حرفهای خودی و بیخودی حواسها از پِرتی، پَرت نشود! در خبر است که لااقل ۱۰ درصد از آب شُرب در مسیر توزیع از دسترس خارج میشود و بهطور کل حدود ۳۰ درصدی از کل آبها به دلایل مختلف پِرت میشود که بخش اصلی این رقم در ید قدرت جناب کشاورزی است که با […]
حرفهای خودی و بیخودی
حواسها از پِرتی، پَرت نشود!
در خبر است که لااقل ۱۰ درصد از آب شُرب در مسیر توزیع از دسترس خارج میشود و بهطور کل حدود ۳۰ درصدی از کل آبها به دلایل مختلف پِرت میشود که بخش اصلی این رقم در ید قدرت جناب کشاورزی است که با آبیاریهای غرقابی و این دست اقدامات، اجازه نداده است رقیب جدی برایش ایجاد شود.
عجالتاً ما خیلی به از دست رفتن آب در کشاورزی کاری نداریم، چون با اجازه شما، کاری هم از دستمان برنمیآید ولی در رابطه با پِرتی آب در شبکه توزیع آب آشامیدنی، که حداقل ۱۰ درصد است، خیلی حرف برای گفتن داریم و یکی از این حرفها این است که از اتفاق در این یکی هم هیچ کاری از دستمان برنمیآید!
کارشناسان مربوطه گفتهاند جلوگیری از هدررفت هر یک درصد آب، چندین هزار میلیارد تومان پول ناقابل برای سرمایهگذاری و زیرساخت نیاز دارد که خب از همین اول معلوم نیست که سنگ بزرگ نشانه نزدن است و این گرز در خورند پهلوان نیست و بار ترمیم و اصلاح شبکه آنقدر سنگین است که وزارت کریمه نیرو که توانش را ندارد، بماند دولت گرانقدر هم با همه هنر و قدر قدرتی که دارد، قوه و بنیه حل آن را در کنار دیگر کم و کسری و هزینهها ندارد. بنابراین بهتر است دندان لق نزدیک به صفر رساندن پرتی توزیع آب در شبکه را بکَنیم و دور بیندازیم و خودمان را علاف نکنیم!
خب! تا اینجا آن هدررفت آب در کشاورزی را که برایش درمانی نداریم، از دست رفتن آب در شبکه توزیع هم که گولاخی است برای خودش و یارای هماوردی با جنابشان را نداریم، چند درصد کِش رفتن آب (همان دزدی بگوییم اگر راحتتر هستید) هم که این وسط آنقدری قابل نیست که تمرکز و اعصاب و روانمان بر روی آن بگذاریم، صنعت هم که همچنان مسیر خودش را میرود و میگردد هرجا کویر و کمبود آب و خشکسالی وجود دارد و یا با دریا و منابع آبی بزرگ فاصله دارد را برای ذوب و فولادسازی و تولید کاشی و سرامیک و هر کار دیگر آببر، انتخاب میکند. بنابراین با بررسی جمیع جهات و تحلیل و مداقه نهایی انجام گرفته، نتیجه غائی این میشود که در فقره از دست رفتن آب و هدررفت و پِرتی و دزدی، دستهایمان به علامت تسلیم بالاست و تا اطلاع ثانوی، همینه که هست…!
اما در رابطه با برق، مسئله خیلیخیلی متفاوت است، طبق اعلام عزیزان مسئول در وزارت کریمه نیرو، حدود سه هزار مگاوات یعنی چیزی حدود پنج درصد، انشعابات غیرمجاز برق یا همان برق دزدی داریم، چیزی نزدیک به این مقدار هم عزیزان ماینرباز بیتکوین استخراجکن در حال سرقت هستند که اگر حساب و کتابمان درست باشد، کم و کسری برقمان برای داشتن شبکه پایدار و عدم خاموشی (یا خاموشیهایی در حد خیلی کمتر از این شرایطی که امروز داریم) چیزی در حدود همین میزان سرقت و دزدیهاست و هرچند هر روز و دَم به ساعت انشعابات غیرمجاز و ماینرها در حال رصد و کشف و ضبط و قطع هستند ولی بهخاطر خودرو و خودسر بودن، بیستچهاری، در حال ایجاد و رشد هستند و اینجور که فهم هوشنگخانی ما قد میدهد، باید همین شش، هفت هزار مگاوات از میزان برق در دسترس را برای ایشان کنار بگذاریم و روی آن حساب نکنیم!
میزان پرتی و هدررفت برق در شبکه توزیع هم که ظاهراً آنقدری هست که اگر نباشد (یا طبق استاندارد جهانی باشد) از وضعیت کمبود برق به شرایط مازاد برق، تغییر حالت میدهیم و اساساً مشکلی نخواهیم داشت که بخواهیم برایش این همه قلمفرسایی کرده و حرص و جوش بخوریم، البته نیاز به هزینههای چندهزار میلیاردی برای حل این مشکل، اینجا هم خودش را بدفرم به رخ میکشد و تکلیف معلوم است.
راندمان نیروگاهها و مصرف خارج از قاعده برخی مشترکان و این قسم چیزها هم وجود دارد که اگر بخواهیم پس از بررسی و مداقه نهایی، نتیجه غایی را اعلام کنیم، باید خدمت مبارک باسعادتتان عرض شود که تا اطلاع ثانوی همینه که هست، شاید هم نیست!
هوشنگخان
دیدگاه بسته شده است.