نرخ سود تسهیلات برای بنگاه‌ها همچنان گران است

  یک کارشناس بازار کار معتقد است که ‌بازار کار در سال‌های گذشته به حدی آسیب دیده که با شوک‌های روانی نمی‌توان بازار را به تحرک وا داشت. حمید حاج‌اسماعیلی در گفت‌وگو با خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که قفل اشتغال کشور در سال ۹۵ چگونه باز می‌شود، اظهار داشت: ‌به حدی بازار کار […]

 

یک کارشناس بازار کار معتقد است که ‌بازار کار در سال‌های گذشته به حدی آسیب دیده که با شوک‌های روانی نمی‌توان بازار را به تحرک وا داشت.

حمید حاج‌اسماعیلی در گفت‌وگو با خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که قفل اشتغال کشور در سال ۹۵ چگونه باز می‌شود، اظهار داشت: ‌به حدی بازار کار آسیب دیده که نشان می‌دهد با شوک‌های روانی و کارهای غیرکارشناسی نمی‌شود بازار را به تحرک وا داشت.

وی افزود: ‌البته دولت از سال گذشته اقداماتی را در حوزه سیاست‌های پولی و مالی شروع کرده، اما خیلی کم است. برای مثال، نرخ سود را دولت پایین آورده تا بخش زیادی از سپرده‌ها که در بانک‌ها انباشته شده، به بازار سرازیر شود‌.

این کارشناس بازار کار تصریح ‌کرد: ‌اگر بازار این آمادگی را نداشته باشد و دولت نتواند شرایط را در بازار کار فراهم کند، مطمئن باشید که این سرمایه‌ها به بازار کار و تولید نمی‌رود.

حاج‌اسماعیلی عنوان ‌کرد: ‌ممکن است بخشی از این پول‌‌ها در بانک‌ها بماند و بخش زیادی‌اش نیز دوباره به بازار دلالی و واسطه‌گری برود.

وی متذکر شد: بر این اساس، وظیفه دولت این است که در عین حال که سیاست‌های پولی و مالی را اصلاح می‌کند که یکی از آن‌ها، پایین آوردن نرخ سود است، پرداخت تسهیلات را هم آسان کند؛ به‌طوری که بنگاه‌ها بتوانند تسهیلات را دریافت کنند و نرخ سود تسهیلات هم پایین‌ آید. این کارشناس بازار کار ادامه‌ داد: ‌متأسفانه نرخ سود تسهیلات هنوز پایین نیامده؛ این در حالی است که نرخ سود سپرده‌ها پایین آمده است.

حاج‌اسماعیلی با تأکید بر اجرای سیاست‌هایی برای بهبود فضای کسب‌وکار، اظهار ‌داشت: ‌ما از دولت در همه مجموعه‌ها انتظار داریم که کار کند تا بازار کار به حرکت در‌آید.

وی افزود: ‌دولت همچنان چشم به بیرون دارد و تصور می‌کند که می‌تواند سرمایه جذب کند، اما اگر این رویه ادامه پیدا کند، ما بعید می‌دانیم امسال رشد اشتغال داشته باشیم، چون در حال حاضر دولت از بحث‌های کارشناسی فاصله گرفته و رو به بحث‌های عامیانه آورده است. به نظر من این رویه جواب نمی‌دهد.

این کارشناس بازار تصریح ‌کرد: ‌البته اگر بازار کار بخواهد توسعه پیدا کند و اقتصاد کشور حرکت کند، باید با دنیا تعامل داشته باشیم؛ این رویه غلط است که فکر کنیم همیشه خود را می‌توانیم تأمین کنیم و به یک اقتصاد کوچک بسنده کنیم، اما امروز بیش از آن‌که لازم داشته باشیم سرمایه خارجی جذب کنیم، باید در داخل کشور اصلاحات ساختاری انجام دهیم.

حاج‌اسماعیلی خاطرنشان‌ کرد: ‌اقتصاد خدماتی با مشکل مواجه است و رویه‌ها و نگرش دولت باید تغییر کند؛ به‌طوری که فضا برای فعالیت بخش خصوصی فراهم شود و ریسک سرمایه‌گذاری در تولید کاهش یابد.

وی تأکید ‌کرد: ‌این‌‌ها نیازمند کارهای بزرگی است که باید به دست دولت انجام شود؛ این در حالی است که هیچ کار خاصی صورت نگرفته است.

این کارشناس بازار کار با بیان این‌که با شوک نمی‌توان بازار را حرکت داد و به زور کالاهای داخلی را فروخت، عنوان‌ کرد: ‌ما اگر می‌خواهیم کالاهای داخلی را بفروشیم، باید شرایط صادرات را فراهم آوریم، چون باید ارزآوری داشته باشیم.

حاج‌اسماعیلی با بیان این‌که اقدامی که در حوزه خودرو صورت گرفت، اصلاً به نفع خودروسازان و بازار کار نبود، تصریح ‌کرد: ‌طرح‌های دولت باید مبتنی بر کار کارشناسی باشد، منابع داخلی حتماً مدنظر قرار گیرد و در عین حال، اصلاحات گسترده در حوزه بازار کار پیگیری شود.

 

وی متذکر ‌شد: ‌من فکر می‌کنم امنیتی که به دنبال اصلاح ساختاری در کشور در حوزه بازار کار ایجاد شود، زمینه‌ساز جذب سرمایه‌گذار خارجی خواهد بود؛ در غیراین صورت از رکود خارج نخواهیم شد.