نگاهی به مهم‌ترین معضل این روزهای کشور

پایان تنش آبی با اختصاص ۱۰ درصد از سهم بخش کشاورزی!

علی قره‌داغلی- صورت‌مسئله مشخص است؛ اینکه آب نیست یا اگر هست خیلی کم است! حال قبل از اینکه به مطلب اصلی برسیم، به این آمار توجه کنید. کل موجودی آب در کشور سالانه در حال‌حاضر بیش از ۸۰ میلیارد لیتر است؛ از این مقدار ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی، سه درصد در بخش صنعت […]

علی قره‌داغلی- صورت‌مسئله مشخص است؛ اینکه آب نیست یا اگر هست خیلی کم است! حال قبل از اینکه به مطلب اصلی برسیم، به این آمار توجه کنید. کل موجودی آب در کشور سالانه در حال‌حاضر بیش از ۸۰ میلیارد لیتر است؛ از این مقدار ۹۰ درصد آن در بخش کشاورزی، سه درصد در بخش صنعت و هفت درصد در بخش خانگی مصرف می‌شود. حال اگر تنها ۱۰ درصد آب بخش کشاورزی به مصارف خانگی و صنعتی برسد، می‌توان امیدوار بود که نه طی امسال، بلکه در سال‌های بعد نیز که خشکسالی همراه کشورمان خواهد بود، معضل آب حل شود! حال سؤال این است که چرا نمی‌توان آب موجود در بخش کشاورزی را به بخش‌های دیگر آورد؟ معضل بی‌آبی معضل کوچکی نیست و روزی نیست که تصاویری از بی‌آبی را در فضای مجازی نبینیم. قطع آب در برخی شهر‌ها به بیش از ۲۴ ساعت رسیده است و این امر در کنار بی‌برقی، زندگی را برای بسیاری از هموطنان سخت کرده است. حال شما تصور کنید که خسته از یک روز سخت و گرم تابستانی به خانه رسیده‌اید و باید با بی‌برقی و بی‌آبی سر کنید! ناگفته پیداست که معضل بی‌برقی و بی‌آبی کنونی که در حال‌حاضر با آن مواجه هستیم ربطی به دولت فعلی ندارد و مدت‌هاست که کشورمان توجهی به برنامه توسعه ششم و هفتم مصوب خود نداشته است. این در شرایطی است که کشورهای حاشیه خلیج‌فارس همچون عربستان، اردن، بحرین و قطر با توجه به موقعیت جغرافیایی گرم‌تر نسبت به ایران تاکنون با معضلی به نام بی‌آبی مواجه نشده‌اند!
لزوم مدیریت بخش کشاورزی
بی‌شک در کوتاه‌مدت، بهترین راهکار مدیریت آب است و تمامی دولت‌ها تاکنون به جای حل معضل بخش کشاورزی، خواستار مدیریت مصرف از سوی مردم هستند! این در حالی است که بیش از ۸۰ میلیارد مترمکعب از آب کشور در اختیار بخش کشاورزی است! این رقم یعنی ۹۰ درصد آب موجود در کشورمان. به عبارت بهتر تنها ۱۰ درصد آب کشور به مصرف خانگی می‌رسد! حال اگر تنها ۱۰ درصد از سهمیه آب بخش کشاورزی به نیروگاه‌ها و مصارف خانگی اختصاص پیدا کند، چه خواهد شد؟ بلاشک مشکل گذر از تابستان سخت حل خواهد شد. کاشت میوه‌هایی همچون هندوانه برای کشوری همچون ایران که با تنش آبی شدید مواجه است، سمی مهلک است! تازه این در شرایطی است که بیش‌ترین بخش کشاورزی در کشورمان همچنان به صورت دیمی است و آب بیشتری برای میوه مورد نیاز است. همچنین دهه‌هاست که حرف از لزوم آبیاری قطره‌ای می‌شود اما در عمل تاکنون کمتر از ۱۰ درصد بخش کشاورزی با این روش آبیاری می‌شود. تمام این مواد باعث شده که هر سال در فصل گرما شرایط برای زندگی سخت‌تر شود. با توجه نزدیکی فصل گرما و امکانات موجود، فعلاً بهترین گزینه از شرایط آینده کاهش سهمیه آب بخش کشاورزی است و دولت در کنار آن باید راهکارهایی همچون توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، ساخت و تکمیل نیروگاه‌های ناتمام را در دستور کار قرار دهد.