خاکگرفتگی ریه میلیونها ایرانی با ریزگردها محیطزیست استانهای غرب و جنوب کشور در سال گذشته فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشت، سالی که در آن اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری رخ داد که میتوان به موارد بسیاری اشاره کرد، اما بیگمان موضوع آلودگی هوا اصلیترین، مهمترین و بیتردید چالشبرانگیزترین رخداد زیستمحیطی سال ۹۵ […]
خاکگرفتگی ریه میلیونها ایرانی با ریزگردها
محیطزیست استانهای غرب و جنوب کشور در سال گذشته فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشت، سالی که در آن اتفاقات تلخ و شیرین بسیاری رخ داد که میتوان به موارد بسیاری اشاره کرد، اما بیگمان موضوع آلودگی هوا اصلیترین، مهمترین و بیتردید چالشبرانگیزترین رخداد زیستمحیطی سال ۹۵ است.
باید به این نکته اشارهکنیم که بیشتر از یک دهه از تولد پدیده شومی به نام ریزگردها میگذرد؛ بهراستی بعد از گذشت یک دهه از زندگی در کنار ذرات ریزی که در مقابل هجوم گسترده آنها هستیم، چه باید کرد.
به گزارش مهر، سازمان حفاظت محیطزیست میگوید که بارها از طریق مجامع بینالمللی برای جلوگیری از تداوم ورود این ذرات ریز تلاش کرده است؛ اما سؤال اصلی اینجاست، آیا اتفاق امیدوارکنندهای رخداده است؟کارشناسان حوزه محیطزیست در خصوص اثرات و نتایج ریزگردها بارها سخن گفتهاند و سازمان حفاظت محیطزیست نیز میگوید که بارها از طریق مجامع بینالمللی برای جلوگیری از تداوم ورود این ذرات ریز تلاش کرده است؛ اما سؤال اصلی اینجاست، آیا اتفاق امیدوارکنندهای رخداده است؟
امواج ریزگرد در یک دهه گذشته سد طبیعی بسیار مستحکمی را در پیش روی خویش دیدهاند، سد طبیعی که اگر در سالهای اخیر در برابر هجوم بیسابقه ذرات ریز معلق کمتر از دو و نیم میکرون مقاومت نمیکردند امروز شرایط محیطزیست انسانی استانهای زاگرسنشین بسیار پیچیده و بحرانیتر شده بود.
این در حالی است که اثرات بیشمار گردوغبار بر روی سلامتی مردم موضوع بسیار مهمی است که در سالهای اخیر هزینههای بسیاری را بر اهالی غرب و جنوب کشور تحمیل کرده است. ریزگردها در یک دهه اخیر بیش از ۲۰ استان کشور را درگیر خویش کردهاند تا بدینترتیب سلامتی بیش از میلیونها ایرانی با تبعاتی چون بیماریهای حاد تنفسی، قلبی و عروقی دستبهگریبان باشد.
اثرات مستقیم و غیرمستقیم پدیده گردوغبار
گردوغبار یکی از مخاطرات طبیعی و از بلایای جوی است که میتواند مسبب برخی مشکلات در سلامتی افراد شده و یا بیماریهای موجود را تشدید کند.
تحقیقات بیانگر آن هستند که ذرات گردوغبار از مخاطرات عمده در بخش بهداشت عمومی و سلامت است. برخی از این اثرات مستقیم بوده و برخی به شکلهای غیرمستقیم تأثیرگذار هستند. از اثرات مستقیم آنها میتوان به افزایش مرگومیر، افزایش بیماریهای تنفسی، قلبی و عروقی، سرطان ریه و … اشاره کرد.
افزایش پذیرش بیماران در بیمارستانها به هنگام وقوع طوفانهای گردوغبار ازجمله پیامدهای ناشی از این پدیده است.
عوارض ریزگردها
مرگ زودرس در افراد مبتلابه بیماریهای قلبی و ریوی
حملات قلبی غیرکشنده
ضربان قلب نامنظم
تشدید آسم
کاهش عملکرد ریه
افزایش علائم تنفسی مانند تحریک راههای هوایی، سرفه و یا تنفس مشکل
و در مواردی که ذرات دوده وارد بدن شوند، ابتلا به سرطان ریه
توصیه به افراد در هنگام وقوع گردوغبار
پیام صالحیراد، فوق تخصص ریه در مورد اثرات ریزگردها بر سلامتی افراد میگوید: به طور معمول حملات بیماران آسم و برونشیت تشدید پیدا میکند و بیماری از کنترل خارج میشود. متأسفانه برخی مواقع وضعیت آلودگی هوا بهگونهای است که حتی افراد سالم هم با مشکلات تنفسی درگیر میشوند.
وی بیان میکند: افراد بیمار، کهنسالان و کودکان باید هنگام وقوع گردوغبار از خانه خارج نشوند. اگر فردی برای انجام کاری مجبور به حضور در فضای آزاد و در معرض گردوغبار است باید از ماسک فیلتردار استفاده کند.
از فعالیت در خارج از منزل اجتناب کنید. اگر الزاماً بایستی در هوای آزاد فعالیت کنید زمان آن را به حداقل ممکن کاهش دهید. از ورزش سنگین بهویژه اگر دارای مشکلات تنفسی و آسم هستید خودداری کنید.
در خانه یا محیطهای بسته بمانید و درها و پنجرهها را بسته نگاهدارید. در صورت امکان در اماکن دارای سیستم تهویه مطبوع بمانید.
اگر دارای آسم هستید یا نشانههایی مانند کوتاهی تنفس، سرفه و خسخس کردن و درد قفسه سینه را مشاهده کردید برنامه درمانی خود را دنبال کنید و اگر نشانهها برطرف نشد با پزشک خود مشورت کنید.
در زمان بروز این پدیده میزان دید به سرعت کاهش مییابد. اگر در چنین شرایطی در جاده هستید و کاهش عمق دید بر توانایی دید شما تأثیر میگذارد، آهستهتر برانید و در صورت لزوم با توجه کامل به علائم راهنمایی و رانندگی تا برطرف شدن شرایط حاد، اتومبیل خود را در نقطه امنی متوقف کنید.
اگر اتومبیل شما دارای سیستم تهویه مطبوع است آن را در وضعیت چرخش مجدد هوا قرار دهید تا گردوغبار ورودی به اتومبیل شما کاهش یابد.
ماسکهای کاغذی معمولی و دستمال نمیتوانند جلوی ورود ذرات ریز گردوغبار به سیستم تنفسی ما را بگیرند و بنابراین استفاده از آنها توصیه نمیشود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.