دوراهی عاطفه و منطق

چالش افغان!

نرگس همتی- چالش اخراج افغان‌ها همچنان ادامه دارد؛ همسایگانی که قرن‌هاست در کشورمان زندگی می‌کنند اما در دولت قبلی و با روی کار آمدن طالبان در افغانستان، بسیاری از افغانی‌ها قید وطن خود را زده و به کشورمان پناه آورده‌اند. کشورمان نیز در روزگاری قرار دارد که خود با چالش‌های عدیده‌ای همچون آب، برق، گاز، […]

نرگس همتی- چالش اخراج افغان‌ها همچنان ادامه دارد؛ همسایگانی که قرن‌هاست در کشورمان زندگی می‌کنند اما در دولت قبلی و با روی کار آمدن طالبان در افغانستان، بسیاری از افغانی‌ها قید وطن خود را زده و به کشورمان پناه آورده‌اند. کشورمان نیز در روزگاری قرار دارد که خود با چالش‌های عدیده‌ای همچون آب، برق، گاز، بیکاری و… دست‌وپنجه نرم می‌کند. قیمت‌ها هر روز در حال افزایش است و کالا‌ها به دلیل تعداد بالای جمعیت کشورمان گران‌تر از قبل نیز می‌شوند. آخرین آمار‌ها حاکی از حضور بیش از شش میلیون افغانی در کشورمان است و این در حالی است که این تعداد تا همین چند سال پیش نزدیک دوونیم میلیون نفر بوده است! البته افغان‌ها سهم بسیاری در صنعت ساخت‌وساز طی دهه‌های پیش در کشورمان ایفا کرده‌اند و می‌شود به جرأت گفت که اگر آن‌ها نبودند بسیاری از پروژه‌های ساخت‌وساز مهم‌ترین ابزار خود یعنی نیروی انسانی را از دست می‌داد. اما حضور میلیونی آنان طی چند سال اخیر باعث ایجاد تبعات بسیاری شده است. مثلاً شما فکر کنید که شش میلیون نفر برای زندگی به چه چیزهایی نیاز دارند. آب، برق، گاز به‌عنوان نیازهای اولیه در کشورمان اکنون با ناترازی‌های شدید مواجه هستند. وزارت نیرو کسری برق را بیش از ۲۵ هزار مگاوات اعلام کرده است و در زمینه آب نیز طبق اعلام مسئولان سه سد بزرگ کشورمان خالی از آب است! در فصل زمستان نیز کمبود گاز باعث مشکلات هموطنانمان شده است. در چنین شرایطی چالش عاطفی پیش آمده است؛ از یکسو افغان‌های خسته از حکومت طالبان به کشورمان پناه آورده‌اند و اخراج آنان به سمت افغانستان یعنی آنان از اینجا رانده و از اینجا مانده هستند. از سوی دیگر پناه میلیونی آنان در مرزهای کشورمان علاوه بر مشکلات عدیده‌ای که ذکر شد، دارای تبعات امنیتی است و در جنگ تحمیلی ۱۲روزه نیز نشان‌هایی از همکاری افغان‌ها با صهیونیست‌ها عیان شد. حال سؤال این است که آیا اخراج افغان‌های غیرمجاز منطقی نیست؟

خروج ۷۰۰ هزار نفر از اتباع غیرمجاز

بازگشت افغان‌های غیرمجاز به وطن‌شان یکی از برنامه‌های انتخاباتی پزشکیان بود که بعد از جنگ ۱۲روزه با شدت بیشتری در حال پیگیری شدن است. در همین رابطه، دیروز (دوشنبه)، وزیر کشور درباره خروج افغانستانی‌‌ها از ایران، گفت: روند خروج اتباع غیرقانونی به‌طور منطقی در حال پیشرفت است و امسال نیز از میان ۷۰۰ هزار نفری که حدوداً خارج شده‌اند، بیش از ۷۰ درصدشان، به صورت داوطلبانه اقدام کرده‌اند و این روند به خوبی در حال انجام است. اسکندر مؤمنی؛ وزیر کشور، در گفتگو با ایلنا، در رابطه با مراحل اخراج اتباع غیرقانونی حاضر در کشور و وضعیت فعلی آن‌‌ها در اردوگاه‌های مرزی، گفت:‌ الحمدا… خیلی خوب، منطقی، به دور از افراط و تفریط پیش می‌رود. ما سابقه تاریخی مشترکی با یکدیگر داریم و بسیاری از این افراد سال‌‌ها در ایران کار کرده‌اند. ما نگاه مهاجرستیزانه‌ای به آن‌‌ها نداریم و بسیاری از این افراد به ما کمک کرده‌اند و نان و نمک یکدیگر را خورده‌ایم. وزیر کشور، در توضیح ویدیوهای ادعایی از وضعیت نامناسب اردوگاه‌های خروج افغان‌‌ها، عنوان کرد: این‌‌ها که شما می‌بینید، نه طرفداران افغان‌‌ها و نه طرفدار ایران هستند و بیشتر به دنبال ایجاد التهاب هستند اما الحمدا…، فضا بسیار مناسب است. عرض کردم این اقدامات داوطلبانه است و همان‌طور که در استقبال از اربعین موکب‌هایی برپا می‌شود، در زمان خروج اتباع هم بسیاری موکب‌هایی می‌زنند و این افراد را بدرقه می‌کنند. این کار با احترام و خیلی خوب انجام می‌شود.