به بهانه روز دختر

دخترانی که کم‌کم بیخیال ازدواج می‌شوند!

مرضیه نیکخواه- روز دختر فرصتی است تا نگاهی به مشکلات این قشر از جامعه داشته باشیم. روزی که با چند پیام تبریک و چند شاخه گل خلاصه می‌شود اما پشت این مناسبت، خواسته‌ها و آمارهایی قابل‌تأمل وجود دارد. مشکلات این قشر فراوان است اما در این مطلب نگاهی به مهم‌ترین آن‌ها که ازدواج است، می‌اندازیم. […]

مرضیه نیکخواه- روز دختر فرصتی است تا نگاهی به مشکلات این قشر از جامعه داشته باشیم. روزی که با چند پیام تبریک و چند شاخه گل خلاصه می‌شود اما پشت این مناسبت، خواسته‌ها و آمارهایی قابل‌تأمل وجود دارد. مشکلات این قشر فراوان است اما در این مطلب نگاهی به مهم‌ترین آن‌ها که ازدواج است، می‌اندازیم. به‌طور معمول پوشیدن لباس عروس رویای هر دختری باید باشد؛ رویایی که البته مدت‌هاست برای خیلی از دختران کشورمان به آرزو تبدیل شده است. دختران عاشقِ تشکیل خانواده هستند؛ خانواده‌ای که بتواند نیازهای آنان را برآورده کند. اما در شرایط فعلی تعداد کسانی که موفق می‌شوند به خانه بخت بروند، بسیار کمتر از کسانی است که مجبورند برای همیشه یکی از اصلی‌‌ترین آرزوهای زندگیشان را کنار بگذارند! اساساً تجرد برای زنان ناشی از محدودیت تعداد مردان در سن ازدواج رخ می‌دهد که این موضوع بیشتر برای دختران دهه ۶۰ رخ داده است؛‌ زیرا با افزایش موالید در دهه۶۰، معمولاً دختران متولد در این دهه، باید با مردان بزرگتر از خود ازدواج می‌کردند. معمولاً پسران دهه ۶۰ با زنان جوان‌تر از خودشان ازدواج می‌کنند، به همین دلیل تعدادی از زنانی که به سن بالای ۳۵ سال می‌رسند دایره همسرگزینی‌شان کوچک می‌شود، زیرا مردان در این سن اکثراً متأهل هستند. از سوی دیگر زنان با افزایش سن، بیشتر به دنبال تحصیلات عالیه و اشتغال مناسب‌تر می‌روند و همین عوامل منجر به تأخیر در ازدواج آن‌ها می‌شود. دغدغه‌های دختران در ازدواج، قابل درک و منطقی است و نباید با دیده اغماض چشم بر روی آن پوشید و توجهی بر حل این مشکل نکرد. در جامعه و فرهنگ کنونی ما به هر دلیلی شرایط ازدواج برخی از دختران فراهم نمی‌شود و آن‌ها مجبورند چشم به در خانه دوخته و منتظر بمانند تا کسی به خواستگاری‌شان بیاید. مشکل نیز دقیقاً از همین جا آغاز می‌شود؛ جایی که بسیاری از پسرانی که تمایل به تشکیل خانواده دارند، امکان این کار را ندارند. زیرا مشکلات اقتصادی باعث می‌شود تا موانع متعددی بر سر راهشان باشد.

کاهش سن «تجرد قطعی» دختران از ۴۵ به ۳۸ سالگی

براساس آمارهای سال ۱۴۰۳ مرکز آمار ایران در حال‌حاضر حدود ۸۷ میلیون نفر در کشور زندگی‌ می‌کنند که ۴۳ میلیون نفر از آن‌ها زن هستند. از این جمعیت زنان، برآورد می‌شود که حدود ۲۱ میلیون نفر کمتر از ۳۵ سال سن داشته باشند؛ همچنین از میان این ۲۱ میلیون نفر، ۱۵ میلیون نفر «دختر» هستند. در همین رابطه، شهلا کاظمی‌پور؛ جمعیت‌شناس، در گفتگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت تأهل و تجرد جمعیت دختران ۱۵ تا ۳۴ سال نیز، تصریح کرد: از میان جمعیت ذکرشده در مجموع شش میلیون نفر متأهل هستند. همچنین میانگین سن ازدواج ۲۵٫۵ سال است که این رقم در دهه‌های اخیر حدود دو سال افزایش داشته است. این جامعه‌شناس همچنین در مورد وضعیت «تجرد قطعی» دختران در کشور نیز، بیان کرد: تجرد قطعی شاخصی در جمعیت‌شناسی است. یعنی سنی که بعد از آن دیگر تمایل، شانس و فرصت ازدواج افراد به حداقل می‌رسد. معمولاً این سن برای مردان ۵۰ سال و برای زنان ۴۵ سال است. حدود دو درصد از مردان به دلیل عدم تمایل به ازدواج، معلولیت و سایر عوامل در تجرد قطعی قرار دارند، این رقم برای زنان نیز حدود دو درصد بوده که در دو دهه اخیر افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر نیز، سن تجرد قطعی در دختران کاهش یافته؛ به‌گونه‌ای که اکنون سن تجرد قطعی در دختران از ۴۵ به ۴۰ یا حتی ۳۸ سالگی رسیده است.