لزوم تغییر ساعت رسمی کشور به دلیل کمبود انرژی

مهدی یاوری- تغییر ساعت رسمی کشورمان مسئله تازه‌ای نیست. تغییر ساعت رسمی در کشور در دولت‌های مختلف با هم فرق دارد. تاریخ چند دهه گذشته را که ورق بزنی می‌بینی اولین مصوبه تغییر ساعت رسمی کشور مربوط به سال ۱۳۷۰ است اما ۱۶ سال طول کشید تا این مصوبه به قانون لازم‌الاجرا تبدیل شود. سرانجام […]

مهدی یاوری- تغییر ساعت رسمی کشورمان مسئله تازه‌ای نیست. تغییر ساعت رسمی در کشور در دولت‌های مختلف با هم فرق دارد. تاریخ چند دهه گذشته را که ورق بزنی می‌بینی اولین مصوبه تغییر ساعت رسمی کشور مربوط به سال ۱۳۷۰ است اما ۱۶ سال طول کشید تا این مصوبه به قانون لازم‌الاجرا تبدیل شود. سرانجام در دولت هاشمی‌رفسنجانی در سال ۱۳۸۶ تغییر ساعت رسمی کشور به قانون تبدیل شد. اما در دولت احمدی‌نژاد مجدداً دو سال این قانون لغو شد تا اینکه رئیس مجلس وقت (علی لاریجانی) کلاً قانون را لغو کرد! در دوران پیش از انقلاب نیز برای نخستین‌بار در سال‌های ۱۳۵۶ و ۱۳۵۷، ساعت رسمی کشور به ساعات تابستانی و زمستانی تقسیم شد. در سال ۱۳۵۶، از اول فروردین تا اول مهر، ساعت یک ساعت جلو کشیده شد تا چهارساعت و ۳۰دقیقه با گرینویچ اختلاف داشته باشد. در مهرماه آن سال، ساعت به جای یک ساعت، نیم ساعت عقب کشیده شد و اختلاف ساعت با گرینویچ چهار ساعت شد. در چهارم فروردین ۱۳۵۷ ایران مجدداً ساعت تابستانی اختیار کرد و یک ساعت، ساعت‌‌ها را جلو کشید که در نتیجه اختلاف ساعت با گرینویچ پنج ساعت شد. اما با وجودی که قرار بود ساعت تابستانی مجدداً در ابتدای مهرماه پایان یابد، هیئت وزراء در ۲۵ تیرماه ۱۳۵۷ تصویب کرد که ساعت تابستانی در ۱۴ مرداد آن سال (در آستانه ماه رمضان) پایان یابد. به این ترتیب ایران در ۱۴ مرداد ۱۳۵۷ مجدداً به چهار ساعت بعد از گرینویچ برگشت.

تأثیر تغییر ساعت رسمی در حل مشکل ناترازی انرژی

حال در سالی که شواهد حاکی از بی‌آبی و بی‌برقی در تمام کشور دارد، تغییر ساعت رسمی الزامی می‌نماید. حال دولت پزشکیان نیز لایحه دوفوریتی برای این امر به مجلس فرستاده است. این خبر را علاءالدین رفیع‌زاده؛ رئیس سازمان اداری و استخدامی اعلام کرد و گفت: با توجه به بررسی‌هایی که مجموعه همکاران در توانیر و مجموعه مطالعاتی که وزارت نیرو انجام داده و تأثیری که این جابه‌جایی ساعت در صرفه‌جویی انرژی دارد، این لایحه را هفته گذشته به تصویب هیئت دولت رساندیم و به مجلس ارسال کردیم. یکی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز، تغییر ساعت رسمی را یکی از راه‌های حل مشکل ناترازی انرژی در کشور عنوان کرد و گفت: هر گامی که برای برطرف کردن وضعیت ناترازی انرژی در کشور برداشته شود، مثبت است و از نظر من نیز تغییر ساعت رسمی گرچه تأثیرات بسیار کمی در زمینه رفع ناترازی برق دارد، اما اقدام مثبتی تلقی می‌شود. امید کریمیان؛ در گفتگو با ایسنا با اشاره به مصوبه هیئت وزیران درباره ارائه لایحه‌ای تغییر ساعت رسمی کشور و همچنین طرح برخی درخواست‌‌‌ها از سوی بخش‌های خصوصی در این زمینه، عنوان کرد: گرچه در دوره قبلی مجلس قانون نسخ قانون تغییر ساعت رسمی کشور به تصویب نمایندگان مجلس رسید اما با توجه به اینکه اخیراً بحث ناترازی‌های انرژی پیش آمده است، این تغییر ساعت می‌تواند کمکی به حل ناترازی انرژی داشته باشد. دیروز (سه‌شنبه) فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت، در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران با اشاره به موضوع تغییر ساعت رسمی، اظهار کرد: این لایحه در صحن مجلس انشاا… مورد بررسی قرار می‌گیرد و طبیعتاً در راستای استفاده بهینه از نور طبیعی و تطابق با تغییرات افق که به صورت فصلی اتفاق می‌افتد این لایحه طراحی شده است. همان‌گونه‌ که در بسیاری از کشور‌‌ها هم این موضوع مورد توجه قرار می‌گیرد. وی افزود: با تغییر ساعت معادل یک نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی صرفه‌جویی در مصرف برق خواهیم داشت. یعنی بین هزار تا ۱۵۰۰ مگاوات شاهد صرفه‌جویی خواهیم بود. طبیعتاً چنانچه این لایحه به تصویب برسد، ساعت کار جابه‌جا می‌شود و دوباره در اول مهر به سر جای خود بازمی‌گردد.