نفیسهسادات شفایی- رئیس کل بانکمرکزی، گفت: مذاکراتی برای حضور در بورس روسیه صورت گرفته است و در حال تلاش برای ورود به بازار کشورهای دیگر هستیم، چراکه تأمین مالی ارزی یکی از مهمترین اهداف بانکمرکزی است. به گزارش مناقصهمزایده، محمدرضا فرزین؛ دیروز (سهشنبه) در نشست خبری عرضه اوراق مرابحه صکوک ارزی فولادمبارکه در مرکز مبادله، […]
نفیسهسادات شفایی- رئیس کل بانکمرکزی، گفت: مذاکراتی برای حضور در بورس روسیه صورت گرفته است و در حال تلاش برای ورود به بازار کشورهای دیگر هستیم، چراکه تأمین مالی ارزی یکی از مهمترین اهداف بانکمرکزی است. به گزارش مناقصهمزایده، محمدرضا فرزین؛ دیروز (سهشنبه) در نشست خبری عرضه اوراق مرابحه صکوک ارزی فولادمبارکه در مرکز مبادله، گفت: امسال سال سرمایهگذاری برای تولید از سوی مقاممعظمرهبری نامگذاری شد و به همین دلیل در سال جدید یک سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری پیشبینی شده که دو میلیارد دلار آن از طریق انتشار اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله خواهد بود و بخشهای دیگر در حوزه کشورهای عضو بریکس و روشهای دیگر تأمین مالی خواهد بود. وی افزود: تا امروز نزدیک به ۲۶۰ میلیون یورو اوراق صکوک ارزی عرضه شده است و صندوق توسعه ملی بهعنوان متعهد ورود کرده که اگر این اوراق به فروش نرود صندوق توسعه تا ۹۰ درصد آن را خریداری خواهد کرد. رئیس کل بانکمرکزی، خاطرنشان کرد: اوراق مرابحه صکوح ارزی که امروز عرضه به صورت چهار ساله و با سود شش درصد عرضه میشود و ۲۰۰ میلیون یورو است و طی دو مرحله عرضه میشود که امروز با حجم ۱۱۰ میلیون یورو است و امیدواریم که این اوراق مورد پذیرش ایرانیان خارج از کشور قرار بگیرد تا بتوانیم از این طریق بخشی از تأمین مالی تولید محور را انجام دهیم. فرزین؛ گفت: در حالحاضر مذاکراتی در رابطه با حضور در بورس روسیه صورت گرفته است و در حال تلاش برای ورود به بازار کشورهای دیگر هستیم چراکه تأمین مالی ارزی یکی از مهمترین اهداف بانکمرکزی است. چراکه در کشورهای دیگر اوراق صکوک در حالحاضر در کشورهای اسلامی و حتی غیراسلامی برای تأمین مالی مورد استقبال قرار گرفته است.
بانکها باید تخصصی شوند
رئیس کل بانکمرکزی، گفت: موضوع تسهیلات تکلیفی باعث شده است که پرداخت این تسهیلات در میان شبکه بانکی توزیع شود؛ با این حال تخصصی شدن بانکها از مفاد قانون برنامه هفتم توسعه است و باید عملیاتی شود. فرزین؛ در پاسخ به خبرنگاری، مبنی بر لزوم تخصصی شدن بانکها و اینکه یک بانک تخصصی در حالی ۳۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی ازدواج و فرزندآوری در سال ۱۴۰۳ اعطا کرده که فقط ۴۴۰ میلیارد تومان وام در حوزه مسکن محرومین و ایثارگران پرداخت کرده است، گفت: متاسفانه این موضوع درست است و همین مسئله است که بارها گفتم باید به سمت تخصصی شدن بانکها حرکت کنیم. وی افزود: برای مثال اگر قرار است وام ازدواج اعطا شود این کار را باید فقط چند بانک انجام دهد و نمیتوان تکلیف کرد که همه بانکها در صورت تخصصی شدن بانکها همه نوع تسهیلات را ارائه دهند؛ به عبارت دیگر بانکهای تخصصی مکلف خواهند شد تا در حوزههای تخصصی خود تسهیلات را ارائه دهند. با این حال، تسهیلاتی مانند ازدواج و فرزندآوری از آنجاکه به شبکه بانکی کشور تکلیف میشوند، بانکها نیز مکلف هستد اعطای تسهیلات در نظام بانکی را انجام دهند و بانکمرکزی از نظر قانونی مکلف است که این سهمیه را میان همه بانکها تقسیم کند.
رئیس کل بانکمرکزی، خاطرنشان کرد: باید اشاره داشت که موضوع تخصصی شدن بانکها جزء قانون برنامه هفتم توسعه است و ما مکلف به اجرایی و عملیاتی کردن آن هستیم. در حالحاضر در تلاش برای تدوین اساسنامههای آن بوده و تلاش میکنیم موضوع تخصصی شدن بانکها عملیاتی شود. برای مثال اگر قرار باشد وام ازدواجی پرداخت شود باید بانک تخصصی در این حوزه آن را انجام دهد.
جزئیات پروژههای ارزی بانکمرکزی
وی در ادامه، در پاسخ به سؤال خبرنگاران مبنی بر موضوع پیش فروش ارز، گفت: بانکمرکزی، چند پروژه در رابطه با موضوع ارزی در دستور کار خود دارد. امروز نیز در مجلس شورای اسلامی موضوع شورایعالی تأمین مالی مطرح شد که قانون آن نیز تصویب شده است و ریاست آن نیز با وزارت امور اقتصادی و دارایی است و بانکمرکزی هم عضو آن است. در این شورا ابزارهای متفاوتی برای موضوع تأمین مالی پیشبینی شده و تمام تلاش بانکمرکزی این است که سبد ابزارهای تأمین مالی متنوع شود. رئیس کل بانکمرکزی، ادامه داد: مرکز مبادله ارز و طلای ایران از زمانی که کار خود را آغاز کرد، از آنجاکه بانکمرکزی سیاستگذار است، دیگر وارد موضوع عملیات ارزی نمیشود و این موضوع به مرکز مبادله سپرده شده است که هم در حوزه طلا و هم در حوزه ارزی فعالیت میکند.
اوراق سلف ارزی حتماً راهاندازی میشود
فرزین؛ تصریح کرد: در رابطه با موضوع ارز، چندین روش از سال گذشته در حال تکمیل است که یک مورد آن بحث اوراق سلف ارزی است که ابزاری متداول در همه کشورهای جهان است و قصد داریم این بازار را در ایران راهاندازی کنیم و اقدامات لازم برای تحقق آن در حال انجام است. با این حال، به دلیل وجود برخی مشکلات در زمینه به روز رسانی سامانهها کمی با تأخیر روبرو شده اما این کار حتما عملیاتی خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: موضوعات دیگر که در دستور کار بانکمرکزی قرار دارد، بحث پیش فروش ارز است و بهطوری خواهد بود تا در عمل روشی برای تأمین مالی باشد و موضوع دیگر، مسئله فروش اوراق است که جزئیات آن در جلسه امروز اعلام شد و تا دو میلیارد دلار هدفگذاری شده است.
مشارکت مردمی با اوراق مرابحه
در ادامه این نشست، مهدی غضنفری؛ رئیس صندوق توسعه ملی، گفت: خوشبختانه توافقنامهای که سال گذشته با بانکمرکزی صورت گرفت، اجرایی شده است. اوراق مرابحه اجازه میدهد بخشهای مختلف مردمی در تأمین مالی نقش داشته باشند و اگر کمبودی در تأمین مالی وجود داشته باشد، صندوق توسعه موظف است آن را جبران و تأمین مالی کند که این امر نشان میدهد صندوق توسعه از ابزارهای جدید استقبال میکند. وی ادامه داد: حضور صندوق در این فضا نشان میدهد که صندوق در سال سرمایهگذاری برای تولید میتوان نقش بهتری را ایفا کند. غضنفری؛ تصریح کرد: اخیرا شنیده شد که زمزمههایی در باره مثبت بودن حضور صندوق توسعه ملی در بخش بالادستی صنعت نفت از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام شنیده شده است که چندی پیش با آن مخالفتهایی صورت گرفته بود. اما باید بگوییم که صندوق توسعه ملی از حضور در بخش بالادستی صنعت نفت برای سرمایهگذاری در حوزه بالادستی به خوبی استقبال میکند چراکه تأمین مالی باید در بخشهای بالادستی صورت بگیرد تا به خروجی مثبتی در بحث تولید و توسعه اقتصادی برسد.
تأمین مالی فولادمبارکه از طریق عرضه اوراق مرابحه صکوک ارزی
در بخش دیگری از این نشست محسن زرندیمقدم؛ مدیرعامل فولادمبارکه، در رابطه با تأمین مالی فولادمبارکه از طریق عرضه اوراق مرابحه صکوک ارزی در مرکز مبادله با همکاری صندوق توسعه ملی و بانکمرکزی گفت: عرضه این اوراق برای توسعه یکی از طرحهای فولادمبارکه اقدام بسیار مناسبی است که باعث میشود ماهانه ۲۷ میلیون یورو جلوی واردات در این حوزه گرفته شود و فرصتی است که از ارزش افزوده بالایی برخوردار است.
تأمین مالی ۴۴۰ میلیون یورویی از طریق اوراق مرابحه ارزی
مدیرعامل بانک ملت نیز، در این نشست خبری گفت: ۴۴۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی تأمین مالی شده است. فرشید فرخ نژاد افزود: ارزش کل اوراق مرابحه ارزی منتشره برای فولادمبارکه اصفهان ۲۰۰ میلیون یورو است که امروز مرحله نخست این اوراق برای «پروژه نورد گرم۲» به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو کلید میخورد و مرحله دوم عرضه این اوراق نیز به مبلغ ۹۰ میلیون یورو در سالجاری منتشر خواهد شد. وی افزود:در بانک ملت برای پروژههای مهم اقتصادی، در جدیدترین تأمین مالی ارزی خود، با عرضه اوراق فولادمبارکه اصفهان، تأمین مالی صنعت کلیدی، اولویتدار و ارزآور فولاد را آغاز شده و با عرضه این اوراق گام مهمی در افزایش صادرات، ارزآوری و اشتغال کشور برداشته خواهد شد. مدیرعامل بانک ملت گفت: عرضه این اوراق با نام و دارای نرخ سود اسمی شش درصد سالانه و سررسید چهار ساله با مواعد پرداخت سود سالانه است که بازپرداخت اصل اوراق در پایان دوره سررسید اوراق است و تاکنون ۳۲۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی در پنج فقره با عاملیت، ضمانت پرداخت و تعهد پذیره نویسی این بانک برای مجموعههای بزرگ اقتصادی کشور، صورت گرفته است و در مجموع مبلغ ۴۴۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی دیگر تأمین مالی شده و مجموع اوراق منتشره و در حال بررسی و انتشار اوراق مرابحه ارزی این بانک به ۷۶۰ میلیون یورو خواهد رسید.
۱۱۰ میلیون یورو اوراق مرابحه ارزی عرضه شد
گفتنی است؛ دیروز (سهشنبه) در مرحله نخست از عرضه ۲۰۰ میلیون یورویی اوراق صکوک مرابحه ارزی فولادمبارکه در مرکز مبادله ایران، ۱۱۰ میلیون یورو از این اوراق، عرضه شد. عرضه این اوراق در مرکز مبادله، مرحله نخست عرضه ۲۰۰ میلیون یورویی اوراق مرابحه مربوط به شرکت فولادمبارکه اصفهان است که با مشارکت صندوق توسعه ملی و در راستای اجراییسازی تفاهمنامه همکاری بانکمرکزی و صندوق توسعه ملی با هدف توسعه ابزارهای تأمین مالی ارزی و با حضور با حضور رئیس کل بانکمرکزی، رئیس و اعضای هیئت عامل صندوق توسعه ملی، مدیرعامل بانک ملت، مدیرعامل فولادمبارکه اصفهان و مدیران ارشد وزارت صمت، صورت میگیرد. گفتنی است؛ بانکمرکزی برای تأمین مالی ارزی بخش تولید، در نظر دارد تا دو میلیارد یورو اوراق مرابحه ارزی برای تأمین مالی تولید عرضه کند و با توجه به تفاهم سال گذشته بانکمرکزی و صندوق توسعه ملی، این صندوق متعهد به پذیرش و سرمایهگذاری تا مبلغ دو میلیارد یورو اوراق ارزی در مرکز مبادله شده است.
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه