اصلاح قانون مهریه؛ نیاز دیروز، ضرورت امروز

وقتی سکه‌ها به زندان منجر می‌شوند!

مینا زمانیان- سخن عامیانه‌ای بین مردم هست که می‌گوید: «یک روز دوران نامزدی، بهتر از یک سال دوران بعد از عروسی است!» دوران نامزدی از بهترین و شیرین‌‌ترین و سازنده‌‌ترین ایام زندگی است که اگر در این دوران، با ظرافت و مهارت برخورد شود و به وظایف مخصوص آن عمل گردد، عاملی مهم در بالندگی […]

مینا زمانیان- سخن عامیانه‌ای بین مردم هست که می‌گوید: «یک روز دوران نامزدی، بهتر از یک سال دوران بعد از عروسی است!» دوران نامزدی از بهترین و شیرین‌‌ترین و سازنده‌‌ترین ایام زندگی است که اگر در این دوران، با ظرافت و مهارت برخورد شود و به وظایف مخصوص آن عمل گردد، عاملی مهم در بالندگی و استحکام دوره‌های بعدیِ زندگی است. همین دوران باعث می‌شود که مردان شیفته منش دختران شوند و ببینند آیا می‌توانند با آنان زندگی خوبی داشته باشند یا خیر. پس از این دوران آغاز زندگی، اصلی‌‌ترین بخش زندگی آغاز می‌شود که می‌تواند بهترین دوران یا بد‌ترین دوران زندگی یک فرد را رقم بزند. بهترین دوران می‌تواند زندگی عاشقانه، فرزندآوری و موفقیت‌های مالی و… باشد و بد‌ترین آن نیز می‌تواند طلاق باشد. طلاق یکی از دشوار‌ترین و پیچیده‌‌ترین مسائلی است که می‌تواند در زندگی یک فرد رخ دهد. این تصمیم می‌تواند تأثیرات عمیقی بر زندگی فرد، همسرش، فرزندانشان و حتی خانواده‌های آن‌‌ها داشته باشد.

مهریه، تحمل طلاق را برای مردان سخت‌تر می‌کند

اما برای مردان تحمل طلاق بسیار سخت است، زیرا آنان در روز عقد پای برگه‌ای را امضاء می‌کنند که به کل می‌تواند زندگی را برای آنان تا مدت‌ها سخت و زجرآور کند. یعنی یک مرد هم به لحاظ خانوادگی زندگی‌‌اش را از دست می‌دهد و هم باید با تبعات آن دست‌وپنجه نرم کند. در اکثر خانواده‌های ایرانی سکه به‌عنوان اصلی‌‌ترین خواسته دختران مطرح می‌شود. حال آن که تعداد آن چقدر باشد بسته به توافق طرفین است. اما در کشوری که هر روز قیمت سکه در حال اضافه شدن است، پرداخت آن می‌تواند برای اغلب مردان بسیار سخت باشد. چه بسیار مردانی که به‌خاطر عدم توانایی پرداخت مهریه سال‌هاست که در زندان هستند! این امر باعث شد که مجلس به آن ورود کند و خواستار اصلاح قانون مهریه شود. در همین رابطه، عثمان سالاری؛ نائب‌رئیس دوم کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس، درباره جزئیاتی از طرح اصلاح قانون مهریه، بیان کرد: همه تلاش ما این است که حبس‌زدایی کنیم و برای حل مشکلات، زندان را اولین راهکار ندانیم، بلکه آخرین راهکار بدانیم. ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده مصوب ۱۳۹۱ ناظر بر این بود که حق مهریه در زمان وقوع عقد تا ۱۱۰ سکه تمام بهار آزادی یا معادل آن باشد، اولین مورد از اقداماتی که ما در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس انجام دادیم این است که وصول آن مشمول مقررات ماده۲ قانون اجرای محکومیت مالی است. یعنی زوج اگر تا ۱۱۰ سکه پرداخت نمی‌کرد باید به زندان می‌رفت، مگر اینکه دادخواست اعسار داده باشد. اما در گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس عدد سکه از ۱۱۰ به چهارده سکه کم شده است؛ به این دلیل که مهریه زوجه سنگین و نامتعارف بود و فلسفه ایجاد ماده۲۲ قانون خانواده هم در صورت عدم پرداخت مهریه جلوگیری از زندان رفتن مرد است. سالاری؛ با اشاره به اینکه اگر مناقشه و اختلاف بین زوج وجود داشته و بنا باشد به بهانه عدم پرداخت مهریه زندانی بشود کانون زندگی فرو می‌پاشد، گفت: اگر اعسار کسی با ۱۴ سکه پذیرفته نشد و بنا شد حبس شود، حبس مدنظر در موضوع دیه، مهریه و موارد غیرعمد سامانه‌ها و پابندهای الکترونیکی باشد و به زندان‌های فعلی اعزام نشود.