۹۰ درصد صنایع کشور، کوچک و متوسط هستند

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با بیان اینکه ۹۰ درصد صنایع در کشور کوچک و متوسط هستند، گفت: سهم صنایع کوچک و متوسط در اقتصاد پررنگ است اما در کشور کمتر دیده شده است. به گزارش مناقصه مزایده، اصغر مصاحب در آیین امضای تفاهم‌نامه آغاز به کار فرآیند رتبه بندی، سنجش و توانمندی های صنایع کوچک […]

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی با بیان اینکه ۹۰ درصد صنایع در کشور کوچک و متوسط هستند، گفت: سهم صنایع کوچک و متوسط در اقتصاد پررنگ است اما در کشور کمتر دیده شده است. به گزارش مناقصه مزایده، اصغر مصاحب در آیین امضای تفاهم‌نامه آغاز به کار فرآیند رتبه بندی، سنجش و توانمندی های صنایع کوچک و متوسط با سازمان شهرک‌های صنعتی با اشاره به اینکه در رتبه بندی‌ها بیشتر به صنایع بزرگ توجه و از صنایع کوچک غفلت شده است. مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی افزود: محورهای ارزیابی شامل توانمندسازی منابع انسانی، ضریب نفوذ فناوری، اقدامات نوآورانه و سایر شاخص‌های توسعه‌ای است که امروزه برای موفقیت بنگاه‌های کوچک و متوسط حیاتی هستند. وی ادامه داد: هدف ما از این ارزیابی، ریل‌گذاری ذهنی و عملی برای مدیران این واحدهاست تا با شناخت شاخص‌های توسعه‌محور، مسیر رشد بنگاه خود را همسو با ارزش‌های روز دنیا ترسیم کنند. این مقام صنعتی، تصریح کرد: واقعیت این است که سهم صنایع متوسط در کشور، سهم خیلی پررنگی است؛ اما علیرغم این پررنگی، کمتر دیده شده‌اند. ما در عرصه رتبه‌بندی یا هر رویداد دیگری در سطح کشور اگر دقت کنیم، بیشتر به صنایع بزرگ توجه شده است، چه در قالب صنایع پیشران یا هر عنوان دیگری. این در حالی است که بیش از ۹۰ درصد از صنعت کشورمان را صنایع کوچک و متوسط تشکیل می‌دهند.  بنابراین می‌طلبید که توجه ویژه‌ای به این موضوع شود. مصاحب با بیان اینکه این رتبه‌بندی می‌تواند مبنای ساماندهی حمایت‌ها و ایجاد ارتباط ساختاری میان صنایع کوچک و بزرگ باشد، خاطرنشان کرد: صنایع بزرگ ما اگر به عنوان صنایع پیشران مد نظر قرار بگیرند، می‌توانند در زنجیره خود از صنایع کوچک و متوسط بهره‌مند شوند. بطور مثال بسیاری از صنایع بزرگ برای تهیه قطعات، Vendor List دارند. ما در برخی رشته‌صنعت‌ها مانند نفت و گاز یا صنایع ریلی، صنایع کوچک و متوسط متعددی داریم که دیده نمی‌شوند. اما اگر در جایگاهی قرار بگیرند که به‌عنوان رتبه‌های برتر معرفی شوند، این صلاحیت برای همکاری با صنایع بزرگ هم می‌تواند ایجاد اعتبار کند. مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی ضمن اشاره به هدف‌گذاری سیاست‌گذارانه این رتبه‌بندی، اظهار کرد:  علاوه بر اعتبارآفرینی برای شرکت‌های حاضر در رتبه‌بندی، کمک می‌کنیم کسانی که می‌خواهند وارد حوزه کسب‌وکار شوند، بتوانند با دیدن برترین‌ها سیاست‌گذاری کنند. شاخص‌هایی که مورد اشاره قرار گرفت، راهگشا خواهد بود؛ چراکه ماهیت SME ها با صنایع بزرگ متفاوت است. در این مدل فقط چهار شاخص مالی است و بقیه شاخص‌ها توسعه‌محورند. تمرکز ما بر ارزیابی‌های آینده‌نگر است. وی تصریح کرد: این مدل نه‌تنها تصویر کلی‌تری از وضعیت صنایع کوچک و متوسط به جامعه کسب‌وکار کشور می‌دهد، بلکه می‌تواند در سیاست‌گذاری وزارت صمت و سازمان صنایع کوچک نیز مؤثر باشد. ترکیب رویکرد حمایتی و محتوای علمی در IMI می‌تواند نقطه شروعی بسیار موثر برای این حوزه باشد.

ریل گذاری جدید در حوزه صنعت کشور

رضا انصاری معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران نیز در ادامه این نشست اظهار داشت: رتبه بندی آغاز یک حرکت ماندگار در صنایع کوچک و متوسط کشور است به مدیران بنگاه ها، سیاستمداران و پژوهشگران کمک می کند و می تواند ریل گذاری جدیدی را در حوزه صنعت کشور ایجاد کند. وی اضافه کرد: جای رتبه بندی صنایع کوچک در کشور خالی بود امروز در دنیایی زندگی می کنیم که متفاوت با چند دهه است و فضای کسب و کار پیچیده شده استان این رو باید از همه ابزارها استفاده کنیم. مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران خاطر نشان کرد: در دنیای امروز نیاز به اطلاعات داریم و نمی‌توانیم جدا از زنجیره ارزش جهانی زندگی کنیم. انصاری با بیان اینکه صنایع کوچک و متوسط (SME) در فرایند صنعتی سازی در کشورهای توسعه یافته در زنجیره ارزش نقش کلیدی دارند گفت: این سازمان برای مشارکت و حضور واحدهای صنعتی کوچک و متوسط(SME ) مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی در فراخوان در رتبه بندی حمایت‌های مالی را به عمل می‌آورد و در یک فرایند شفاف و استاندارد این واحدها در محورهای مختلفی ارزیابی و رتبه‌بندی می‌شوند و در نهایت هم در بخش محورها و هم در بخش کلی واحدهای برگزیده معرفی خواهند شد. وی در ادامه، از راه‌اندازی مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع کوچک و متوسط خبر داد و اظهار کرد: ما قصد داریم پایلوت این مرکز را در ناحیه نوآوری دانشگاه اصفهان راه‌اندازی کنیم. برخی شرکت‌های صنعتی و معدنی و پتروشیمی بزرگ در آنجا مستقرند و ما هم با هدف نزدیک‌کردن فاصله صنعت با دانشگاه، در آن‌جا مستقر خواهیم شد. اگر این مدل در اصفهان موفق شود، قابل تعمیم به استان‌های صنعتی دیگر است. مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی  ابراز امیدواری کرد که این حرکت، نقطه آغاز سلسله‌ای از تحولات پایدار در ارتقای بنگاه‌های کوچک و متوسط کشور باشد. گفتنی است که تفاهم‌نامه همکاری فرآیند رتبه بندی و سنجش ظرفیت‌ها و توانمندی‌های صنایع کوچک کشور( SME100)برای اولین بار توسط رضا انصاری مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی و اصغر مصاحب مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی به امضا رسید. فرایند رتبه بندی، سنجش توانمندی های صنایع کوچک و متوسط از اول خرداد ماه اجرایی می شود بر این اساس وضعیت واحدها توسط ارزیابان در ۳۱ استان کشور داوری می شود. صنایع کوچک و متوسط در سامانه رتبه بندی اطلاعات را بارگزاری می کنند پس از مراحل داوری و ارزشیابی در نهایت ۱۰ شرکت کوچک و ۱۰ شرکت متوسط در شاخص های سیزده گانه نوآوری و ارزش افزوده در ۲۱ مردادماه معرفی می شوند.