حربه ترامپ برای فراری دادن شرکتهای نفتی از ایران ترامپ در حالی که تنها ساعاتی به پایان مهلت ۹۰ روزه ارسال گزارش از طرف دولت آمریکا به کنگره مبنی بر رعایت توافق هستهای توسط ایران فرصت داشت، گواهی انطباق فعالیتهای ایران با برجام را به کنگره صادر کرد و تعلیق تحریمها را برای یک دوره […]
حربه ترامپ برای فراری دادن شرکتهای نفتی از ایران
ترامپ در حالی که تنها ساعاتی به پایان مهلت ۹۰ روزه ارسال گزارش از طرف دولت آمریکا به کنگره مبنی بر رعایت توافق هستهای توسط ایران فرصت داشت، گواهی انطباق فعالیتهای ایران با برجام را به کنگره صادر کرد و تعلیق تحریمها را برای یک دوره ۳ ماهه دیگر تمدید نمود. آیا حالا توتال که منتظر روشن شدن مواضع ترامپ در قبال تعلیق تحریمها بود، قرار توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی را امضا میکند؟
به گزارش نکونیوز، پاتریس پویان مدیرعامل توتال در اواخر بهمن ماه ۹۵ در حالی که یکماه از ریاست جمهوری ترامپ میگذشت، گفته بود: توتال در صورتی در فاز ۱۱ پارسجنوبی سرمایهگذاری میکند که رییسجمهور جدید آمریکا همچنان به تعلیق تحریمها ادامه دهد.
رکستیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، در بیانیهای گفته که ایران به شروط توافق هستهای پایبند مانده و تعهدات خود را انجام داده است. وی در عین حال، در نامهای به رییس مجلس نمایندگان آمریکا از تعلیق تحریمهای هستهای ایران برای یک دوره سه ماهه دیگر خبر داده است.
بنا به قوانین آمریکا، دولت این کشور باید هر ۳ ماه طی گزارشی به کنگره تصدیق کند که ایران به تعهدات خود در برجام وفادار مانده است. دولت ترامپ ارسال گواهی عمل ایران به تعهداتش را تا آخرین ساعات منقضی شدن این دوره ۳ ماهه، به تعویق انداخت اما در نهایت این گواهی را به کنگره ارسال کرد. این اولینبار است که دولت ترامپ، تعلیق تحریمها را تمدید میکند.
با این حال، اظهارات تیلرسون حاوی نکات بسیار مهمی است. تیلرسون گفته است که ترامپ به چند آژانس آمریکایی با رهبری شورای عالی امنیت ملی آمریکا دستور داده تا بازنگریِ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را آغاز کنند. هدف این بازنگری، به گفته تیلرسون، ارزیابی این موضوع است که آیا تعلیق تحریمهای مشخصشده در برجام برای «منافع امنیت ملی ایالات متحده آمریکا» «حیاتی» است یا خیر!
در واقع، دولت ترامپ سعی کرده برجام را نقض نکند اما در عین حال با گفتن این موضوع که برجام و تعلیق تحریمها تحت بازنگری است، خواسته به ایران فشار بیشتری وارد کند و کشورهای دیگر را از انجام معامله با ایران بر حذر دارد. ترامپ خواسته این سیگنال را خصوصاً به اروپاییها بفرستد که سرنوشت تعلیق تحریمها ممکن است تغییر کند.
در واقع، وی عامدانه موضع آمریکا در قبال تحریمهای ایران را مبهم و نامشخص جلوه داده تا شرکتهای اروپایی نتوانند برای سرمایهگذاری بلندمدت در ایران تصمیم بگیرند.
حال باید دید که آیا شرکتها و کشورهای اروپایی تسلیم این رویه جدید دولت آمریکا که خلاف برجام است، خواهند شد یا خیر.
علیکاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران روز ۲۶ فروردین درمورد سرنوشت طرح توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی گفته بود: در حال حاضر با توتال برای فاز ۱۱ در مرحله مذاکره برای قرارداد هستیم و مباحث مالی آن حل شده است. قبل از سال جدید تیم توتال دو هفته در تهران حضور داشت و مذاکرات به صورت فشرده انجام میشد. فکر میکنم قرارداد و توافق نهایی تا آخر فروردین امضا شود.
شرکت ملی نفت ایران نوامبر ۲۰۱۶ تفاهمنامه طرح توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی را با کنسرسیومی متشکل از توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) و پتروپارس ایران (به رهبری توتال) امضا کرد.
توتال اولین شرکت اروپایی بود که پس از لغو تحریمها برای واردات نفت از ایران قرارداد امضا کرد و از این گذشته اولین شرکت بزرگ غربی بود که برای توسعه میادین نفت و گاز ایران، تفاهمنامه امضا کرد.
با اجرای طرح توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به ظرفیت برداشت ایران از میدان گازی مشترک پارسجنوبی با قطر افزوده میشود.
حالا باید دید که شرکت توتال فرانسه چه واکنشی در مقابل تمدید تعلیق تحریمهای هستهای ایران از خود نشان میدهد. با توجه به این که دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، هفته جاری برگزار میشود، به احتمال زیاد روشن شدن موضع توتال به فردی که وارد کاخ الیزه میشود هم بستگی خواهد داشت و باید تا آن زمان صبر کرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.