشته و نقطه عطفی ایجاد کرده و صادرات را انجام بدهیم، وضعیت بهتری خواهیم داشت نه این‌که اکنون به ذوب آهن التماس کنیم افزایش قیمت را اعمال کند.

وی با اشاره به این‌که می‌توانیم صادرات زغال را با قیمت بسیار بیش‌تر داشته باشیم، گفت: متأسفانه به راحتی نمی‌توانیم جدا بشویم زیرا سیاستی در زمانی گذاشته شده و زغال‌سنگ و ذوب آهن زیرمجموعه تأمین اجتماعی است و مجموعه بزرگی را شامل می‌شود و به راحتی نمی‌توانیم بگوییم مواد اولیه را نمی‌دهیم، زیرا تمام این مجموعه درگیر می‌شوند.

رییس سازمان، صنعت، معدن و تجارت استان کرمان اظهار کرد: همه مسؤولان و نمایندگان استان بحث زغال‌سنگ را دنبال می‌کنیم و برای این‌که تبعات کم‌تری را در پرداخت به زغال‌سنگ داشته باشیم، مقرر شد ذوب آهن وام دریافت کند تا معوقات کارگران پرداخت شود که به دلیل مشکلاتی که خودشان داشتند، محقق نشد و تنها بخشی از مطالبات پرداخت شده است.

 

وی با تأکید بر این‌که باید طرحی نو در اندازیم، افزود: با توجه به راه‌اندازی ککسازی‌‌‌ها در استان کرمان، به زودی نزدیک به ۴ میلیون تن زغال‌سنگ برای تأمین مواد اولیه کک‌‌ها نیاز و تکمیل زنجیره را در استان داریم و فروش زغال نخواهیم داشت.