مهدی یاوری- واژه ناترازی یکی، دو سالی است که بیشترین کاربرد را در ادبیات کشورمان به دست آورده است؛ واژهای که با خود یادآور سختیهایی فراوانی است. کشورمان در مسائل متعددی معضل ناترازی دارد. از ناترازی در مسئله آب تا برق، گاز، بنزین، گازوئیل و حتی ناترازی بانکی! در واقع دولت چهاردهم میراثدار یکی از […]
مهدی یاوری- واژه ناترازی یکی، دو سالی است که بیشترین کاربرد را در ادبیات کشورمان به دست آورده است؛ واژهای که با خود یادآور سختیهایی فراوانی است. کشورمان در مسائل متعددی معضل ناترازی دارد. از ناترازی در مسئله آب تا برق، گاز، بنزین، گازوئیل و حتی ناترازی بانکی! در واقع دولت چهاردهم میراثدار یکی از بدترین اوضاع اقتصادی کشور از زمان جنگ است تا حدی که عارف؛ معاون اول پزشکیان، شرایط فعلی را حتی بدتر از دوران جنگ خوانده است. حال در شرایطی که از یکسو کشور با مشکلات عدیدهای مواجه است و از سوی دیگر مذاکره ایران و آمریکا به مهمترین مسئله روز تبدیل شده است، رئیسجمهور از حل مسئله ناترازیها به دست مردم خبر داده است. مسعود پزشکیان؛ آخرین روز هفته گذشته و در جریان سفری یک روزه به استان البرز، چنین گفت: «دولت با کمک مردم ناترازیها را حل خواهد کرد. ۱۵۰ میلیارد دلار یارانۀ برق، گاز و سوخت میدهیم، ما میخواهیم این رقم را به خود مردم بدهیم. بهجای اینکه یک عده این رقم را بخورند و ببرند آن را میخواهیم به مردم بدهیم. اگر قرار است بخورند باید همۀ مردم آن را بخورند.»
اولین جراحی اقتصادی (هدفمند کردن یارانهها)
اولین جراحی اقتصادی در دوران پس از پیروزی انقلاب در دوران احمدینژاد با نام هدفمند کردن یارانهها رخ داد. اجرای این طرح در سال ۱۳۸۷ در دستور کار دولت وقت قرار گرفت و مرحله اول اجرای آن در آخرین روزهای پاییز سال ۱۳۸۹ شروع شد. دولت وقت اعلام کرد؛ با افزایش یارانهها قصد دارد جراحی اقتصادی رخ بدهد. در دولت احمدینژاد که هدفمندی یارانهها اجرا شد، بهرغم اینکه ایران بیشترین میزان درآمد ارزی را در اختیار داشت اما با بیشترین تورم مواجه شد. در واقع اولین جراحی اقتصادی و دادن نقدی یارانه ۴۵هزارو۵۰۰ تومانی به مردم باعث افزایش قیمتها به چندین برابر شد؛ مثلاً قیمت نان در کل هشت سال دوره احمدینژاد ۳۲ برابر افزایش یافت! همچنین نرخ تورم سالانه۴۲٫۲ درصدی در سال ۹۷ در حالی مطرح میشود که پیشتر در دوران سازندگی و پس از جنگ، تورم ۴۹٫۴ درصدی را تجربه کرده بودیم!
ناترازی؛ کلیدواژه انفجار مجدد قیمتها نشود!
از ابتدای روی کار آمدن دولت چهاردهم مسعود پزشکیان؛ رئیسجمهور، از لزوم اصلاح قیمت حاملهای سوخت خصوصاً بنزین خبر داد. در واقع بیپولی مهمترین معضل دولت چهاردهم از زمان تشکیل آن بوده است. پزشکیان نیز به خوبی واقف است که تنها با مالیات نمیتوان یک جامعه ۸۶ میلیون نفری را تأمین کرد. از سوی دیگر افزایش قیمت ارز باعث استیضاح همتی؛ وزیر وقت اقتصاد دولت شد تا بدین شکل یکی از مهمترین ابزارهای رفع کسری بودجه نیز از دست برود. دولت پزشکیان با افزایش بیرویه قیمتها از طرح کوپن الکترونیک رونمایی کرد تا بلکه بتواند فشار روزافزون تورم را کاهش دهد؛ به همین دلیل دهکهای پایین جامعه از یارانه ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی برخوردار شدند. اما پُرواضح است که وقتی خط فقر در کشورمان از حقوق کارگران به شدت بالاتر است، این یارانههای غیرنقدی نیز دردی از جامعه را دوا نخواهد کرد. پزشکیان؛ حالا در موقعیت حساسی قرار دارد. وی به همین دلیل از رفع ناترازیها با کمک مردم سخن میگوید. اقتصاد ایران در شرایطی وارد سال ۱۴۰۴ شده که با چالشهای متعددی در حوزه اقتصاد مواجه است و انواع ناترازیها، مسیر حل مشکلات را پیچیده و سخت کرده است. تنها خواسته مردم از رئیسجمهور این است که حل ناترازی؛ کلید واژه انفجار مجدد قیمتها نشود!
دیدگاه بسته شده است.