اختلال در سیستم ایمنی بدن

اختلال در سیستم ایمنی بدن گاهی در دستگاه ایمنی بدن اختلال ایجاد شده و باعث بروز بیماری می‌شود. یکی از این موارد حساسیت یا آلرژی است. به گزارش سینا‌پرس در این حالت، بدن در برابر آنتی‌ژن، بیش از حد واکنش نشان می‌دهد. آنتی ژنی که باعث این حالت شده و موجب شدت واکنش دستگاه ایمنی […]

اختلال در سیستم ایمنی بدن

گاهی در دستگاه ایمنی بدن اختلال ایجاد شده و باعث بروز بیماری می‌شود. یکی از این موارد حساسیت یا آلرژی است.

به گزارش سینا‌پرس در این حالت، بدن در برابر آنتی‌ژن، بیش از حد واکنش نشان می‌دهد. آنتی ژنی که باعث این حالت شده و موجب شدت واکنش دستگاه ایمنی بدن شود، آلرژن یا ماده حساسیت‌زا نامیده می‌شود. دانه‌های گرده برخی گیاهان، گرد و غبار و برخی مواد شیمیایی می‌توانند در این گروه آلرژن جای بگیرند. در واقع هنگامی که فرد برای نخستین بار در معرض یک آلرژن یا ماده حساسیت‌زا قرار می‌گیرد، لنفوسیت‌های B او فعال شده و پادتنی را ترشح می‌کنند که بر سطح ماستوست‌ها قرار می‌گیرند. در صورتی که فرد بار دیگر در معرض همان آلرژن قرار گیرد، آنتی ‌ژن‌‌های آن به پادتن‌های موجود بر سطح ماستوسیت‌ها می‌چسبند و باعث می‌شود تا سلول ماستوسیت گرانول‌های حاوی میانجی‌های التهابی به ویژه هیستامین را آزاد کند. آزاد شدن این میانجی‌ها و یا هیستامین علائمی همچون تورم، خارش، آبریزش بینی و چشم، قرمزی، تنگی نفس، … را به دنبال دارد. در چنین مواقعی پزشک داروهای آنتی هیستامین را تجویز می‌کند.

بیماری‌های خود ایمنی

در واقع بیماری‌های خود ایمنی یک نوع اختلال سیستم ایمنی بدن بوده که سلول‌های خودی را بیگانه تلقی کرده و به تخرب آنها می‌پردازد. در واقع ممکن است، این واکنش در اثر تولید پادتن‌هایی باشد که به صورت اشتباه برای مبارزه با مولکول‌های سطح سلول‌های بدن ترشح می‌شوند. این بیماری‌های خود ایمنی بر بخش‌های مختلف بدن اثر نامطلوب می‌گذارند. برای نمونه می‌توان به بیماری ‌ام‌اس اشاره کرد. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به پوشش اطراف سلول‌های عصبی مغز و نخاع حمله می‌کند. یکی دیگر از بیماری‌های خود ایمنی، دیابت نوع یک است. در این بیماری جزایر لانگرهانس پانکراس مورد تهاجم قرار می‌گیرند.

ایجاد نقص در سیستم ایمنی بدن

 

گاهی ممکن است در یک بخش یا بخش‌هایی از سیستم ایمنی بدن نقصی ایجاد شود که باعث اختلال در فعالیت‌های این سیستم شود. این نقص در دو حالت مادرزادی و دیگری در اثر عوامل محیطی (اکتسابی) ایجاد می‌شود. ایدز یک بیماری نقص سیستم ایمنی بدن از نوع اکتسابی است. در این بیماری سلول‌های T کمک‌کننده مورد تهاجم قرار می‌گیرند و موجب تحلیل قدرت دفاعی بدن می‌شوند. برخی افراد به‌طور مادرزادی فاقد غده تیموس هستند، بنابراین نبود این غده باعث می‌شود تا لنفوسیت‌های TT به تکامل لازم نرسند. همان‌طور که گفته شد لنفوسیت‌های تکامل‌یافته، توانایی شناسایی مولکول‌ها و سلول‌های بیگانه را دارند و با نبود آنها در فعالیت‌های سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد می‌شود.