به بهانه مشکلات این روزهای نان؛ از افزایش قیمت تا کیفیت پایین

مردم پول نان خوب را می‌دهند اما…!

مینا زمانیان- در روزهایی که کمبود آب و برق امان همه را بریده، افزایش قیمت نان نُقل محافل شده است. نان که در همه دوران‌ها ارزان‌‌ترین محصول برای سیر شدن بوده، چند سالی است که به‌راحتی داخل گلو نمی‌رود! از قیمت زیاد آن گرفته تا بی‌کیفیت بودنش؛ همه و همه از جمله عواملی است که […]

مینا زمانیان- در روزهایی که کمبود آب و برق امان همه را بریده، افزایش قیمت نان نُقل محافل شده است. نان که در همه دوران‌ها ارزان‌‌ترین محصول برای سیر شدن بوده، چند سالی است که به‌راحتی داخل گلو نمی‌رود! از قیمت زیاد آن گرفته تا بی‌کیفیت بودنش؛ همه و همه از جمله عواملی است که برای مردم مشکل ایجاد کرده است. در واقع کم و بیش همه ما در روز مقداری نان مصرف می‌کنیم و سر سفره ایرانی‌ها نان از دیرباز به‌عنوان برکت سفره معروف بوده است. این فرهنگ باعث شده تا جایگاه نان برای ما جایگاه خاصی باشد. اما سؤال این است که آیا کیفیت نانی که امروز سر سفره مردم می‌رود، مثل یک دهه قبل است؟ با وجود وعده‌های مکرر درباره ارتقای کیفیت نان، آنچه امروزه به دست مردم می‌رسد، نانی بی‌رمق، سبک و کم‌ارزش است. طرح اختلاط گندم‌های مرغوب و نامرغوب پیشرفتی نداشته، نان کامل به حاشیه رانده شده و در نانوایی‌‌ها نانی پخته می‌شود که نه رنگ دارد، نه طعم، نه خاصیت. در سال‌های گذشته، طرح اختلاط گندم با هدف افزایش کیفیت آرد اجرا شد، اما بنابر گزارش منابع آگاه در اداره غله، این طرح به‌دلیل ضعف زیرساخت‌‌ها و نبود کنترل کیفی مؤثر، عملاً متوقف شد! سبوس گندم‌ها را برای تغذیه دام می‌تراشند و آنچه برای نان مردم باقی می‌ماند، محصولی است با کم‌ترین ارزش تغذیه‌ای! آمار رسمی وزارت بهداشت نیز نشان می‌دهد در یک دهه گذشته، بیماری‌های گوارشی در مناطق کم‌برخوردار با مصرف بالای نان، رشد چشمگیری داشته است. با این حال، نان کامل – که در بسیاری از کشور‌ها جایگزین نان سفید شده – همچنان در ایران مهجور است و حتی بسیاری از نانوایان آموزش پخت آن را ندیده‌اند.

افزایش مجدد قیمت نان

از سوی دیگر قیمت نان مجدداً افزایش داشته است. طی هفته‌های گذشته در بیشتر استان‌های کشور قیمت نان افزایش یافت و از دیروز (شنبه) در تهران نیز مجدداً قیمت نان افزایش پیدا کرد! در همین رابطه، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار تهران، گفت: قیمت جدید نان در این شهر ۵۲ درصد افزایش داشته است. حشمت‌ا… عسگری؛ در حاشیه بازدید از بازار تهران مبنی بر اینکه چرا قیمت نان گران شده است، اظهار کرد: از هفته گذشته، نرخ‌های رسمی نان در سامانه نان درج شده است، در شهرستان‌های اطراف که در هم‌تنیدگی بالایی با پایتخت دارند، ۴۲ درصد افزایش یافته است. نانوایی‌های آزادپز نیز که از آرد آزاد استفاده می‌کنند، از ابتدای سال به‌تناسب هزینه آرد، افزایش قیمت داشته‌اند. وی ادامه داد: در چهار تا پنج ماه ابتدایی سال‌جاری، به‌دلیل اختلاف‌نظر درباره نحوه تأمین یارانه نان، ستاد تنظیم بازار کشور با تأخیر نسبت به تعیین قیمت‌های جدید اقدام کرد، در این مدت در عمل یارانه‌ای پرداخت نشد و نانوایان نیز در شرایطی بلاتکلیف فعالیت کردند. معاون اقتصادی استاندار تهران، در پاسخ به این سؤال ایرنا که درباره کیفیت آرد چه تدابیری اتخاذ شده است، گفت: تهران تولیدکننده گندم نیست و گندم مورد نیاز از سایر استان‌‌ها یا از طریق واردات تأمین می‌شود، در ماه‌های پایانی سال به‌طور طبیعی کیفیت گندم کاهش می‌یابد، اما اکنون بیش از ۳۰۰ هزار تن گندم کیفی در سیلوهای استان موجود است و هیچ مشکلی از بابت کیفیت آرد وجود ندارد. وی در ادامه، افزود: برخی کارخانه‌های آرد به دلیل فرسودگی، نیاز به بازسازی دارند برای این کارخانه‌ها جدول زمان‌بندی معکوس تعریف شده و در صورت تأخیر در نوسازی، از سهمیه گندم آن‌ها کسر خواهد شد.