تلاش چین برای حفظ ماهی‌های خاویاری

تلاش چین برای حفظ ماهی‌های خاویاری به تازگی مرکز پژوهش‌های ماهی استروژن در چین با هدف پیشگیری از انقراض ماهی‌های استروژن و خاویاری در این کشور اقدام به ر‌ها‌سازی ۵۰۰ قطعه ماهی در رود یانگ‌تسه کرده است. به گزارش سیناپرس، ماهی‌های استروژن یکی از انواع ماهی‌های خاویاری هستند که به دلیل ارزش بالای غذایی و […]

تلاش چین برای حفظ ماهی‌های خاویاری

به تازگی مرکز پژوهش‌های ماهی استروژن در چین با هدف پیشگیری از انقراض ماهی‌های استروژن و خاویاری در این کشور اقدام به ر‌ها‌سازی ۵۰۰ قطعه ماهی در رود یانگ‌تسه کرده است.

به گزارش سیناپرس، ماهی‌های استروژن یکی از انواع ماهی‌های خاویاری هستند که به دلیل ارزش بالای غذایی و اقتصادی این ماده، نقش مهمی در اقتصاد کشورهای دارای این منابع ایفا می‌کنند. این موضوع سبب شده است تا در بسیاری از نقاط جهان شاهد صید بی‌رویه این ماهی‌ها بوده و در دهه‌های اخیر از جمعیت ماهی‌های استروژن به طرز چشمگیری کاسته شود. دریای خزر در شمال ایران دارای یکی از غنی‌‌‌ترین ذخایر ماهی‌های استروژن بوده و محصولات این منطقه از نظر کیفیت نیز در سطح جهانی شناخته شده است اما این موضوع به معنی عدم وجود این ماهی در سایر نقاط جهان نبوده و در بخش‌های مختلفی از جمله چین در آسیا و دریای سیاه در اروپا نیز ماهی‌های استروژن وجود دارند.

این ماهی دارای ابعادی بین یک تا ۲٫۵ متر بوده و پس از بلوغ؛ همه ساله تخم‌گذاری می‌کنند. ماهیان خاویاری چینی با نام مستعار پانداهای آبزی به عنوان یک موجود وحشی در لیست جانوران تحت حفاظت مراکز حفاظتی قرار دارد. محققان مؤسسه تحقیقات ماهیان خاویاری چینی در بارور کردن مصنوعی و تخم‌ریزی این گونه ماهی‌ها در سال‌های گذشته موفق بوده‌اند.

ماهیان خاویاری چینی از خانواده Acipenseridae گروهی از ماهی‌ها هستند که در خطر انقراض قرار داند. قابل توجه است که این ماهی‌ها از لحاظ تاریخی در چین، ژاپن و شبه جزیره کره، ماهی مهاجر محسوب شده اما بر اثر شکار زیاد و از دست رفتن بسیاری از زیستگاه‌های طبیعی، نسل آنها در خطر انقراض قرار دارد. کشور چین با یک برنامه‌ریزی طولانی مدت اقدام به پرورش و ر‌ها‌سازی این گونه ماهی کرده است تا آنها را از خطر انقراض نجات دهد.

به تازگی دولت چین برای احیای جمعیت این ماهی‌ها اقدام به ر‌ها‌سازی ۵۰۰ قطعه استروژن در رود یانگ‌تسه کرده و تلاش می‌کند تا این ماهی‌های نادر را از انقراض نجات دهد. عملیات فوق در هفته گذشته انجام شده و براساس اطلاعات رسمی منتشر شده در این رابطه، ماهی‌های ر‌‌ها شده در طبیعت دارای طیف سنی بین ۳ تا ۶ سال بوده و در حدود ۱۱۰ سانتی‌متر طول داشته و عمدتاً امکان جفت‌گیری و تکثیر در طبیعت را دارند. وزن این ماهی‌ها نیز به‌طور متوسط ۵٫۵ کیلوگرم بود.

شایان ذکر است که این برنامه در راستای اهداف مرکز پژوهش‌های ماهی استروژن در چین انجام شده و پنجاه‌ونهمین باری است که این ماهی‌ها پروش یافته و در طبیعت ر‌‌ها می‌شوند. طی این پروژه تا کنون از سال ۱۹۸۰ میلادی تا امروز بیش از ۵ میلیون ماهی استروژن در زیستگاه‌های بومی خود در شرق آسیا رهاسازی شده‌اند.

برخی پژوهشگران اعتقاد دارند ماهی‌های استروژن از زمان دایناسور‌‌ها تاکنون بقا یافته و عمر این گونه جانوری بیش از ۱۴۰ میلیون سال است.

 

متأسفانه موارد متعددی چون عملیات عمرانی در آب‌ها، ترافیک دریایی و رودخانه‌ای، آلودگی محیط‌زیست و فعالیت‌های انسانی در کنار صید بی‌رویه سبب شده است تا این ماهی‌ها در معرض انقراض قرار گیرند. ماهی‌های استروژن به‌طور طبیعی در فصل تخم‌گذاری از دریا‌‌ها به سمت رودخانه مهاجرت کرده و تخم‌های خود را در لابه‌لای گل و لای بستر رود‌‌ها قرار می‌دهند.