با کمک هوشمصنوعی تنها برق پُرمصرفها را قطع کنید مینا زمانیان- درست است که هنوز به فصل گرما نرسیدهایم اما بیبرقی به بسیاری از شهرها رسیده است! برق بهترین و کارآمدترین اختراع بشر است که مدتهای مدیدی یاریگر انسان در بحرانها و شرایط سخت بوده است. اگر روزی برق نداشته باشیم، همه موبایلها در اولین […]
با کمک هوشمصنوعی تنها برق پُرمصرفها را قطع کنید
مینا زمانیان- درست است که هنوز به فصل گرما نرسیدهایم اما بیبرقی به بسیاری از شهرها رسیده است! برق بهترین و کارآمدترین اختراع بشر است که مدتهای مدیدی یاریگر انسان در بحرانها و شرایط سخت بوده است. اگر روزی برق نداشته باشیم، همه موبایلها در اولین مرحله به صورت خودکار از کار میافتند. تمام شبکههای ماهوارهای و تلویزیونی هم فایدهای نخواهند داشت. دیگر هیچ اداره، مرکزی و مدرسهای روبهراه نخواهد بود و همه بیکار و کلافه خواهند شد. نفسها در سینه حبس شده و تمامی فعالیتهای صنعتی پس از مدتی ناکارآمد خواهند شد. کمکم شب از راه میرسد و تاریکی همه جا را احاطه خواهد کرد و دنیای بینور و لامپ، بسیار دلگیر و سخت خواهد بود. نه نوری و نه لامپی و چراغی و نه موبایلی و تلویزیونی و رادیویی در کار خواهد بود و تمام مراکز بیمارستانی پس از چندین ساعت عملکرد روزانهشان متوقف شده و فریاد بیماران به هوا خواهد رفت. برق نباشد، نفس نخواهد بود. زندگی بیبرق یعنی بینور و انرژی، بیگرما و حال خوب، بیبرق که باشی دیگر چاپار نمیتواند پیام تو را در کوتاهترین زمان به دوستان و خانوادهات برساند. زندگی بیبرق یعنی یک انسانی که در داخل غاری مانده و هیچ کس صدایش را نمیشنود. شبها ظلمت و روزها بیفایده و هیچ چیز در دنیا سرجای خود نخواهد بود.
مقصر کمبود برق کیست؟
چند روزی از نیمه اولین ماه بهار نگذشته که جداول خاموشی منتشر شده است، جداولی که معمولاً در گرمترین ماههای سال منتشر میشود، اکنون برای برخی از شهرها منتشر شده است که نشاندهنده تابستان سختی است که در راه داریم. آنطور که علیآبادی؛ وزیر نیرو گفته، امسال ناترازی برق از ۲۰ هزار مگاوات عبور میکند، عددی درخور توجه، چراکه سال گذشته با ۱۷ هزار مگاوات ناترازی برق و امسال با توجه به رشد شش درصدی مصرف برق در ابتدای سال، دستکم باید منتظر ناترازی ۲۵ هزار مگاواتی برق باشیم. حال سؤال این است که آیا تنها مردم مقصر کمبود برق کشور هستند؟ طبق گزارشی که چند روز پیش منتشر شد از بین ۱۵ شهر گرم جهان، شش عدد متعلق به ایران بود و بقیه مربوط به چند کشور، پس باید بپذیریم که ایران در میان گرمترین کشورهای جهان و با جمعیت بالاست که مصرف زیاد برق را جهت سرمایش توجیه میکند، اما فرسوده بودن و بهینه نبودن تجهیزات کارخانهها، تأسیسات خانگی و فرهنگ مصرف هم از عوامل افزایش مصرف برق میباشد. از سوی دیگر راندمان متوسط نیروگاههای حرارتی ایران بین ۳۴ تا ۳۵ درصد است. این یعنی دوسوم انرژی ورودی به این نیروگاهها به صورت گرما و دیگر تلفات از بین میرود. برخی برآوردها حاکی از این هستند که نیروگاههای تولید برق ایران سالانه تا ۳۰ میلیارد دلار اتلاف انرژی دارند. تلفات برق در شبکه انتقال و توزیع ایران ۱۳ درصد از کل تولید برق است. این در حالی است که این میزان در کشورهای پیشرفته نهایتاً پنج درصد است. آمارهایی از این دست، در نوع خود با دو نکته مهم همراه است. این در حالی است که بنابر گفته علی افضل؛ وزیر برق، ۶۲۵ مگاوات برق ایران به عراق صادر میشود! حال سؤال این است که با توجه به کمبود شدید برق در کشور اصولاً چه نیازی به صادرات برق کشورمان وجود دارد؟! گفتنی است؛ در این شرایط تنها راهکار دولت افزایش تعرفههای برق است! براساس دستورالعمل جدید، مشترکانی که مصرف ماهانه آنها در مناطق عادی کمتر از ۳۰۰ کیلووات ساعت باشد، حداکثر ۶۵ هزار تومان در ماه پرداخت میکنند؛ رقمی که نسبت به سال گذشته تنها حدود ۱۵ هزار تومان افزایش یافته است. البته که باید برخوردی قاطع با مشترکان پرمصرف صورت گیرد اما مطالبه عمومی مردم نیز این است که دولت هوشمصنوعی را در این مورد بهکار گیرد تا از این طریق تنها برق مشترکان پرمصرف قطع شود و نه عموم مردم!
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه