کمبود آب؛ دلیل اصلی تعطیلات اجباری!

علی غلام‌فراهانی- تابستان سخت و گرم از راه رسیده است و کمبود منابع در کشورمان باعث شده تا مردم به دردسر بیفتند. طبق آمار‌ها، کشورمان در پنجمین سال خشکسالی قرار دارد و وضعیت آب‌های موجود در کشورمان به‌شدت به مخاطره افتاده است. سد‌ها به کم‌ترین میزان موجودی آب رسیده‌اند و کافی است سری به سد […]

علی غلام‌فراهانی- تابستان سخت و گرم از راه رسیده است و کمبود منابع در کشورمان باعث شده تا مردم به دردسر بیفتند. طبق آمار‌ها، کشورمان در پنجمین سال خشکسالی قرار دارد و وضعیت آب‌های موجود در کشورمان به‌شدت به مخاطره افتاده است. سد‌ها به کم‌ترین میزان موجودی آب رسیده‌اند و کافی است سری به سد استان خود بیندازید تا عمق فاجعه را درک کنید. بر همین اساس هم بوده که مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور به صراحت از کلمه وحشتناک استفاده کرده است. کلمه‌ای که تا پیش از این از زبان هیچ رئیس‌جمهوری، آن هم برای کمبود آب به زبان آورده نشده بود. هفته گذشته اما دولت تصمیم گرفت تا چهارشنبه را تعطیل کند تا بلکه بتواند با خروج مردم از شهر و پخش شدن آنان در استان‌های دیگر مصرف آب و برق را مدیریت کند. این تعطیلی مؤثر واقع شد و اینکه وزیر نیرو از صرفه‌جویی بیش از ۴۱۶ هزار لیتر آب در کشور خبر بدهد. با اجرای این طرح یک‌روزه و نتیجه آن بر صرفه‌جویی در مصرف آب دولت اعلام کرده که طرح تعطیلی یک‌هفته‌ای را در دستور کار خود دارد و فردا (چهارشنبه) به‌طور رسمی اجرا یا عدم اجرای آن را اطلاع‌رسانی خواهد کرد. فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت چهاردهم، با اعلام این خبر گفت که با توجه به وضعیت آب و انرژی، استاندار تهران در آخرین جلسه هیئت دولت حاضر شد و گزارشات متعددی از وضعیت فعلی و همچنین راهکارهای موجود را ارائه کرد. ناگفته پیداست که با توجه به جمعیت چندین میلیون نفری در تهران این طرح می‌تواند زمینه سفر مردم را در گرم‌‌ترین روزهای سال به ارمغان آورد و خروج چند میلیون نفری شهروندان به صرفه‌جویی مصرف آب کم شایان‌‌توجهی کند. این امر همچنین کمک شایان‌توجهی به مسئله گردشگری نیز خواهد کرد و خیل میلیونی جمعیت در استان‌های مختلف باعث رشد گردشگری خواهد شد. مسئله اینجاست که طبق اعلام مسئولان در حال‌حاضر بیش از ۲۴ استان کشور درگیر تنش آبی شدید هستند و حضور مردم در این استان‌ها وضعیت آب آنان را در شرایط بدتری قرار خواهد داد، مگر اینکه مردم تصمیم بگیرند به استان‌هایی سفر کنند که مشکل کمبود آب نباشند و این اتفاق، اتفاق بعیدی خواهد بود!

بوروکراسی اداری بزرگ‌‌ترین مصرف‌کننده آب و برق

امروز متوجه شده‌ایم که بوروکراسی اداری بزرگ در ایران، برق و آب زیادی مصرف می‌کند و هر روز خبر می‌رسد که برق و آب بسیاری از این سازمان‌های اداری به دلیل مصرف بالا قطع شده است. چرا باید همیشه دچار تنگنای شدید شویم تا طرحی را که از قبل اثرات مفید آن ثابت شده، به‌ناچار بپذیریم. چند وقت دیگر که اندکی از تنگنای کمبود آب و برق موقتاً خلاص شدیم، دوباره همان روال گذشته را طی می‌کنیم تا اینکه مجدد دچار تنگنای گاز شویم و دوباره کاهش ساعت کاری و تعطیلات بیشتر را اجرا کنیم. این نوسانات و غافلگیری‌ها، جامعه، صنعت و کسب‌وکار‌‌ها را سردرگم می‌کند.

لزوم کاهش سهم آب بخش کشاورزی

طبق آمار‌ها در کشورمان سالانه بیش از ۷۰ میلیارد لیتر آب تولید می‌شود که از این عدد تنها ۱۰ درصد سهم بخش خانگی و صنعتی است و الباقی در اختیار بخش کشاورزی است! دولت چهاردهم باید به صورت فوری فکری به حال بخش کشاورزی کند. طی سالیان گذشته مساحت زمین‌های کشاورزی از ۱۵۰ هزار هکتار به ۵۰۰ هزار هکتار رسیده است و این در حالی است که اکثراً آنان نیز به صورت سنتی آبیاری می‌شوند! در کنار آن طبق گفته مسئولان بیش از ۴۰ درصد آب مصرفی مردم در راه انتقال به خانه‌ها از بین می‌رود که رقم بسیار بزرگی است و دولت فعلی باید نهایت تلاش خود را برای برون‌رفت از وضعیت فعلی انجام دهد.