شروع غیررسمی تابستان از فصل بهار!

میترا براتی- هنوز به آخرین ماه فصل بهار نیز نرسیده‌ایم اما گرمای هوا در بسیاری از نقاط کشورمان هشدار تابستانی سخت را می‌دهد. کشورمان از لحاظ جغرافیایی در منطقه خشک و نیمه‌خشک واقع است. منطقه‌ای که باعث شده تا گرمای هوا مشکلات عدیده‌ای را برای ما به همراه داشته باشد. گرمای هوا علل بسیاری دارد؛ […]

میترا براتی- هنوز به آخرین ماه فصل بهار نیز نرسیده‌ایم اما گرمای هوا در بسیاری از نقاط کشورمان هشدار تابستانی سخت را می‌دهد. کشورمان از لحاظ جغرافیایی در منطقه خشک و نیمه‌خشک واقع است. منطقه‌ای که باعث شده تا گرمای هوا مشکلات عدیده‌ای را برای ما به همراه داشته باشد. گرمای هوا علل بسیاری دارد؛ از فعالیت آتش‌فشان‌ها گرفته تا کشورهای توسعه‌یافته که برای توسعه کشورشان قراردادهایی همچون قرارداد جهانی آب و هوا را زیر پا گذاشته و می‌گذارند و گازهای گلخانه‌ای تولید می‌کنند. در داخل کشورمان علاوه بر موقعیت جغرافیایی، عوامل زیادی برای گرمای هوا وجود دارد؛ به‌عنوان مثال کافی است از لابه‌لای خودرو‌ها رد شوی تا ببینی چه گرمایی تولید می‌کنند. حال شما تصور کنید در کلانشهرهایی همچون تهران که براساس گفته مسئولان ۲۱ میلیون خودرو روزانه در آن تردد می‌کنند، چقدر گرما تولید و به آسمان می‌رود! گرمای هوا از ایجاد ابر جلوگیری می‌کند؛ عدم تشکیل ابر یعنی عدم بارندگی و عدم بارندگی یعنی خاموشی نیروگاه‌های برقابی و در نهایت قطع گاه و بیگاه برق!

گرمایش جهانی هوا

همان‌طور که گفتیم گرمای هوا منشأ جهانی دارد. گرمایش جهانی اصطلاحی است که تقریباً همه با آن آشنا هستند. اما معنای آن هنوز برای بسیاری از ما روشن نیست. گرمایش جهانی به افزایش تدریجی دمای کلی جو زمین اشاره دارد. فعالیت‌های مختلفی در حال انجام است که باعث افزایش تدریجی دما شده است. گرمایش جهانی به سرعت یخچال‌های یخی ما را آب می‌کند. این برای زمین و همچنین انسان بسیار مضر است. کنترل گرمایش جهانی بسیار چالش‌برانگیز است. با این حال، غیرقابل مدیریت نیست. اولین قدم در حل هر مشکلی شناسایی علت مشکل است. بنابراین، ابتدا باید علل گرمایش زمین را بشناسیم که به ما در حل آن کمک می‌کند. در این انشاء به گرمایش جهانی، علل و راه‌حل‌های گرمایش جهانی خواهیم پرداخت.

ایران و خاورمیانه؛ نقطه تمرکز گرمای جهانی!

براساس تازه‌‌ترین گزارش‌های منتشر شده از سوی نهادهای بین‌المللی، از جمله سرویس تغییر اقلیم کوپرنیک (C3S) وابسته به اتحادیه اروپا، ماه‌های آغازین سال ۱۴۰۴ خورشیدی که معادل مارس و آوریل ۲۰۲۵ میلادی است، در زمره گرم‌‌ترین دوره‌های ثبت‌شده در تاریخ معاصر زمین قرار گرفته‌اند. به گزارش ایسنا، داده‌ها و اطلاعات ثبت شده توسط مؤسسه تغییر اقلیم کوپرنیک نشان می‌دهد که جهان در حال تجربه یک فاز تشدیدشونده گرمایش زمین است که نه ‌تنها رکوردهای دمایی را می‌شکند، بلکه اثرات خود را به شکل مستقیم در کشورهایی مانند ایران و سایر مناطق خاورمیانه به وضوح نمایان کرده است. در ایران داده‌های ماهواره‌ای و ایستگاه‌های هواشناسی گواه آن است که فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۴ از لحاظ دمایی بسیار زودتر و شدیدتر از حد معمول گرم شدند. برخی استان‌ها، از جمله خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، و مناطق مرکزی مانند اصفهان و یزد، دماهایی ثبت کردند که برای این ماه‌ها بی‌سابقه یا کم‌سابقه بود. به‌عنوان مشخص در خوزستان دمای هوا در برخی روز‌ها به بیش از ۴۲ درجه سانتی‌گراد رسید که معمولاً در تیرماه یا مرداد رخ می‌دهد.