واکنش ارز و طلا به توقف مذاکرات

سرگیجه ای به نام مذاکره

معصومه براتی- سریال مذاکرات شنبه این هفته به پخش نرسید! همین سیگنال کافی بود تا مجدداً بازارهایی همچون ارز و طلا با جهش مواجه شوند. دلار آمریکا از ۸۵ هزار تومان گذر کرد و سکه نیز با بیش از پنج‌درصد رشد به ۷۶ میلیون تومان رسید. مذاکرات ایران و آمریکا به درخواست ترامپ از یک […]

معصومه براتی- سریال مذاکرات شنبه این هفته به پخش نرسید! همین سیگنال کافی بود تا مجدداً بازارهایی همچون ارز و طلا با جهش مواجه شوند. دلار آمریکا از ۸۵ هزار تومان گذر کرد و سکه نیز با بیش از پنج‌درصد رشد به ۷۶ میلیون تومان رسید. مذاکرات ایران و آمریکا به درخواست ترامپ از یک ماه پیش آغاز شد. دور اول آن در عمان برگزار شد و عراقچی؛ وزیر امورخارجه ایران و ویتکاف؛ فرستاده ویژه ترامپ، در اتاق‌های جداگانه مذاکرات غیرمستقیم را آغاز کردند. ماحصل دور اول گفتگو‌ها بسیار مثبت ارزیابی شد. همین جرقه کافی بود تا بازارهایی همچون ارز و طلا با سقوطی بی‌سابقه روبه‌رو شوند. دلار آمریکا تا قبل از اعلام آغاز مذاکرات به رقم بی‌سابقه ۱۰۷ هزار تومان رسیده بود و سکه طلا نیز از مرز ۱۰۶ میلیون تومان عبور کرد. با آغاز مذاکرات قیمت دلار بیش از ۳۰ هزار تومان و قیمت سکه نیز بیش از ۳۰ میلیون تومان کاهش پیدا کردند. دور دوم مذاکرات به میزبانی عمان منتها این بار در رم ایتالیا برگزار شد. با پایان این دور نیز دو طرف مذاکرات را سازنده خواندند تا دور سوم آن مجدداً به میزبانی عمان در این کشور برگزار شود. با پایان این دور عراقچی و ویتکاف اعلام کردند که مذاکرات بسیار خوب بوده و بعد از آن تیم فنی و کارشناسی دو کشور با هم دیدار می‌کنند تا بعد از آن مذاکرات مجدداً با عراقچی و ویتکاف، ادامه یابد. مذاکرات به قدری خوب پیش رفته بود که ترامپ در گفتگو با مجله تایم، گفت: «فکر می‌کنم که با ایران به توافق خواهیم رسید و هیچ‌کس به‌جز من نمی‌توانست این کار را انجام دهد.» ترامپ در پاسخ به این پرسش که آیا برای دیدار با مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور ایران یا رهبر انقلاب ایران آمادگی و تمایل دارد، گفت: «حتماً». اما به یکباره اعلام شد که مذاکرات به تعویق افتاده است. گفتنی است؛ مذاکرات دو کشور با هدف توافق بر سر برنامه هسته‌ای ایران در ازای کاهش تحریم‌های اقتصادی ایالات متحده انجام می‌شود.

بیانیه وزارت امورخارجه درباره تعویق مذاکرات

در همین رابطه، وزارت امورخارجه بیانیه‌ای صادر کرد که در بخش‌هایی از آن آمده است: طی سه دور گفتگوی صورت گرفته، مذاکره‌کنندگان جمهوری اسلامی ایران براساس چارچوب مشخصی که مبتنی بر رویکردهای اصولی ایران وفق حقوق بین‌الملل در زمینه استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای و خاتمه تحریم‌های ظالمانه است، مواضع و مطالبات به‌حق ملت ایران را تبیین و با جدیت برای نیل به تفاهمی عادلانه، معقول و پایدار تلاش کرده است. جمهوری اسلامی ایران ضمن تأکید بر تعهد به مسیر دیپلماسی و اعلام آمادگی برای ادامه مذاکرات، به هیچ عنوان رویکردهای مبتنی بر تهدید و فشار را – که همگی برخلاف اصول منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل بوده و با هدف ضربه ‌زدن به منافع ملی ایران و تضییع حقوق انسانی هموطنان ایرانی طراحی شده است – برنمی‌تابد؛ در همین جهت، ادامه تحریم‌های غیرقانونی و فشار بر شرکای تجاری و اقتصادی ایران را به شدت محکوم کرده و آن را نشانه دیگری از محق ‌بودن ملت ایران برای بدگمانی و سوء‌ظن عمیق نسبت به جدیت آمریکا در مسیر دیپلماسی می‌داند.

ادامه مذاکرات به انصاف آمریکا بستگی دارد

در همین رابطه، علی لاریجانی؛ رئیس اسبق مجلس و مشاور رهبر انقلاب، گفت: شاید مذاکراتی که در حال انجام است به نتیجه برسد، شاید هم نرسد، بستگی به انصاف و عقلانیت در اداره وضعیت جهانی دارد. او ادامه داد: بسیاری از مقررات در دنیا در ظاهرش این است که نظامات بین‌المللی آن‌ها را تصویب کردند، ولی آنچه در پشت این موضوع وجود دارد «قدرت» است. لاریجانی؛ تأکید کرد: در حال‌حاضر هم آمریکایی‌‌ها این تصور را پیدا کرده‌اند که باید قدرت خود را محقق کنند.