دور چهارم مذاکرات ایران- آمریکا؛ شاید وقتی دیگر

پشت پرده تعویق شنبه!  

مینا زمانیان- کشورمان در بیش از چهار دهه اخیر، مشکلات اساسی با آمریکا داشته است. در واقع از روزی که دانشجویان از سفارت آمریکا بالا رفتند و آن را تسخیر کردند تا امروز، روابط کشورمان با آمریکا با چالشی جدی مواجه شده است. چالشی که طی چند دهه اخیر باعث شد تا توسعه کشورمان به […]

مینا زمانیان- کشورمان در بیش از چهار دهه اخیر، مشکلات اساسی با آمریکا داشته است. در واقع از روزی که دانشجویان از سفارت آمریکا بالا رفتند و آن را تسخیر کردند تا امروز، روابط کشورمان با آمریکا با چالشی جدی مواجه شده است. چالشی که طی چند دهه اخیر باعث شد تا توسعه کشورمان به طرز عجیبی با کُندی مواجه شود. با روی کار آمدن ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری‌‌اش بر آمریکا، گمانه‌زنی‌ها حکایت از فشار حداکثری تحریم‌ها داشت، تا اینکه ترامپ اعلام کرد؛ خواهان گفتگوی بدون واسطه با کشورمان است. این خواسته در کنار تهدیدهای ترامپ باعث شد تا مسئولان کشورمان مواضع تندی خطاب به وی و سیاست‌هایش اتخاذ کنند. این امر باعث شد تا ترامپ دفعه بعد با ادبیات بهتری صحبت کند و اعلام کند که تنها خواسته‌‌اش این است که ایران مجدداً به دوران شکوه خود بازگردد. مسئولان ارشد کشورمان این بار دعوت ترامپ را برای مذاکره پذیرفتند تا بعد از هشت سال از گذشت برجام، ایران و آمریکا مجدداً با هم مذاکره کنند؛ مذاکره‌ای پشت درهای بسته، در دو اتاق جداگانه و البته به میزبانی عمان. خبر مذاکره باعث شد تا حباب قیمت بازارهایی همچون ارز و طلا به سرعت خالی شود؛ سکه طلا که تا قبل از مذاکرات از رکورد ۱۰۳ میلیون تومان فراتر رفته بود، ۳۰ میلیون تومان طی چند دور مذاکره کاهش قیمت یافت و قیمت دلار نیز از حول و هوش ۱۰۶ هزار تومان به کانال ۸۰ هزار تومان عقب‌نشینی کرد.

علت تعویق مذاکرات

همان‌طور که گفته شد، مذاکرات ایران و آمریکا از یک‌ماه قبل آغاز شد و به ترتیب، عمان، رم و عمان میزبان مذاکرات قرن بودند. قرار بود تا امروز (شنبه) دور چهارم مذاکرات برگزار شود اما با توجه به تحولات اخیر، این دور از مذاکرات به تعویق افتاده است. در همین رابطه، تمی بروس؛ سخنگوی وزارت‌خارجه آمریکا، در پاسخ به سؤال بی‌بی‌سی درخصوص پست وزیرخارجه عمان در شبکه اجتماعی ایکس برای تعویق دور جدید مذاکرات «به دلایل لجستیکی و فنی»، گفت: «هیچگاه زمان و مکان حضور ایالات متحده در دور چهار مذاکرات تأیید نشده بود.» بروس؛ تأکید کرد؛ اما می‌توانم به شما بگویم براساس آنچه نماینده ما در مذاکرات می‌گوید، حدس می‌زنم در آینده نزدیک اتفاقی رخ خواهد داد و به محض اینکه این جزئیات را داشته باشیم، به شما اطلاع خواهیم داد. عباس عراقچی؛ وزیر امورخارجه کشورمان نیز، با تأکید بر اینکه بیش از هر زمان دیگری مصمم هستیم تا به توافقی عادلانه و متوازن دست یابیم در شبکه ایکس، نوشت: به همراه طرف‌های عمانی و آمریکایی، تصمیم گرفتیم دور چهارم گفتگو‌ها را به دلایل فنی و لجستیکی به تعویق بیندازیم. او اذعان کرد: ‏از سوی ایران، هیچ تغییری در عزم ما برای دستیابی به یک راه‌حل از طریق مذاکره وجود ندارد. اما رسانه‌های آمریکایی، به‌ویژه «وال‌استریت ژورنال» و «نیویورک تایمز»، اختلافات فنی و سیاسی را دلیل اصلی توقف مذاکرات می‌دانند. «وال‌استریت ژورنال» گزارش داد که مذاکرات مسقط بر سر سطح غنی‌سازی اورانیوم (۲۰ درصد در برابر ۳٫۶۷ درصد) و ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران به بن‌بست رسید. این رسانه به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت: «ایران بر حفظ توانایی غنی‌سازی اصرار دارد، که برای آمریکا غیرقابل‌قبول است.» ایران، به گفته «آسوشیتدپرس»، غنی‌سازی را «حق غیرقابل‌مذاکره» می‌داند، در حالی که مارکو روبیو؛ وزیرخارجه آمریکا، به «سی‌ان‌ان» گفت که ایران باید اورانیوم مورد نیاز خود را وارد کند. این اختلاف، که ریشه در بی‌اعتمادی متقابل دارد، مذاکرات را پیچیده کرد.