شرکتهای روسی میدان دار طرحهای نفت و گاز ایران گروه انرژی- روسیه از جمله کشورهایی است که تعامل اقتصادی و سیاسی ایران با آن بسیار حایز اهمیت است. اگر تنها نگاهی به تفاهمنامهها و قراردادهای محرمانه در صنعت نفت بیندازیم، متوجه خواهیم شد این کشور جایگاه خاصی برای ایران دارد. وزارت نفت یک خیز اساسی […]
شرکتهای روسی میدان دار طرحهای نفت و گاز ایران
گروه انرژی- روسیه از جمله کشورهایی است که تعامل اقتصادی و سیاسی ایران با آن بسیار حایز اهمیت است. اگر تنها نگاهی به تفاهمنامهها و قراردادهای محرمانه در صنعت نفت بیندازیم، متوجه خواهیم شد این کشور جایگاه خاصی برای ایران دارد.
وزارت نفت یک خیز اساسی برای متحول کردن صنعت نفت برداشته، در این راستا اقدامات قابل توجهی نیز صورت گرفته است که هم بر وجهه سیاسی و هم بر قدرت اقتصادی ایران میافزاید.
به گزارش مناقصهمزایده، در این اقدامات که میتوان از آن به یک رویداد تاریخی تعبیر کرد علاوه بر اینکه در حوزه میادین گازی پارسجنوبی ۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری به بهرهبرداری خواهد رسید، کلیدخوردن تورنومنت امضای قراردادهای نفتی با کشور روسیه نیز آینده روشنی را برای صنعت نفت و گاز کشور ترسیم میکند.
در نخستین روزهای سال جاری، ناقوس همکاری بین دو کشور نواخته شد. این همکاری فقط در حوزه انرژی خلاصه نمیشد. در پی سفر ۲ روزه رییسجمهور به مسکو ۱۴ سند همکاری در حوزههای سیاسی، اقتصادی و حقوقی و بهویژه در بخش انرژی امضا شد.
حسن روحانی، رییسجمهوری در فرودگاه وونکووا در گفتوگو با خبرنگاران گفته بود: «ایران و روسیه وارد فاز نوینی در روابط خود شدهاند، امروز پروژههای بزرگی در عرصههای نفت و گاز با زمان اجرای بلندمدت و حجم سرمایهگذاری قابل توجه میان دو کشور یا در حال اجراست یا در مرحله تفاهم و مذاکره برای آغاز اجرا قرار دارد.»
حسن روحانی و ولادیمیرپوتین در بیانیهای مشترک بر تحقق کامل نقشه راه اجرای پروژههای همکاری ایران و روسیه در زمینه تجاری و صنعتی برای سالهای ٢٠١٦ تا ٢٠٢٠ میلادی تأکید کردند.
در بخشی از متن این بیانیه آمده است که ٢ کشور ایران و روسیه توجه خاصی به گسترش همکاری در زمینه نفت و گاز، بهویژه اجرای پروژههای مشترک در زمینه اکتشاف، استخراج، انتقال تکنولوژی، حمل مواد خام هیدروکربور، سوآپ از جمله به کشورهای ثالث و همچنین ایجاد زیرساختهای جانبی در ایران دارند.
برهمین اساس یادداشت تفاهم همکاری میان شرکت ملی نفت ایران و هلدینگ زمینشناسی روسیه (روسگیالوگیا) و همچنین یادداشت تفاهم همکاری میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم روسیه در زمینه گاز، در حضور رؤسای جمهوری ایران و روسیه به امضا رسید.
پیش از این نیز وزیر نفت که برای مشارکت با روسها برنامهریزی کرده بود، در آخرین روزهای سال ۹۵ وعده امضای قرارداد فروش روزانه صدهزار بشکه نفت را داد و در ادامه از محوریت مذاکرات پیش رو با روسیه گفت.
به گفته بیژن زنگنه، در محور اول گفتوگو بنا بود براساس حضور شرکتهای روسی در مناقصه توسعه میادین نفت و گاز و عقد قراردادهای جدید با آنها باشد.
او در ادامه بیان کرده بود: براساس توافقی که با الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه انجام گرفته مقرر شده است اواسط سال ۹۶ کارگاهی توسط ایران در مسکو یا سنپطرزبورگ روسیه برای معرفی ابعاد مدل جدید قراردادهای نفتی ایران برگزار شود.
زنگنه با تأکید بر اینکه فروش نفت ایران به روسیه تنوع خوبی برای مشتریان نفتی ایران دارد، توضیح داد: ما به دنبال رابطه درازمدت تجاری-بازرگانی با روسها هستیم.
وزیر نفت در ادامه در مورد نفت روسیه در تعهد اوپکیها و غیراوپکیها مبنی بر کاهش تولید نفت، اظهار کرد: روسیه با اوپک مشارکت میکند و قرار است ۳۰۰ هزار بشکه از تولید خود بکاهد. از طرف دیگر این کشور عضو کمیته نظارتی است که این کمیته بر تعهد کشورها نظارت میکند. ما به دلیل همکاری روسیه در همراهی با اوپک از این کشور تقدیر کردیم که برای نخستین بار با اوپک همکاری کرده است. روسیه اعلام کرده تا پایان تعهد همکاری میکند. پیرو همین امر، گزارش شبکه بلومبرگ نیز مهر تأیید بر ادعای روسیه زد، آمار منتشر شده از سوی وزارت انرژی روسیه نشان داد در ماه مارس سال جاری میلادی، تولید نفت و میعانات گازی این کشور به ١١ میلیون و ٥٠ هزار بشکه در روز رسیده که ١,٦ درصد نسبت به نقطه اوج آن در ماه اکتبر سال ٢٠١٦ میلادی کمتر است.
زنگنه با تأکید بر اینکه ایران خواهان روابط درازمدت با روسیه است، افزود: سعی میکنیم نوساناتی که کشورهای غربی ایجاد میکنند را، به حداقل برسانیم.
روسیه از جمله کشورهایی است که تعامل اقتصادی و سیاسی ایران با آن بسیار حایز اهمیت است. اگر نگاهی به تفاهمنامهها و قراردادهای محرمانه فقط در صنعت نفت بیندازیم، متوجه خواهیم شد این کشور جایگاه خاصی برای ایران دارد
حتی از نظر سیاسی نیز از جمله کشورهای غیرمحاربی شناخته شده است که اکثریت قریب به اتفاق مسؤولان در سمتهای مختلف سیاسی و اقتصادی با دادن دست دوستی با این کشور نه تنها مشکلی ندارند بلکه استقبال هم میکنند.
شرکتهای روسی نیز از متقاضیان اصلی برای مشارکت در طرحهای توسعه صنعت نفت ایران هستند، غولهای نفتی و گازی روسیه مانند لوکاویل، گازپروم، تات نفت، زاروبژنفت و روس نفت در ماههای اخیر مذاکراتی را با ایران انجام دادهاند که در برخی موارد به امضای تفاهمنامه نیز منجر شده است.
اواخر سال گذشته، یک هیأت شامل بزرگان صنعت نفت روسیه به ایران سفر کرد و از نزدیک به رایزنی با مسؤولان صنعت نفت کشورمان پرداختند.
درحالی که شرکتهای روسی در زمینه تکنولوژیهای جدید ازدیاد برداشت (IOR و EOR)، رشد قابلتوجهی داشتهاند در همین سفر یک کارگاه آموزشی ویژه و اختصاصی نیز برای آشنایی آنها با ابعاد مختلف مدل جدید قراردادهای نفتی برگزار شد.
دراین خصوص، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه برگزاری دورههای آموزشی این چنینی باعث افزایش تعامل و نگاه جدی تر آنها به بازار ایران میشود، گفت: روسیه به عنوان یک کشور قدرتمند و همکار استراتژیک ایران و کشوری که روزانه حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید میکند، در زمینه تکنولوژی ازدیاد برداشت رشد بسیار خوبی داشته است و این شرکتها قابلیتهای فراوانی برای همکاری با ایران دارند.
این تمایل برای همکاری با صنعت نفت روسی یک طرفه نیست و متقابلاً بازار ایران نیز برای روسها از جذابیت خاصی برخوردار است. به همین منظور شرکتهای روسی که پس از وضع تحریمها ایران را ترک کرده بودند، در فکر بازگشت به صنعت نفت ایران هستند.
الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه درباره همکاریهای ایران و روسیه در صنعت نفت و گاز گفته بود: استخراج منابع هیدروکربوری ایران برای روسیه جذاب است اما تاکنون با توجه به تحریمهای وضع شده، همکاریهای میان دو کشور محدود شده بود.
همکاری تهران و مسکو تنها به بخش بالادستی صنعت نفت (اکتشاف و تولید) خلاصه نمیشود و قرار است در بخش پاییندستی و پالایشی و ساخت خطوط لوله نیز دو کشور با یکدیگر مشارکت کنند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.