نگاهی به علل افزایش قیمت برنج

قیمت برنج آب می رود؟!

هانیه قنادزاده- افزایش قیمت برنج طی ماه‌های گذشته نگرانی‌های بسیاری را برای خانواده‌ها در پی داشته است، زیرا برنج جزء لاینفک سفره میلیون‌ها ایرانی است و جایگاهی به قدمت تاریخ دارد. کافی است نگاهی به سفره خانواده بیندازیم تا به جایگاه برنج پی ببریم. گیاهی که خودش غذایی کامل است و در بین میلیون‌ها خانواده […]

هانیه قنادزاده- افزایش قیمت برنج طی ماه‌های گذشته نگرانی‌های بسیاری را برای خانواده‌ها در پی داشته است، زیرا برنج جزء لاینفک سفره میلیون‌ها ایرانی است و جایگاهی به قدمت تاریخ دارد. کافی است نگاهی به سفره خانواده بیندازیم تا به جایگاه برنج پی ببریم. گیاهی که خودش غذایی کامل است و در بین میلیون‌ها خانواده حداقل دو بار در روز مصرف می‌شود. به گزارش مناقصه‌مزایده،‌ در واقع برنج در سفره ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد و به‌عنوان یک عنصر جدایی‌ناپذیر از فرهنگ و سنت‌های ایرانی به‌شمار می‌رود. این دانه پُربرکت در سفره‌ها، جشن‌ها، باور‌ها و رسوم ایرانیان نقش اساسی ایفا می‌کند. برنج نه تنها یک غذای اصلی است، بلکه به‌عنوان نمادی از فرهنگ، مهمانی و سنت در نظر گرفته می‌شود. مصرف بالای برنج در ایران، نشان‌دهنده ارتباط تنگاتنگ این ماده غذایی با رژیم غذایی و فرهنگ ایرانی است. بنابراین، برنج در سفره هر ایرانی نه‌تنها یک غذای خوشمزه و مقوی است، بلکه بخشی از هویت و فرهنگ این سرزمین نیز به‌شمار می‌رود. اما در اواخر سال قبل گرانی این خوراک حیاتی آغاز شد و بسیاری را نگران کرد. بسیاری این افزایش قیمت را به پای افزایش همه اقلام شب عید نوشتند اما بعد از آغاز سال نیز قیمت برنج قد کشید تا جایی که اکنون برنج مرغوب در بازار قیمتی بالای ۳۰۰ هزار تومان دارد!

علل افزایش قیمت برنج

با افزایش شدید قیمت برنج این سؤال مطرح شد که علل افزایش بی‌سابقه آن چه بوده است؟ بی‌تردید کاهش بارندگی یکی از عوامل است اما در کنار آن می‌توان به علل مهمتری همچون سوءمدیریت نیز اشاره کرد. شاید باورتان نشود اما پیش‌بینی اشتباه برداشت برنج، اصلی‌‌ترین دلیل افزایش قیمت آن بوده است. در همین رابطه، محمد مختاریانی؛ رئیس انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران، با نقد به آمارهای غیرواقعی تولید برنج، چنین می‌گوید: پیش‌بینی تولید برنج امسال دومیلیون و ۷۰۰ هزار تن اعلام شده که به‌هیچ‌وجه با واقعیت همخوانی ندارد. وی تأکید کرده که براساس همین آمار نادرست، واردات برنج به میزان کافی صورت نگرفت و کمبود این کالا موجب ایجاد تلاطم و افزایش قیمت در بازار شده است! وی در گفتگو با یک برنامه رادیویی، با اشاره به دیگر اشتباهات صورت گرفته در حوزه بازار برنج، گفت: در واردات برنج سفید متأسفانه مانع‌تراشی‌ صورت گرفت که اگر این اقدام صورت نمی‌گرفت و برنج سفید پاکستانی بیشتر وارد می‌شد، شاهد گرانی این محصول نبودیم. رئیس انجمن تولیدکنندگان و تأمین‌کنندگان برنج ایران، در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به مطرح شدن بحث احتکار برنج، تصریح کرد: اگر کسی برنج را احتکار کرده باشد قطعاً با نیت سود اقتصادی چنین کاری را انجام داده و چنین فردی اگر در دوران جنگ و زمانی که قیمت این کالا بسیار گران است آن را عرضه نکند، چه زمانی می‌خواهد توزیع را انجام دهد؟ با توجه به اینکه دو هفته دیگر هم محصول جدید وارد بازار و قیمت‌ها شکسته می‌شود، منطقی نیست که کسی بخواهد برنج سال قبل را در انبار‌ها نگهداری کند. بنابراین این مسئله نادرست است و تمام برنج‌ها مصرف شده است. وی درباره اینکه گفته می‌شود افزایش قیمت برنج به نفع کشاورزان نیست و سودی به جیب کشاورز نمی‌رود، توضیح‌ داد: با توجه به ارتباطات گسترده‌ای که در شمال کشور با کشاورزان داریم، کشاورزی را نمی‌شناسیم که عمده محصول خود را اول فصل فروخته باشد. کشاورزان بخشی از محصول خود را ابتدای فصل می‌فروشند، بخشی را نگه می‌دارند در دورانی مثل اواخر پاییز یا ایام پایانی سال به فروش می‌رسانند، بنابراین؛ اینکه گفته می‌شود کشاورز هیچ سودی نمی‌کند، اظهارنظر درستی نیست.